Bolivya'da darbe protestolarına asker saldırdı: 3 kişi öldü
Bolivya’nın El Alto kentinde darbeye karşı gerçekleştirilen eyleme asker saldırdı; 3 kişi hayatını kaybetti. Ülkede gıda ve yakıt sıkıntısı da başladı.
Fotoğraf: AA
Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales’i istifaya zorlayan darbeye karşı halk eylemleri sürüyor. Ülkenin en büyük kenti La Paz'ın bitişiğindeki El Alto’da güvenlik güçleri darbeye karşı gerçekleştirilen eyleme saldırdı. Saldırı nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti.
Öte yandan darbe sonrası protestoların şiddetlendiği ülkede gıda ve yakıt sıkıntısı yaşanmaya da başladı. Yumurta, beyaz et temin edebilen seyyar satıcı ve iş yerleri ile akaryakıt bulunan istasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşuyor
Parlamento ise devlet başkanlığı seçimleri için toplanacak. Bolivya Senatörler Meclisi Başkanı Eva Copa, “Meclis üyeleri devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesini istiyor, bu yüzden, en kısa sürede seçimlerin düzenlenmesini kapsayan bir tasarının oluşturulabilmesi için bütün meclis üyelerini çağırıyoruz” dedi. Sosyalizm Hareketi Partisi Milletvekili Henry Cabrera ise, “Bugün 16.30'da ALP, hiçbir partiye mensup olmayan yeni Yüksek Seçim Mahkemesi üyelerinin belirleneceği yasa tasarısı için toplanacak. Ayrıca seçilen TSE üyelerine, yeni devlet başkanlığı seçimlerini düzenlemek için en fazla 48 saat müddet verilecek” dedi.
EYLEMLERDE 27 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Morales'in istifası sonrası Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da protestolara dönük devlet şiddeti sürüyor.
Güvenlik güçleri, Anez’in istifasını isteyen Bolivyalıların El Alto kentinde barikatlarla kapattıkları akaryakıt ve doğal gaz aktarım merkezinin bulunduğu Senkata Mahallesi'ne operasyon düzenledi. İnsan hakları ihlalleri konusunda çalışan resmi denetçi Defensoria del Pueblo’dan yapılan yazılı açıklamada operasyonda 3 sivilin öldüğü duyuruldu.
Açıklamada, 30 kişinin yaralandığı olayların sorumlularının yargı karşısında çıkarılması için başsavcılıktan derhal araştırma başlatması çağrısında bulunuldu.
Askerin toplumsal olaylara müdahale etmesine son verilmesi istenen açıklamada, ülkedeki protesto gösterilerinin ancak polisin caydırıcı ya da müzakere edici yöntemleriyle çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çekildi.
Defensoria del Pueblo’nun yanı sıra Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonunun (IACHR) güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasını kınadığı Bolivya’da, 20 Ekim’deki seçimlerin ardından başlayan ve en az 765 kişinin yaralandığı şiddet dalgasında ölenlerin sayısı 27’ye yükselmiş oldu.
Geçici devlet başkanlığına getirilen Anez, göreve gelir gelmez ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmalarının önünü açan bir kararname imzalamıştı.
MORALES'TEN ORDUYA HALKA SİLAH DOĞRULTULMAMASI ÇAĞRISI
Bolivya'nın istifaya zorlanan Devlet Başkanı Evo Morales ise silahlı kuvvetlere halka silah doğrultmama çağrısı yaparak, “Silahlı Kuvvetler, önceden hazırlanmış bir hükümeti desteklemek için halkın kanıyla onurunu lekelememelidir” dedi.
Morales, Twitter'da yaptığı paylaşımda, “Vatansever ve milliyetçi askerlerden, halkın mücadelesiyle kazanılan kaynaklarla temin edilen silah ve mühimmatı Bolivyalı kardeşlerimize karşı kullanmamalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Morales paylaşımlarında geçici devlet başkanlığına getirilen Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez ve muhalefetin başkan adayı, eski Devlet Başkanı Carlos Mesa'yı eleştirdi.
DARBE SONRASI GIDA VE YAKIT SIKINTISI BAŞLADI
Bolivya'da darbe sonrası gıda ve yakıt sıkıntısı da baş gösterdi. Anez'in istifasını isteyen Bolivyalıların ülke kırsalında sürdürdükleri protesto ve yol kapatma eylemleri nedeniyle başkent La Paz'ın yanı sıra Santa Cruz ve Cochabamba gibi vilayetlerin merkezlerinde yumurta ile kırmızı ve beyaz et kıtlığı yaşanıyor.
Özellikle La Paz'da bazı market ve pazarlarda bulunması neredeyse imkansız hale gelen bu ürünleri temin edip satışa sunan seyyar satıcı ve iş yerleri önünde yüzlerce metre kuyruklar görülüyor.
El Alto'da Anez'in istifasını isteyenlerin kurdukları barikatlar ise başkentte akaryakıt ve doğal gaz temininde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. El Alto'da 3 kişinin öldürüldüğü operasyona rağmen akaryakıt sorunu çözülmedi. Caddelerde oluşan uzun tüp kuyrukları dikkat çekerken, akaryakıt bulunan istasyonlar önünde yüzlerce metrelik araç konvoyları oluştu.
Yakıt sıkıntısı Cochabamba ve Santa Cruz gibi vilayet merkezlerinde de sanayi üretiminin durmasına yol açtı.
PARLAMENTO SEÇİMLER İÇİN TOPLANACAK
Öte yandan Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi (ALP), ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa eden Evo Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) mensuplarının da katılımıyla yeni devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesine yönelik bir karar alınması için toplanacak.
ALP'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkanı ve MAS üyesi Eva Copa, meclisin, ülkede acil bir şekilde yeniden seçime gidilmesi için toplanacağını açıkladı.
Copa, ülkenin içinde bulunduğu durumun sakinleşmesi gerektiğini belirterek, "Meclis üyeleri devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesini istiyor, bu yüzden, en kısa sürede seçimlerin düzenlenmesini kapsayan bir tasarının oluşturulabilmesi için bütün meclis üyelerini çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.
Ülkede geçici devlet başkanlığı görevine getirilen muhalif Jeanine Anez'in çıkardığı ve ordu mensuplarının zorunluluk ve meşru müdafaa gibi durumlarda bulundukları müdahaleden dolayı soruşturmadan muaf tutulmasını içeren kararnameyi eleştiren Copa, silahlı kuvvetlerin sokaklardan çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
YENİ YÜKSEK SEÇİM MAHKEMESİ ÜYELERİ, YENİ SEÇİMLER
MAS üyesi milletvekili Henry Cabrera da, ALP'deki diğer partilerin temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından, MAS üyelerinin meclisteki oturuma katılması için imzalanan belgeyi gösterdi ve bununla ilgili bazı detayları paylaştı.
Cabrera, ülkenin tarihi bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, “Bugün 16.30'da ALP, hiçbir partiye mensup olmayan yeni Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) üyelerinin belirleneceği yasa tasarısı için toplanacak. Ayrıca seçilen TSE üyelerine, yeni devlet başkanlığı seçimlerini düzenlemek için en fazla 48 saat müddet verilecek” dedi.
Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisinde ordunun baskısı ve muhalefetin şiddet eylemleri nedeniyle istifa eden Evo Morales'in liderliğini ettiği Sosyalizm Hareketi Partisi üyeleri çoğunluğu oluşturuyor.
BOLİVYA'DA KRİZ
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.
Seçimlerin iptalini isteyen muhalifler, Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.
Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci “darbe” olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.
Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti. (AA)