Almanya’da Yeşiller hükümet ortaklığına hazırlanıyor
Almanya’da Yeşiller Partisi 2021’de yapılacak genel seçimlerde iktidar ortağı olmaya hazırlanıyor. Parti genel kongresinde yapılan konuşmalarda Yeşiller’in sorumluluk almaya hazır olduğu ifade edildi
Birlik 90/Yeşiller logosu
Almanya’da hükümet partileri CDU ve SPD’de liderlerin tartışmalı olduğu bir dönemde, genel kongresini Bielefeld’de toplayan Birlik 90/Yeşiller, birlik ve beraberlik mesajı verdi. İki yıldır yapılan pek çok seçimde oylarını artıran, kamuoyu yoklamalarına göre ülke genelindeki oy oranı yüzde 20’de görünen Yeşiller, 2021’den sonra yapılacak genel seçimlerden sonra koalisyon ortaklığına oynuyor. Bu nedenle parti içinde var olan çatlak sesler de bastırılıyor. Birlik halinde genel seçim sürecine girmeyi planlayan Yeşiller, bu nedenle tarihlerinde eşine az rastlanacak şekilde parti eş başkanları rekor oyla seçildi. 760 delegenin katıldığı kongrede yapılan seçimlerde Annalena Baerbock delege oylarının yüzde 97,1’ini Robert Habeck de yüzde 90,4’nü alarak yeniden eşbaşkanlığa seçildiler.
Bu durumda partinin 2021’deki genel seçimlerde başbakan adayı çıkarabileceği ifade ediliyor. Basında başbakan adayının Robert Habeck olacağı ileri sürülüyor. Her iki eşbaşkan yaptıkları konuşmalarda partinin önümüzdeki dönemde geçmiş politikalardan bir kopuş olacağı mesajı verdiler. Baerbock yaptığı konuşmada, “Sadece hedefleri belirlemek yetmiyor, aynı zamanda bunları hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi. Habeck ise, “Yeşiller artık halk hareketi değil, yönetmek için politik bir güç haline gelmiştir” diye konuştu. Her iki başkanın konuşmaları, bir sonraki koalisyon ortaklığına hazır olduklarını gösteriyor. Ancak koalisyonu kiminle yapacakları henüz belirsiz. Yapılan son anketlere göre CDU’nun yüzde 25, Yeşiller’in yüzde 22 oyu bulunuyor. SPD, Sol Parti, FDP ve AfD’nin alacakları oylar bir sonraki hükümetin hangi parti tarafından kurulacağını göstereceği yönünde önemli olacak. Yeşiller ilk olarak 1998-2005 yılları arasında SPD ile ülke genelinde koalisyon ortağı olmuştu. Bu yıllar arasında Ajanda 2010 adı altında pek çok sosyal hak kısıtlanmış, Kosova ve Afganistan’a asker gönderilmiş, savaşlara katılınmıştı.
HANGİ PROGRAMLA İKTİDARA KOŞUYORLAR?
Koalisyon ortaklığına hazırlanan Yeşiller’in nasıl bir programla ülkenin sorunlarına çözüm getireceği ise belirsiz. Daha doğrusu parti kongresinde yapılan tartışmaları bu konuda Yeşiller’in diğer partilerden farklı bir programa sahip olmadığını bir kez daha gösterdi. Özellikle küresel ısınmaya karşı partinin politikasının nasıl olması gerektiği konusunda tam 277 değişiklik önergesi sunuldu. Hükümet tarafından karar altına alınan CO2 tonunun 10 Euro’dan 40 Euro’ya, 2021’den sonra ise bunun 60 Euro’ya çıkarılması karara bağlandı. Ayrıca bu konuda hükümetle Federal Konsey’de pazarlık yapılması da kararlaştırıldı.
Kongrede asgari ücretin 9,19’dan 12 Euro’ya çıkarılması kararı alan Yeşiller, böylece SPD ve Sol Parti ile aynı talebi savunmaya başladı.
Yeşiller’in ülkedeki sosyal sorunları nasıl çözeceği konusunda ise “sosyal-ekolojik piyasa ekonomisi” seçenek olarak sunuldu. “İnsanın merkeze” alındığı bir sistemden söz eden Yeşiller, asıl olarak mevcut durumun devamından yana. Uluslararası dijital tekellerin kontrol edilmesini, finans piyasalarının yeniden düzenlenmesini, sanayinin iklime duyarlı şekilde dönüştürülmesini kongrede karar altına alan Yeşiller, tekelleri ürkütmeme politikası izliyor. (Köln/EVRENSEL)