21 Kasım 2019 12:05

Metal işçileri: MESS’in dayatmalarına karşı bir an önce harekete geçmeliyiz

Metal işçileri, MESS'in esnek çalışma ve düşük zam dayatmasına tepkili.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal işçileri MESS’in esnek çalışma ve düşük zam dayatmasına tepkili. Patronların metal işçilerinin can alıcı haklarını hedef aldığını, ağır çalışma koşullarından kaynaklanan hastalıkları bile kâra çevirmeye çalıştığını dile getiren işçiler, “Birleşip bu dayatmalara yanıt vermezsek elimizdeki son hakları da kaybederiz” dedi.

Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Bosch’tan bir işçi, MESS’in dayatmasına da Türk Metal’in bu dayatma karşısında gerekli tutumu almamasına da tepki gösterdi: “Zam revize edilsin. İkramiye revize edilsin. Yok rapor parası revize edilsin. Vay be ‘büyük’ sendikamız da reddetmiş. Kardeşim MESS seni toplu greve çıkmak için taciz ediyorsa, masaya yumruğunu vuracaksın. Bu nedir ya!” Çalışma koşullarının ardından ücretlerin de Çin ve Hindistan düzeyine çekildiğini dile getiren işçi, “İşçiler olarak kesinlikle kabul etmiyoruz. Maaşlarımızı kesip kesip yıldız yapıp oyuncağa çevirmek istiyorsunuz? Eğer ki bu işçilerin sesi çıkmıyor, zaten sesi çıkan çoğunu işten attık bir halt yapamaz diyorsanız yanılıyorsunuz.”

KANIMIZI EMİP İŞTEN ATACAKLAR

Ankara’da Türk Metal’in örgütlü olduğu Arçelik Bulaşık Fabrikası’ndan bir işçi MESS’in dayatmaları doğrultusunda bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söyledi: “Biri diyor ki 5 günlük raporun 2 gününü işveren ödüyor, artık ödemeyecekmiş patron. Bu nasıl olabilir? Bunlardan taviz vermemek gerekir. Esnek çalışmayı istiyor patronlar. Eğer kabul ederlerse kışın hepimizi çalıştırmazlar, işler düşünce maaşımız azalır. Bu maddelerin hiçbirinden taviz vermemek gerekir.” Hafif işlerde çalışabilir raporlu olanlara yönelik işten atılma dayatmasına da dikkat çeken işçi, “Bu maddeye çok takan var. Herkes meslek hastası zaten. Kanımızı emip işten çıkaracaklar. Var mı böyle dünya” diye konuştu. Hükümete de tepkinin olduğunu söyleyen bir başka işçi, AKP’ye desteğin azaldığını dile getirerek şunları söyledi: “Gider ayak işçileri beter hale getirecekler. Bu sözleşmeyi de hakem kurulunda bitirecekler. Çok azgınca geliyorlar üstümüze.”

GEREKLİ ADIMLARI ATMALIYIZ

MESS’in teklifini konuştuğumuz Gebze’den bir metal işçisi, patronların krizi fırsata çevirme çabasında olduğunu söyledi. MESS’in tekliflerinin kendileri açısından can alıcı noktaları hedeflediğini dile getiren işçi, “Bizi tamamen köleleştiren, çalışma yaşamını alt üst eden bir teklif” dedi. Metal sektörünün ağır iş kolu olduğunu, çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle ayrıca sorunlar yaşandığını dile getiren işçi, “Bazı haklar güvence altına alınması gerekirken, az da olsa güvence sağlayan hakları bile geri almaya çalışıyorlar. Metal fabrikalarında çalışan işçilerin yüzde 30’u belli zaman sonra bel ve boyun fıtığı gibi nedenlerle yıpranıyor. Her fabrikada işçilerin en az yüzde 10’u ağır işlerde çalışamaz raporu alıyor. MESS koşulları iyileştirmek yerine işten atma için teklif sunuyor. İstirahat alanların ikramiyesini keserek ikinci bir kayba sürüklüyor. Yani patronlar bizi bu duruma getiriyor ve bu durumu bile kârlarını artırmak için kullanıyorlar” diye konuştu. MESS’indayatmasına karşı vakit geçirmeden harekete geçmek gerektiğini söyleyen işçi, sendikaları göreve çağırarak “Birleşip bu dayatmalara yanıt vermezsek elimizdeki son hakları da kaybederiz” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


KAYBEDECEĞİMİZ HİÇBİR ŞEY KALMADI

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Öncelikle sözüm ‘kırmızı çizgimiz olmaz’ diyen üyesi oluğumuz Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak'a.

