20 Kasım 2019 00:44

GDZ Dağıtım AŞ işçileri: İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz

Geçinemediklerini söyleyen GDZ Dağıtım AŞ işçileri, işçilere "Haklarımız için örgütlenip mücadele edelim" çağrısı yapıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Eylem DEMİRHAN
İzmir

İzmir’deki GDZ Dağıtım AŞ’ye bağlı taşeron şirketlerde çalışan işçiler, yeni dönem ihale sürecinin gündeme gelmesiyle birlikte sorunlarını yeniden tartışıyor. Ücretlerinde sürekli kesintiler yapıldığını ifade eden Tes-İş üyesi işçiler, “Geçinemiyoruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” dedi. İşçiler tüm işçileri de hakları için örgütlenmeye çağırdı.

GDZ Dağıtım AŞ’de en eski çalışanlardan biri olduğunu belirten bir işçi, birçok ihale sürecine tanık olduğunu söylüyor. Her yeni gelen şirkette “Gelen gideni aratıyor” diye düşündüğünü ifade eden işçi, “Her şey zamanla daha kötüye gitti. Bundan önceki şirkette fazla mesai ücretlerimizi alamıyorduk, çok kötüydü” dedi.

Sabah 08.00’de başlayıp akşam saat 18.00’de işi bitirdiklerini, buna 2.5 saatlik molaların dahil olduğunu dile getiren işçi, “Ama sadece prosedürde kalıyor. Cumartesi günü tatil olması gerekiyor ama o gün de çalışıyoruz. ‘Sana prim yatırmam’ diye tehdit ediyorlar. Şirkete karşı kendimizi savunamıyoruz” diye konuştu.

Çoğu açma kesme işlerini yapan işçiler, sahada da çok zor koşullarda çalıştıklarını ifade etti. Bir işçi, “Bizler sahada yalnız bırakılıyoruz. İş tehlikeli bir iş. Bizim abonelerle birebir kaldığımızda saldırıya uğrama gibi bir sorunumuz var. İSG kurulu kendi kendine toplanıyor, biz hiç bilmiyoruz bile. Arkadaşımızın giydiği tişörtler yanmaz mı, giydiği ayakkabıyı kim kontrol ediyor? Bunlar yok. Eldivenlerimiz desen biz onları takıp da işlemimizi yapana kadar işi nasıl yetiştirelim. Abone gelip de tartışmayalım diye hızlıca davranıyoruz, hep daha fazla saati kontrol etmeye çalışıyoruz. Bunları biliyorlar da neyin önlemini alıyorlar?​” dedi.

‘HER AY NE KADAR ÜCRET ALACAĞIZ DİYE HESAPLIYORUZ’

Genellikle 2 yıllık sözleşmeler yapıldığını söyleyen işçiler, ihale için de büyük ihtimalle asgari ücret tespit komisyonunun beklendiğini söylüyor. Ücret konusunda yaşadıkları sıkıntılara da değinen işçilerden biri, “Verilen sözler tutulmuyor, mesai var, yemek, yol var, ama bunları kesintiyle alıyoruz. Düzenli olarak asla almıyoruz. Cumartesi çalışıyoruz ve mesai sayılmıyor. Resmi tatillerde de çalışıyoruz, çift yevmiye yazılması gerekirken tek yazıyorlar. Pazar günleri yemek parası da vermiyorlar. Üstelik çok para kazanıyormuşuz gibi vergilerle de kesiliyor zaten” dedi.

Aldıkları ücretin yetersiz olduğunu ve ‘Her ay ne kadar yatacak acaba’ hesaplaması yaptıklarını dile getiren bir işçi şunları söyledi: “Bana sabit bir maaş yatacak desinler ben ona göre plan yapayım, yok mesai yok kesinti derken sürekli hesap yapıyoruz, biz net olsun istiyoruz. Taksite gireceğiz giremiyoruz, her ay yeni bir sürprizle karşılaşıyoruz. Evde 2 maaşla çalışanın geçimi bile zorken, bir kişinin aldığı bu düzensiz maaş daha da zorlaştırıyor.”

‘İNSANCA YAŞANABİLİR BİR ÜCRET’

Bir başka işçi de, “Daha iyi şartlarda bir iş bulsak zaten kimse burada durmaz. Can güvenliğimizden ücretimize, çalışma koşullarımıza kadar her şey sıkıntılı. İnsan yerine konulmuyoruz, Ya sindiririm ya sindiririm diyorlar. GDZ bu konunun hiçbir yerinde değil, biz kendi halimizde çırpınıyoruz. İnsanca yaşayabilir bir ücret istiyoruz biz de. Düzelmesi çok zor. GDZ’nin, asıl işi yapan arıza bakım onarım açma kapama ve endeks okuma personellerini taşeron bataklığından kurtarıp kendi bünyesine katmasını ve koşulların daha yaşanabilir olmasını istiyoruz” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI

İşçiler GDZ Dağıtım’da çalışan tüm işçilere hakları için örgütlü mücadele çağrısı yapıyor. İşçiler, “Cumartesi gününün tatil olmasını ve geriye dönük mesai ücretlerimizin verilmesini talep ediyoruz. Mesai saatlerinin, giriş çıkış saatlerinin net olmasını istiyoruz. Dış görevlendirmelerde harcırah ücretlerinin ödenmesini istiyoruz. GDZ Dağıtım’da çalışan bütün işçiler olarak taleplerimiz etrafında bir araya gelelim” dedi. Sendikanın da işçilerin yanında olması gerektiğini söyleyen işçiler, “İsteğimiz anayasal hakların korunması. Örgütlenip haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Çocuklara verilmez" denilen kimyasallarla çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Genç kadınlarda okullaşma oranı yüzde 46’da kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa