Antalya'da 11 Caretta caretta yuvası tahrip edildi
Çıralı sahilindeki Caretta caretta yuvalarına ilişkin hazırlanan raporda, 11 yuvanın kumsala giren araçlar tarafından tahrip edildiği belirtildi.
Fotoğraf: DHA
Antalya'nın Kemer ilçesinde Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi'nin raporunda, Caretta caretta yuvalarının korunması için örnek model oluşturulan Çıralı sahilinde bu yıl 4 bin 346 yavrunun denizle buluşturulduğu kaydedildi. Raporda, kumsala araçla girilmesi nedeniyle 11 yuvanın tahrip edildiği belirtildi.
Kemer'de Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi, 2019 yılı mayıs-eylül ayları arasındaki Caretta caretta sezonuna ilişkin rapor hazırladı. "Çıralı Caretta Caretta Üreme Kumsalı ve Tekirova, Beycik, Maden ve Boncuklu Koyları 2019 Yılı Alan Çalışma Programı ve Koruma Faaliyetleri" başlıklı rapor, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6'ncı Bölge Müdürlüğüne de sunuldu.
DHA'da yer alan habere göre, Çıralı sahilinde bulunan Caretta caretta yuvalarının, araçlar tarafından tahrip edildiği belirtildi.
GECE SAHİLE GİRİŞ YASAKLANDI
Raporda, deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının kontrolü, yuvaların ve yavruların güvenliği, istatistiksel-bilimsel verilerin toplanması amacıyla Kooperatif ile DKMP'nin uzun yıllardır işbirliği içinde olduğu belirtildi. Bölgede hem yerli halk hem de turistlere yönelik yapılan bilgilendirme çalışmaları, etkinlikler ve sempozyumların anlatıldığı raporda, alınan tedbirlerin yanı sıra yaşanan sorunlar da dile getirildi. 5'i ücretli görevli ve gönüllülerden oluşan ekibin her gün saat 22.00'den sabah saatlerine kadar görev aldığı sahilin, üreme sezonu boyunca 22.00-05.30 saatleri arasında tamamen boş tutulduğu kaydedildi.
109 YUVA OLUŞTU, 11'İ TAHRİP OLDU
Raporda, 2019 yılı üreme sezonunda yapılan izleme çalışmalarında Çıralı sahilinde 86, Boncuklu koyunda 3, Maden koyunda 12, Tekirova sahilinde 5, Beycik koyunda 3 olmak üzere toplam 109 yuva oluştuğu kaydedildi. Bu yuvalardan, Maden bükünde 7, Tekirova bükünde 3, Beycik bükünde de 1 olmak üzere toplam 11 yuvanın tahrip olduğu açıklandı.
4 BİN 346 YAVRU DENİZE ULAŞTI
Rapora göre, Çıralı sahilinde 3 bin 650, Boncuklu koyunda 219, Maden koyunda 293, Tekirova'da 126, Beycik koyunda 58 olmak üzere toplam 4 bin 346 yavru Caretta caretta denize ulaşmayı başardı. Çıralı sahilindeki yuvaların detaylı verilerine bakıldığında ise, toplam 7 bin 351 yumurta tespit edildi. Bu yumurtaların yüzde 49.6'sı oranındaki 3 bin 650 yumurtadan yavru çıkışı gerçekleşti. Yüzde 25'i oranındaki 1840 yumurtanın ise döllenmediği belirlendi. Yüzde 7'lik 519 yumurta erken embriyo, yüzde 13'lük 992 yumurta geç embriyo, yüzde 4.7'lik 350 yumurta ise ölü çıktı.
9 KAPLUMBAĞA ÖLÜ BULUNDU
Bu yıl Çıralı kumsalına toplam 9 deniz kaplumbağası ölüsü vurduğu açıklanan raporda, 5'inin Chelonia Mydas (Yeşil Deniz Kaplumbağası) türü, 4'ünün ise Caretta caretta türü olduğu açıklandı. Raporda, 2'sinin tekne pervanesinin çarpması, 2'sinin ağlara ve misinalara dolanarak öldüğü, diğer 5'inde ise yara ya da ağ- misina izi görülmediği, ağızlarında ve boğazlarında plastik parçalar görüldüğü kaydedildi. Bu 5 deniz kaplumbağasının, denizanası sanarak yedikleri plastik poşetler nedeniyle öldüğü kanısına varıldığı belirtildiği raporda, "Detaylı inceleme yapabilecek olanaklarımız bulunmadığından, kaplumbağaların karnı açılamadı ve ölüm nedenleri kesin olarak saptanamadı" denildi.
KOYLARDA ARAÇ İZLERİ
Ayrıca raporda, yan koylardaki sorunların her geçen yıl arttığı vurgulandı. Özellikle tüm koylarda 4x4 araç izlerine rastlanıldığının aktarıldığı raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Boncuklu dışında bütün diğer koylara 4X4 araçlar girebilmektedir. Bu araçlar, denize kadar sokulmakta, sahipleri suyun dibinde kamp yapmaktadırlar. Sırf eğlence olsun diye, kumda aracıyla daireler çizen araç sahipleri vardır. Maden Koyu'nda 'Caretta Üreme Alanı' levhamız bu şahıslar tarafından tahrip edilerek bir kenara atılmıştır. Bu koylarda yerleştirdiğimiz kafesler ya araçlar tarafından ezilmekte ya da yok olmaktadır. Tespit ettiğimiz yuvaların yerlerini tekrar bulmakta zorluk yaşadığımız gibi, çok sayıda yuva da araçlar ve çadırcılar tarafından tahrip edilmektedir. Bu yıl 11 yuvamız tahrip olmuştur. Diğer yuvaların da yerlerini tekrar bulmakta büyük zorluklar yaşadık. Ayrıca bütün koylarda yaz boyu çadırcılar kalmakta, ateşler yakılmakta, gece boyu gürültü ve ışık kesilmemektedir. Bunun sonucu olarak koylardaki yuvalama sayısı azalmaktadır. Gerek araçla, gerekse yürüyerek gelen ve geceleyen turistlerin yaktığı ateşler, yangın tehlikesi yaratmaktadır"
"ARAÇLAR ÖNLENİRSE SORUNUN BÜYÜK KISMI ÇÖZÜLÜR"
Tüm kumsalların tekerlek izleriyle dolu olduğunun belirtildiği raporda, "Araç sahiplerini veya çadırcıları uyarmak, alanın hassasiyetini anlatmak işe yaramamaktadır. Alanı sürekli beklememiz mümkün olmadığından, kalıcı bir önlem alınamamıştır. Alanın kontrolünün zor olması, kalıcı bir önlem alınmasını önlemiştir. Burada alınabilecek en etkili önlemin, özellikle Maden Koyu'na araç girişinin önlenmesi olacaktır. Araçlar engellenirse, sorunun büyük kısmı çözülmüş olacaktır" değerlendirilmesinde bulunuldu. (HABER MERKEZİ)