MESS'in 20 Kasım toplantısında sunduğu teklifler tam anlamıyla kölelik düzenine yönelik. MESS işçiye yönelik saldırı gerçekleştiriyor. Düşünün hasta olmak bile suç, hastalansan, rapor alsan ödediği iki günü kesme derdinde. Ayrıca kıstalyevm, çalışılan güne göre ikramiye alma çalışmadığın günün parasını kesmeyi hedefliyor. MESS dediğin koskoca holdinglerin sendikası. Geçenlerde şirket kârları açıklandı. Koç Holding’in de içinde olduğu patronlar krize rağmen kâr oranını yüzde 30 daha da artırdı. Söz konusu olan işte bu holdinglerin sendikası. Patronlarımız kâr ettikçe, daha çok kazandıkça, daha da çok kazanmak istiyor ama bu kazancı bizim ücretlerimizi düşürerek yapmak istiyor. 'Hafif işlerde çalışabilir' raporlu olanların kendilerince iş akdinin feshinde ihbar tazminatı almadan çıksın istiyorlar.

Mesailer her koşulda sabit. Yani yüzde100 olsun isteniyor, hafta sonunu, bayramları, hafta içini bir tutuyor. Bizlerin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu ve bizlerin aileye, eşe, dosta ihtiyacımız olmadığını düşünüyorlar. Diyorlar ki “Tatil yapma çalış.” Bizlerin çalışmak için yaşadığını sanıyorlar.

Pevrul Kavlak gibiler de buna çanak tutuyor. Kırmızı çizgi yok diye. Senin kırmızı çizgin olmayınca MESS 'in saldırıları şiddetlenerek artıyor. Sen, Pevrul Kavlak bunu görmezden gelebilirsin ama bizler görüyoruz. Sen, vergiler için imza toplayarak mı bizleri vergi yükünden kurtaracaksın? Bak, MESS rapor konusunda kanunun belirlediğini sözleşmeyle delmeye çalışıyor. Sende vergi konusunu madde olarak ele almalısın. Bizler artık yoklukla, yoksullukla mücadele eder durumdayız. Elimizde, avucumuzda hiçbir şey kalmadı. Bizim kaybedeceğimiz hiçbir şey kalmadı. Kriz sadece bizi vuruyor, patronları es geçiyor. Biz artık kesin sonuç istiyoruz. Grevse grev, yasaklara ve yasaklamalara rağmen artık hakkımız olanı istiyoruz ve bunun için her şeyimizi ortaya koyuyoruz.

MESS AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI

MESS sözleşmesi kapsamında Türk Metal ile dün, Birleşik Metal-İş Sendikasıyla da bir araya gelen patronlar, esnek çalışma hükümlerini dayattı Türk Metal’den yüzde 26.28'lik zam teklifini, Birleşik Metal-İş’ten de yüzde 34’yük zam teklifini aaşağı çekmesini istedi. Türk Metal ile MESS arasındaki bir sonraki görüşme, 4 Aralık 2019 tarihinde saat 10.00’da, Birleşik Metal-İş ile ise aynı gün saat 14.00’da İstanbul’daki MESS Merkez Bürosunda yapılacak.

Patronların dayatmaları şöyle:

  • Telafi çalışması düzenlemelerinin sözleşmeye eklenmesi ve denkleştirme çalışmasının 4 aya çıkarılması.
  • İkramiyelerde kıstelyevm (çalışılan günler için ödenmesi, raporlu günlerin ikramiyesinin kesilmesi) esası getirilmesi ve ikramiyelerin 12 ay sonunda toplu olarak ama kesintili ödenmesi.
  • 'Hafif İşlerde Çalışabilir' raporu olanların kendilerine gösterilen işi kabul etmedikleri takdirde iş akitlerinin kendileri tarafından feshedilmiş sayılarak ihbar tazminatı almadan işten ayrılması.
  • Sosyal Sigortalar İle İlgili İzinler maddesinin (b) bendinde yer alan 5 gün ve daha fazla istirahat alınması durumunda SGK’nin ödemediği ilk 2 günün ücretinin işverence ödenmesi hükmünün kaldırılması.
  • Sözleşmede 2 ay olarak ifade edilen deneme süresinin 4 aya çıkarılması.
  • 'İşyerlerine stajyer alımında sendika üyelerinin çocuklarının öncelikli tercih edilmesi' hükmünün sözleşmeden tamamen çıkarılması.
  • Hafta tatilinde yapılan çalışmalarda daha yüksek fazla mesai ücreti uygulanan işyerlerinde 1 Eylül 2019’dan sonra işe giren işçiler için bu uygulamanın sona erdirilmesi ve fazla mesai ücretinin bu işçiler için aşağı çekilmesi.

Türk Metal ve Birleşik Metal-İş heyetleri bu talepleri reddetti. Sendikaların karşı teklifleri ise MESS tarafından kabul edilmedi ve bu maddelerin görüşülmesi ertelendi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ Şehir Hastanesi şantiyesinde işçiler isyan etti

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem davası görüldü: Savunma için süre verilerek duruşma 20 Şubat'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa