Gazeteci örgütleri AYM’nin faiz kararına tepki gösterdi
Gazeteci örgütleri, basın emekçilerinin fazla çalışma ücretinin, geciktirilmesi halinde günlük yüzde 5 fazlasıyla ödenmesine ilişkin yasa hükmünü iptal etmesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Cem Öksüz/AA
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) basın emekçilerinin fazla çalışma ücretinin, geciktirilmesi halinde günlük yüzde 5 fazlasıyla ödenmesine ilişkin yasa hükmünü iptal etmesine meslek örgütleri tepki gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın-Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) ve Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş), “Konu gazetecilik olunca AYM bile Anayasa'yı ihlal edecek noktaya düşmüştür” dedi.
Yazılı açıklamada “Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararının, gazetecilik iş kolunda işten çıkarmaların yoğun yaşandığı bir sürece denk gelmesi ve Mahkeme’nin, iptal kararının uygulanması için yasa koyucuya belirli bir süre tanımaması, akıllarda ciddi soru işaretlerine yol açmıştır. Acaba toplu işten çıkarmalar planlayan işverenlere dikensiz gül bahçesi yaratılmak mı istenmektedir?” diye soruldu.
NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, gazetecilere fazla çalışma ücretlerini zamanında ödemeyen işverenlerin bu ücretleri geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödemesini öngören kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermişti. AYM kararında, yüzde beş fazla ödeme kuralının çok yüksek meblağlara ulaşabildiği ve işverene aşırı bir külfet getirdiğini savunmuştu. Türkiye’deki enflasyon ve faiz oranları dikkate alındığında söz konusu kuralın orantılı olamayacağını, bu nedenle kuralın ölçülülük ilkesini ihlal ettiğini savunan AYM, bu kararı, dört üyenin karşı oyuna karşılık oy çokluğuyla almıştı. (MEDYA SERVİSİ)