Türkiye’de kadınların en büyük sorunu şiddet, işsizlik ve kadın erkek eşitsizliği
Kadir Has Üniversitesinin "Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması"nın sonuçlarına göre, kadınlar için en büyük sorunlar şiddet, işsizlik ve kadın erkek eşitsizliği oldu.
Fotoğraf: Evrensel
Kadir Has Üniversitesinin "Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması"nın sonuçlarına göre, kadınlar için en büyük sorun şiddet. Kadınlar ikinci sırada işsizliği sorun olarak görürken üçüncü sırada kadın erkek eşitsizliği var.
Kadir Has Üniversitesi’nin bu yıl 5’incisini gerçekleştirdiği Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması kadınların yıllardır sorunu olan şiddetin, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer alıyor. Kadınların yüzde 64’ü şiddeti 1. sıraya koyarken erkeklerin yüzde 56’sı 1. sırada şiddeti belirtiyor. Kadınların 2. sırada gördüğü sorun işsizlik olurken, üçüncü sırada da kadın erkek eşitsizliği yer alıyor.
"KADINLARIN MEMNUNİYETİ DE AZALIYOR"
Araştırma sonuçlarında, yıllara göre kadınların genel hayat memnuniyetindeki azalma eğilimi de gözlerden kaçmıyor. Genel hayat memnuniyeti 2017’de 10 puan üzerinden 7.74 iken, 2019’da 7.23 puana düşmüş durumda. Kadınların eşleriyle ilişkisinden duyduğu memnuniyet de azalıyor. Memnuniyet oranına 2017’de 10 üzerinden 8.84 puan verilirken, 2019’da bu oran 8.68’e düşmüş. Son 3 yıl geneline bakıldığında ise erkeklerin yüzde 92’si “eşime güvenirim” derken aynı ifadeyi benimseyen kadınların oranı yüzde 86.
"ŞİDDET TEK BAŞINA BOŞANMA SEBEBİ"
Araştırmanın diğer sonuçlarından biri de “Boşanma ve Şiddet İlişkisi.” Yıllar içinde şiddetin boşanma için yeterli bir sebep olduğu, aile bütünlüğü ve düzeni için göz ardı edilecek bir durum olmadığı düşüncesine destek oranı yıldan yıla artıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 72’si aile içi şiddetin, boşanmak için yeterli bir sebep olduğu konusunda fikir birliğine ulaşıyor. Kadınlar boşanmış kadınların iffetinin eski eşleri ilgilendirmediğini ve boşanma sonrası çocukların anne ile kalması gereğini destekliyor.
"ERKEKLERİN YÜZDE 59’U KADINLARIN YÜZDE 57’Sİ FEMİNİZMİ DUYMUŞ"
Araştırma sonuçlarına göre, kadınların yüzde 57’si feminizm ifadesini daha önceden duymuş. Kadınlar arasında feministlere karşı olumsuz tutumlarda da son 5 yıla bakıldığında azalma eğilimi var. Erkeklerin feminizm ifadesini duyma oranı ise yüzde 59.
"EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE EŞİTLİKÇİ TUTUMLAR ARTIYOR"
Araştırmada geçtiğimiz yıllara göre, kadın ve erkeklerin eşit şartlarda hayata katılımı konusunda tutumların daha pozitif olduğu görünüyor. Eğitim düzeyi ve yaş ile anlamlı bir ilişkisi olan bu tutumda, gençlerin yaşlılara göre kadın-erkek ilişkilerine daha eşitlikçi baktıkları ortaya çıkıyor. Ayrıca eğitim seviyesi yükseldikçe bireylerin toplumsal cinsiyet konularında daha eşitlikçi tutumlar sergilediği görülüyor. (HABER MERKEZİ)