26 Kasım 2019 11:45

Binlerce evsiz sokakta, devlet ortada yok

Çoğunlukla soğukların gelmesiyle hatırlanan ve “donarak öldü” haberleri ile gündem olan evsizlerin barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılaması gereken devlet, sorumluluğunu yerine getirmekten uzak.

Mevlüt Kartal (en solda) & Aden Luccy (ortada) & Salih Yılmaz (en sağda) | Fotoğraflar: MA

Paylaş

Mehmet Halit ÇETİNBAŞ
İSTANBUL

Türkiye genelinde 35 bin dolayında, İstanbul’da ise 8 bin "evsiz" yurttaş var. Sokaklar, terk edilmiş evler, otobüs durakları, parklar gibi alanlarda yaşayan "evsiz"lere yönelik çalışma yürüten Şefkat-Der Koordinatörü Eda Ayyıldız, devletin sorumluluğunu yerine getirerek çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle 1980 sonrası uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ile köyden kente doğru yaşanan göçlerin beslediği işsizlik, düşük ücret, konut problemi ve sosyal güvenceden yoksunlukla büyük bir hız kazanan evsizlik sorunu, son yıllarda daha da büyüdü.

Bu konuda yapılan kimi saha çalışmalarına göre, Türkiye geneli evsiz sayısı 35 bin civarında. Evsizlik sorunu İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya başta olmak üzere çoğunlukla batı kentlerinde yoğunlaşırken İstanbul’daki evsiz sayısı ise 8 bin dolayında.

Çoğunlukla soğukların gelmesiyle hatırlanan ve basında “Donarak öldü” haberleri ile gündem olan evsizlerin barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılaması gereken devlet, sorumluluğunu getirmekten oldukça uzakta. Belediyeler ise evsizleri sadece spor salonlarında toplayarak "geçici hizmet" veriyor. 

"İNSANLARIN BATAKLIKTAN ÇIKARILMASI GEREKİYOR"

Evsizlere yönelik çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinden biri olan Şefkat-Der, İstanbul’da sokakta yaşayan yaklaşık 350 kişiye kendi imkanları ile yardımcı olma çabasında. Derneğin İstanbul Koordinatörü Eda Ayyıldız, "Evlerimiz yetersiz. Evde yaşayanların geleceğine yönelik adımlar atmak istiyoruz. Özellikle kadınlar ve çocuklar için iş imkanlarını genişletmek istiyoruz. Bu gibi taleplerle belediyeye gidiyoruz. Bunlar sürekli gündemimizde olan sorunlar. Kimsesiz ve evsizlere gelecek sağlamak büyük bir ekonomik güç gerektiriyor. Bu anlamda devlet kurumlarına çok iş düşüyor. Çünkü bizler yetersiz kalıyoruz. Sokakta yaşayan, şiddete maruz kalmış, madde bağımlısı, fuhşa sürüklenmiş, bir sürü kadın ve genç var. Bu insanların bataklıktan çıkarılması gerekiyor. Daha iyi şartlarda yaşamalarının sağlanması gerekiyor” dedi.

"DEVLET SORUMLULUK ALMALI"

Ayyıldız, zorlukların üstesinden gelinmesi için devletin sorumluluk hissiyatı ile politikalar geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Ayyıldız, “Devlet kurumları ve STK’ler ile birlikte hareket etmek gerekiyor. İnsanları sadece barındırmak da değil, gerçekten meslek sahibi edindirmek gerekiyor. Kısacası, insanları ciddi anlamda yaşamın içine dahil etmeliyiz” diye konuştu.

"ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUM"

Son 5 yılda yatılı işlerde çalıştığını söyleyen 31 yaşındaki Mevlüt Kartal da, bağırsak hastalığına yakalandığı için çalışamayacak duruma geldiğini belirtti. Şu an tedavi gördüğünü ifade eden Kartal, dernek aracılığıyla sağlık hizmetlerinden yararlandığını söyledi. Kartal, “Zor günler geçiriyorum. Hâlâ da zor yaşıyorum ama geçici de olsa barınabiliyorum” diye konuştu.

"BARINACAK BİR YERİM VAR"

Ülkesi Kenya’da yaşadığı adli sorunlardan dolayı 2012 yılında Türkiye’ye gelen 25 yaşındaki Aden Luccy adlı kadın, uzun yıllardır sokaklarda yaşadığını anlattı.

Sonrasında dernek çatısı altında kendine barınacak bir yer bulduğunu ve 8 aydır dernekte olduğunu söyleyen 52 yaşındaki Salih Yılmaz ise, alkol bağımlısı iken tedavi görüp hayata yeniden tutunmuş. Yılmaz, “Büyükşehir insanı yutar. Dışlandık, hor görüldük. Lütfen insanlar birbirine iyi davransın. Herkesin insan olduğunu unutmayalım” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Mustafa Durmuş: Ülkeyi EYT'liler değil sermayenin silinen vergileri batıracak

SONRAKİ HABER

Cezasızlık saldırganları cesaretlendiriyor: Tartıştığı eşini öldürüp teslim oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa