ÇAYKUR'da Öz Gıda İş üyesi olmayan işçiye verilen sözler yerine getirilmedi
ÇAYKUR işçileri, Öz Gıda İş üyesi olmayan işçilerden "dayanışma aidatı" kesildiğini ancak buna rağmen toplu sözleşmeden yararlanacakları sözünün tutulmadığını belirtti.
Fotoğraf: Google Street View
Vedat YALVAÇ
İstanbul
ÇAYKUR işçileri, Öz Gıda İş Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançerlioğlu’nun sendikalarına üye olmayan işçilerin de toplu sözleşmeden yararlanacağı yönündeki sözünü tutmadığını söyledi.
8 Ekim 2019 tarihinde Çay TV’nin “25. Saat” adlı programına katılarak ÇAYKUR’da yeni imzalanan toplu iş sözleşmesine ilişkin açıklamalar yapan Öz Gıda-İş Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançerlioğlu, “Yaklaşık 300 kadar arkadaşımız çeşitli sebeplerle istifa etmişlerdi sendikamızdan ve hak kayıpları olmuştu. Bu 2013 yılından itibaren olan bir şeydi. Bu sene 300’e yakın arkadaşımızla ilgili yeni bir düzenleme yaptık. Bu düzenleme içerisinde dedik ki bir defaya mahsus, diğer arkadaşlarının saat ücreti neyse onların da ücretlerini düzeltip oraya çekiyoruz. Bir sefere mahsus böyle bir siyasi görüşüne, sendikal görüşüne bakmadan o arkadaşlarımızın mağduriyetini gidermiş olduk” açıklamalarında bulunmuştu.
"DAYANIŞMA AİDATI KESİLİYOR"
Evrensel'e ücret bordrosunu gönderen işçiler ise toplu sözleşmenin imzalanmasından sonra dayanışma aidatı ödemeye başladıklarını ancak buna rağmen sözleşmeden faydalanamadıklarını ifade etti.
Hançerlioğlu’nun açıklamalarının hayata geçmediğini belirten bir işçi, şunları söyledi: Hançerlioğlu, ‘Bizden olsun olmasın, direnen işçi kardeşlerimizin yanındayız, onların hakları için mücadele ederiz, savunuruz’ gibi açıklamalarda bulundu. Daha sonra bizim toplu sözleşmemize ilişkin açıklamalar yaptı. Üye olmayan işçilerin saat ücretini de sendika üyesi olan işçiyle aynı seviyeye getireceğini söyledi ancak bu hayata geçmedi.
"SÖZLEŞME YAŞAM KOŞULLARIMIZI İYLEŞTİRMEKTEN UZAK"
Yapılan sözleşmeye de değinen işçi, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda İş’in işçilere birçok vaatle geldiğini ancak bu vaatleri gerçekleştirmediğini söyledi. Yapılan sözleşmenin işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten uzak olduğunu belirten işçi, “Ülkede büyük bir kriz var, biz yaşayarak görüyoruz. Hükümetin açıkladığı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Pek çok ürüne %50, %100 zam yapıldı. 23 yıllık işçiyim, 1999 yılında işe başladım. O zaman mevsimlik ve 4 ay çalıştığımız halde 12 ay geçinebiliyorduk. Ancak şimdi kadrolu olduğum halde ay sonunu zor getiriyorum. 4 ay çalışıp 12 ay idare edebilirim diyecek işçi de bulamazsınız” diye konuştu.