18 Kasım 2019 15:04

Yok edilmesine izin verilen Dipsiz Göl doğal sit alanı ilan edilecek

"Define" iddiası üzerine yasal izin alınarak yok edilen, "eski haline getirdik" denilerek toprak yığınına döndürülen Dipsiz Göl, tüm bu yaşananlardan sonra doğal sit alanı ilan edilecek.

Dipsiz Göl'ün kazı yapılmadan önceki hali (solda) ve kazıdan sonrası "eski haline getirdik" denilen ancak toprakla doldurulan hali (sağda) | Fotoğraflar: DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Gümüşhane'de "define" iddiası üzerine alınan yasal izinle taş ve toprak yığınına döndürülen Dipsiz Göl, gelen tepkiler üzerine doğal sit alanı ilan edilecek.

AA'nın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dipsiz Göl" olarak anılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Kurum, ilk etapta bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, ardından da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal haline kavuşturulması için gerekli tüm adımları atacaklarını söyledi.

Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gölün eski haline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatı verdiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, "define var" iddiası üzerine, kimliği açıklanmayan 2 kişi kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda, suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile kazıldı. 4 gün süren kazıda, bölgede M.Ö. 5. yüzyılda kalan, Roma İmparatorluğu'nun 15’inci Apollinaris lejyonuna ait olduğu iddia edilen ganimetlerin arandığı öğrenildi.

Dipsiz Göl'ün "define" iddiasıyla yasal izin alınarak yok edilmesine yöre halkı ve akademisyenler tepki gösterdi.

Dipsiz Göl'de 4 gündür sürdürülen kazı, iddia edilen "define" bulunamayınca sonlandırıldı ve kazı ekibi 14 Kasım'da alandan ayrıldı. Valilik, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı ancak Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığınına dönüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sorumluların haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Valilik de ikinci açıklamasında kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Jin News'ten Safiye Alağaş, Maria Grazia Cutuli ödülüne layık görüldü

SONRAKİ HABER

25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Dur Deme Günü! 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa