18 Kasım 2019 18:46

ÇMO'dan Silahtarağa Arıtma Tesisi açıklaması: Olumsuz etkiler yaratacağı açıktır

Çevre Mühendisleri Odası, Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesine dair yayınladığı raporda "Yaşam alanlarından uzakta, yüksek verimli biyolojik arıtma tesisleri inşa edilmeli" dedi.

Görsel: Çevre Mühendisleri Odası

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Temel Atmama” töreni başlığı ile kamuoyuna duyurulan Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesinin iptaline ilişkin tartışmalar sürerken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi konuya ilişkin yazılı bir rapor hazırladı.

Raporda, ileri düzeyde arıtılmış olsa dahi Alibeyköy Deresi ve Haliç’e deşarj yapılmaması gerektiğini vurgulandı, “Bu deşarjın Alibeyköy Deresi ve Haliç’te olumsuz etkiler yaratacağı açıktır” denildi.

"İSTANBUL İÇİN KURTARICI GÖSTERİLMESİ YANILTICI"

“Söz konusu Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kentin atıksularının ancak yüzde 10’u mertebesinde bir kapasiteye sahiptir” denilen açıklamada, “Bu yüzden İstanbul için kurtarıcı olarak gösterilmesi yanıltıcıdır. Tesiste arıtma çamuru arıtımına yönelik herhangi bir önlem tanımlanmamış, arıtma çamurunun Yenikapı atıksu arıtma tesisine gönderilmesi öngörülmüştür. Sulama suyu olarak kullanılacak su dışında Alibeyköy Deresi’ne yapılacak deşarj ile günde yaklaşık 4 ton azot, 400 kg fosfor ve en az 18 ton organik madde doğrudan Haliç’e boşaltılacaktır. Organik madde açısından bir değerlendirme yapılmak istenirse bu miktar yaklaşık 200 bin kişinin atıksularının hiç arıtılmadan Haliç’e verilmesi anlamını taşımaktadır. Bu durum mikrobiyolojik aktiviteyi hızlandıracak Haliç’in korunmuş olan ekolojik dengesini ve kirlilikten kısmen arınmış yapısını tehlikeye atacaktır” ifadeleri kullanıldı.

"ALİBEYKÖY DERESİ VE HALİÇ’E DEŞARJ YAPILMAMALI"

Alibeyköy Deresi ve Haliç’in ekolojik dengesinin korunması amacıyla, ileri düzeyde arıtılmış olsa dahi Alibeyköy Deresi ve Haliç’e deşarj yapılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bu deşarjın Alibeyköy Deresi ve Haliç’te olumsuz etkiler yaratacağı açıktır. Atıksuyun Silahtarağa bölgesinde arıtılıp, çamurunun Yenikapı tesisine gönderilmesi önerisine teknik ve bilimsel açıdan bir anlam yüklemek mümkün değildir. Çünkü yapımı devam eden Yenikapı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nde de çamur arıtma sistemi bulunmamaktadır” denildi.

"YÜKSEK VERİMLİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİLMELİDİR"

Açıklama şu sözlerle devam etti: “Bir taraftan İstanbul’un çevre altyapısını oluşturmayı hedefleyen İstanbul Master Planı çalışması yürütülürken, bir taraftan henüz ihtiyaçlar ve yer seçimleri öngörülmeden böylesine büyük bir projenin yapılması zamanlama açısından da uygun değildir. İstanbul’daki tüm yatırımlara bütüncül ve üst ölçekli bakılmalı, projelerin yer ve teknoloji seçimi dikkatlice ve ihtiyaç dahilinde yapılmalıdır. İstanbul su havzalarının yapılaşmaya açılarak devreden çıkarıldığı, kentin büyük bir su havzası kaybına ve kirliliğine maruz kaldığı unutulmamalıdır. Var olan havzaları korumak yerine arıtılmış sudan içme suyu eldesi tartışması yapmak doğru bir tartışma değildir. Ayrıca, atıksuların sadece ön arıtmadan geçirilerek deşarj edilmesi, var olan tesislerin kapasitesinin genişletilip teknolojisinin geliştirilmemesi de söz konusu tesis için yapılan tartışmaları çelişkili duruma düşürmektedir. İstanbul’da planlı bir altyapı ile yaşam alanlarından uzakta, yüksek verimli biyolojik arıtma tesisleri inşa edilmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nurettin Altaylı mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Engin Eroğlu'nun ölümünde otobüs sürücüsü kusurlu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa