Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur'dan kimsenin zorla çıkarılmadığını savundu
HDP Milletvekili Garo Paylan'ın, Diyarbakır'ın Sur ilçesinden göç ettirilen ailelerin kaçının geri döndüğü yönündeki sorusunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanıtsız bıraktı.
Fotoğraf: Evrensel
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı süreçte göçe zorlanan ailelerden ne kadarının geri döndüğünü yanıtlayamadı. Bakanlık, Sur’da ailelerin taşınmaya zorlanmadığını savundu.
Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre, HDP Milletvekili Garo Paylan, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü komisyonda, Diyarbakır Sur'da göçe zorlanan ailelerden ne kadarının geri döndüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sordu. Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada hiçbir yurttaşın yerinden edilmediğini savundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan’ın, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü komisyonda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği sorulara, bakanlıktan yazılı yanıt geldi.
KAÇ AİLENİN SUR'A GERİ DÖNDÜĞÜ SORUSU YANITSIZ KALDI
Paylan'ın, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı gibi mahallelerinden göç etmek zorunda bırakılan ailelerden kaçının evine döndüğü yönündeki sorusuna, Bakanlık “Özel mülkiyet konutları ve ticaret birimleri ile kültürel değere sahip tarihi ve tescilli yapıların birçoğu yoğun hasar almış ve yıkılmıştır. Terör örgütünün faaliyetleri sonucu 3695 bağımsız bölüm yıkılmıştır. Ayrıca, alanda terör olayları nedeniyle onlarca kilometrelik alt yapı ağı zarar görerek kullanılamaz hale gelmiştir” yanıtını verdi. Ancak Bakanlık Sur’a kaç ailenin geri döndüğü yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.
Garo Paylan, Sur’da hak sahiplerinin zorla terk ettirilerek yerine gelir düzeyi yüksek insanlar gönderildiği yönünde görüş bildirdi. Bakanlık, Paylan’ın bu görüşüne verdiği yazılı yanıtta, Sur’da hiçbir yurttaşın yerinden taşınmaya zorlanmadığını savundu.
"KENTSEL DÖNÜŞÜME 2 MİLYAR KAYNAK"
Paylan’ın “İmar affından gelen para kentsel dönüşüme gitmesi gerekirken nereye gitti?” şeklindeki sorusuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen yanıt ise “Bugüne kadar imar barışından kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kullanılmak üzere dönüşüm projeleri özel hesabına 2 milyar TL kaynak gelmiş olup, bu kaynak Kentsel Dönüşüm Eylem Planında yer alan 65 bin konutun yapımında kullanılmıştır. Bu projelerden bazıları İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kartal, Kağıthane, Ankara Mamak, Altındağ, Burdur ve Erzurum’da başlattığımız kentsel dönüşüm projeleridir" oldu.
Paylan’ın “Güneydoğu Anadolu bölgesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan toplam harcama tutarı ne kadardır? Diyarbakır ili özelinde bu tutar ne kadardır?” yönündeki sorusuna ise “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde toplam 6 milyar 724 milyon TL kaynak harcanmış olup, Diyarbakır ili özelinde bu tutar 1 milyar 400 milyon TL’dir” yanıtı verildi. (HABER MERKEZİ)