Müjde: “öğrencinin alım gücü düştü”
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK bursuna/kredisine 50 TL'lik zam yapılacağını söyledi. Yapılacak bu zam hakkında Gazetecilik Bölümü öğrencilerine ne düşündüklerini sorduk.
Deniz YILMAZ
İstanbul Üniversitesi
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir “müjde” vermek istediğini belirterek KYK bursuna/kredisine 50 TL'lik zam yapılacağını söyledi. 500 lira olan miktarın 550 liraya çıkarılması hakkında Gazetecilik Bölümü öğrencilerine ne düşündüklerini sorduk.
MÜJDE DE LÜTUF DA DEĞİL
İlk olarak Fatih arkadaşımız 50 TL’lik zammın müjde olarak duyurulmasına değindi. “Aslında bu bir müjde de lütuf da değil. Yaşamın, ulaşımın, eğitimin paralı olduğu ve bu paranın gitgide arttığı bir sistemde 50 TL zaten cebimize girmeden eriyip giden bir para. Bu yüzden bunun lütuf olarak sunulup, algı operasyonu yapılması aslında nihayetinde yine topluma ve öğrencilere zararlı olan bir şey” dedi. Fatih, “Şu anda milletvekili ücretlerine ve kendilerine yaptıkları zamların ve enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir Türkiye'de 550 TL'lik bir burs neredeyse hiçbir şey diyebiliriz. Paranın neredeyse yarısı zaten yurt ücretine gidiyor. Burs ve kredilere zam yaparlarken aynı zamanda yurt ücretlerine de zam yapıyorlar. Para gelmekten ziyade daha fazla cebimizden çıkıyor. Bu yüzden ben bir öğrenci olarak sevinemiyorum, heyecanlanamıyorum da.” diyerek öğrenciye lütfedilen(!) miktarın yetersizliğine dikkat çekti.
Mazlum ise krizin yükünün öğrencilere yüklenmesine şu sözlerle karşı çıktı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bize yaptığı 50 liralık burs artışı müjdesini duydum. Buna sevinemedim. Yurt fiyatlarına %18'lik bir artış yapacaklarını söylemelerine rağmen burs miktarına %10 zam gelmesi aslında öğrencilerin cebine 1 koyup 2 alınması anlamına geliyor. Ülkede zaten bu kadar sömürü, yozlaşma varken bir de öğrenciler üzerine bir sömürü sitemi kurulması; öğrenciler için iyi bir sonuç doğurmuyor. Öğrencilerin niteliksiz eğitim alması niteliksiz bir geleceğin yetişmesine sebep oluyor.”
ALIM GÜCÜMÜZ KALMADI
Feyza, arkadaşlarına katılarak zammın hangi koşullara göre düzenlendiğinin net olmadığını belirtirken “Bu artışların neye göre düzenlendiğini bilmiyorum. Diyelim ki enflasyona göre düzenleniyor, yapılan 50 TL'lik artışla geçen sene aldığım ürünlerin yarısını bile alamıyorum. Bu yüzden benim için hiçbir değişiklik olmadı” diyerek her hâlükârda öğrencinin enflasyon altında ezildiğini vurguladı.
Delil ise “Ekonomik krizi en yoğun yaşayan kesimi biz gençler, özellikle de okuyan gençler. Okumak isteyip de geçim sıkıntısından dolayı okuyamayan veya okurken bırakmak zorunda kalan binlerce öğrenci var. Devletin bu konuda yapması gereken çok şey var. Fakat doğru dürüst bir eğitim politikası olmadığı için maalesef ki yapılmıyor. Ya da gençler çok da önemli değil. 'Gelecek' diye addedilen öğrencilerin tek alabildiği maddi destek (aslında hakları) KYK bursu. Ama bu da görüldüğü üzere burunlarından getiriliyor. Bir yandan KYK bursuna yapılan zam, diğer tarafta alınan yurt ücretinin daha fazla olması. Bu da gösteriyor ki gençler ve öğrenciler bu ülkede önemsiz. Çünkü bu soruna bir çözüm üretilmediği gibi daha da büyümesine devlet eliyle katkı sunuluyor” diyerek ekonomik krizin biz öğrencilere nasıl yansıdığını güzel bir şekilde özetledi.