22 Kasım 2019 23:59

Devletin hastanesi pamuk tozu soluyor!

Bismil Devlet Hastanesi, çırçır fabrikasının yakınına yapıldığı için personel ve hastalar pamuk tozu içinde kalıyor.

Bismil Devlet Hastanesinin pek çok yerinde, çırçır fabrikasından çıkan partiküller sonucunda oluşan pamuk topları görülüyor. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da 2015 yılında kurulan Bismil Devlet Hastanesinin yeni binası pamuk (çırçır) fabrikasının yakınına yapılmasından dolayı hastanenin her tarafı pamuk tozu içinde kalıyor. Gelen giden herkes ise bu tozu solumak zorunda kalıyor. Duruma ilişkin Evrensel’e konuşan SES Diyarbakır yöneticisi Mahfuz Karaaslan, fabrikadan gelen partiküllerden dolayı hem sağlık hizmeti vermenin hem de almanın güçleştiğini söyledi.

Diyarbakır’da Bismil Devlet Hastanesi 2015 yılında Diyarbakır-Bismil karayolu üzerinde Köseli köyü yakınına yeni yapılan binasına taşınıyor. Yalnız bir sorun var. Hastane pamuk fabrikasının yakınına yapılıyor. Bundan kaynaklı fabrika faal olduğunda çıkan pamuk tozu ve partikülleri hastanenin etrafını sarıyor. Hastaneye gelen giden herkes bu tozdan nasibini alıyor. Çeşitli görüşmeler yapıldıysa da sorun tam anlamıyla çözülebilmiş değil.

NEFES ALMAKTA ZORLANILIYOR

Sağlık hizmetini olumsuz etkileyen duruma dair Evrensel’e konuşan SES Diyarbakır Yöneticisi Mahfuz Karaaslan, Bismil Devlet Hastanesi yakınındaki çırçır ve pres fabrikasından yükselen pamuk attıklarının hastane etrafında toz bulutu oluşturarak hastanede bulunan yurttaşları ve hastane personelini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Karaaslan, “Özellikle hastane bahçesine çıkınca nefes almakta bile zorlanılıyor” diyor.

HASTANE HAVALANDIRILAMIYOR

Belli aralıklarla havalandırılması gereken hastane odalarının kapı ve pencereleri bile açılamadığını söyleyen Karaaslan, “Bu, sağlık hizmeti verilen bir yerde çok vahim ve olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir mesele. Özellikle akşam çalışmaya başlayan fabrikadan kaynaklı havada bir toz bulutu oluşuyor, hastane her akşam komple yıkanmak zorunda kalınıyor. Buna rağmen havaya yayılan partiküller hastanenin her tarafına yayılıyor ve her sabah aynı kirli sahne ile karşılaşıyoruz. Hem vatandaş hem hastane çalışanları bu durumdan çok şikayetçi” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE HÜKÜMETİN SAĞLIĞA BAKIŞ AÇISI

Karaslan, hastanenin pamuk fabrikasının yanına kurulmuş olmasından kaynaklı fabrikanın taşınmasına ilişkin uzun süredir görüşmelerin olduğunu ancak sonuç alınmadığını söyledi.

Yaşanan durumun Türkiye’nin sağlığa verdiği önemin göstergesi olduğunu dile getiren Karaaslan, “Bu durum Türkiye’de hükümetin sağlığa bakış açısını yansıtıyor. Hastane kurulacak bir yerin sağlıklı bir ortam olması, atıklardan, bataklıklardan ve benzeri sağlık için olumsuz etkenlerden uzak ve fizibilitesinin doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin açık bir olumsuz örneği. Tıpkı son zamanlarda açılan ve pek çok olumsuz sonuçlarıyla gündeme gelen Şehir Hastaneleri gibi ticari ve kâr odaklı bir mantıkla kurulmuş olan bu hastanenin de bu açıdan etrafındaki fabrikalardan pek farkı yoktur” diye konuştu.

HASTANE YETKİLİSİ: FABRİKA SAHİBİ İYİ NİYETİNİ GÖSTERDİ AMA SORUN HALEN VAR

Yaşanan duruma ilişkin görüştüğümüz hastane yetkilisi ise, fabrikanın filtre taktığını ancak sorunun devam ettiğini belirterek, “Filtre taktılar. Geçmiş yıllara göre partikül sorunu azaldı. Bacanın yönünü de değiştirdiler haksızlık etmeyelim. Ama sonuç olarak ağaçlarda pamuk yumağı yine oluşmuş” dedi. Fabrikanın başka bir yere taşınması için yer verilmesi durumunda fabrikanın taşınacağını söyleyen hastane yetkilisi, fabrikadan dolayı yaşanan partikül sorununu birçok kez ilgili kurumlara bildirdiklerini fakat sonuç alamadıklarını dile getirerek, “Fabrika sahipleri bu konuda iyi niyetini gösterdi, sorunu en aza indirmeye çalıştı. Ama hâlâ bu sorun var. Filtre de takıyorlar ama yetmiyor. Yani fabrikanın taşınması lazım. İl Sağlık Müdürlüğüne yazdık, kimse çözüm bulamıyor” dedi.

Fabrikanın avukatı olduğunu söyleyerek gazetemizle iletişime geçen ve adını vermeyen bir kişi ise fabrikadan kaynaklı hastanede toz veya partikül sorunu yaşanmadığını ifade ederek görüş vermek istemedi.

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta 11 işçinin yanarak öldüğü iş cinayetinde patronlar tali kusurluymuş!

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Ayhan Barut: Adana Havaalanı kapatılmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa