Sayıştay bakanlığın hesabı karşısında şaşkın: 772 milyon liralık ‘açıklanamayan’ fark
Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hesaplarındaki 772 milyon liralık eksiğe “açıklanamayan” dedi.
Sayıştay binası fotoğrafı: Google Street View - Cebine para koyan adam görseli: Pixabay - Kolaj: Evrensel
Sağlık Bakanlığının şehir hastaneleri yapımı için imzaladığı bazı sözleşmelerin hükümlerine “anlaşılamayan” diyen Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hesaplarındaki 772 milyon liralık eksiğe de “açıklanamayan” dedi.
USULSÜZLÜK AÇIKLAMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Milletvekili Süleyman Girgin’in, “usulsüzlük” olarak yorumladığı eksiklik Sayıştay raporlarına da yansıdı.
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Sayıştay’ın “Mali kayıtları usule uygun değildir” dediğini bildiren Girgin, “Yani usulsüzlük vardır demek istiyor bir yerde. Raporun ‘açıklanamayan fark’ dediği bu fark neden oluştu. Raporla sabit, açıklamaya muhtaç bir meblağ var ve bunun hukuki sorumluluğu bakanlığa aittir” dedi.
Sayıştay’ın denetim raporuna göre, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ruhsat, ihale ve çevre uyum teminatları kayıtları ile “Maden Ruhsatları Teminatları” olarak muhasebeleştirilen kayıtlar arasında uyumsuzluk saptandı.
PARALAR TOPLUCA HAVUZA
2018 yılı Nisan ayına kadar maden ruhsatları teminatları, çevre ile uyum bedelleri ve ihale geçici teminatlarının hak sahiplerine ait bilgilerin bulunmaması nedeniyle havuz hesaba doğruca aktarıldığı, bu tarihten önceki kurum kayıtları ile saymanlık mali tablolarının hala uyumlaştırılmadığı bildirildi. Önceki yıl kurum kayıtlarıyla saymanlık kayıtları arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi için kurum verilerinin tek tek kontrol edilerek güncellenmesinin istendiği anımsatıldı.
Ancak 2018 yılında kayıtların gerçek tutarları gösterecek şekilde güncellenmediği ve sorunun 2019 yılına devredildiği ifade edildi.
KAYITLAR ÖRTÜŞMÜYOR
Bu nedenle 2018 yılı sonu itibarıyla Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) sisteminde 1 milyar 399 bin TL kayıtlı teminat olmasına karşın maden ruhsatı teminatlarının alacak bakiyesinin 627 milyon lira olarak göründüğü bildirildi. Bu durum denetim raporuna şöyle yansıdı:
“Bu durumda 772 milyon 405 bin TL tutarında açıklanamayan fark ortaya çıkmaktadır. 31.12.2018 tarihine kadar kurum verileri kontrol edilerek güncellenmediğinden maden ruhsatı teminatlarının alacak bakiyesi olan 627.010.770,18 TL MAPEG kayıtlarıyla örtüşmemekte ve gerçek alacak bakiyesini göstermemektedir.” (HABER MERKEZİ)