19 Kasım 2019 15:13

Genç kadınlarda okullaşma oranı yüzde 46’da kaldı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yükseköğretimde genç kadınların okullaşma oranının yüzde 46.37’de kaldığını belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kadınların okuma yazma oranı ile ortaöğretim ve yükseköğrenimdeki kız öğrenci oranına ilişkin yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi. Bakan Selçuk, yanıtında yükseköğretimde yer alan kız çocuklarının %46,37 oranında olduğunu ifade etti. 2018 yılına ait kadın okur-yazar oranının %94,83 olduğu bilgisini veren Bakan Selçuk, 2019 yılına ait okur-yazar oranlarının hâlâ açıklanmadığını ifade etti.

Selçuk “2018-2019 eğitim öğretim yılına ait kız çocuklarının okullaşma oranları ortaöğretimde %83,88, yükseköğretimde ise %46,37'dır” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltmişti:

  • Ülkemizde 2019 yılı itibari ile kadın vatandaşlarımızın okuryazar oranı nedir?
  • Kız çocuklarının ortaöğretimde okullaşma oranı nedir?
  • Kız çocuklarının yükseköğrenimde okullaşma oranı nedir?​”

Bakan Selçuk'un yanıtı üzerne konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda ve ücretsiz olarak yararlanamamaktadır. Taşımalı eğitim sistemi kız çocuklarını okuldan koparmaktadır. Zorunlu eğitimden dolayı okuryazar oranı doksanlı rakamları bulsa da önemli olan göz ardı edilmektedir. Yükseköğretimde bu rakam neden yüzde 46,37’dir? Kız çocuklarının yükseköğretimdeki okullaşma oranı eğitim sisteminin öncelikli gündem maddelerinden biri olmalıdır. Türkiye’de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocuklarının dezavantajları günden güne artarak devam etmektedir. Türkiye OECD ülkeleri arasında, ne istihdamda ne eğitimde olan 18-24 yaş arası kadınların oranının en yüksek olduğu ülke konumundadır. 2016-2018 verilerine göre, bu oran yüzde 33.1 ile OECD sıralamasının en altındadır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

GDZ Dağıtım AŞ işçileri: İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

AB, Türkiye’ye mali yardımlarda 85 milyon avro kesinti kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa