Kanal İstanbul projesi tüm uyarılara rağmen ihale aşamasına geldi
Kanal İstanbul projesi için ihale sürecinin başlayacağı açıklandı. Ulaştırma Bakanı Turhan, "Çevre düzenleme planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız" dedi.
Fotoğraf: DHA
Uzmanların sürekli felakete neden olabileceğini söylediği Kanal İstanbul projesi için ihale sürecinin başlayacağı açıklandı. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul hakkında yaptığı açıklamada, “Çevre düzenleme planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Turhan, "Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli çevre düzenleme planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız" diye konuştu.
Kanal İstanbul'u hayata geçirmek için de çalıştıklarını söyleyen Turhan, şunları söyledi:
"İstanbul Boğazı'nda tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğu risk giderek artıyor. Yıllık ortalama geçen gemi sayısı 44 bin. İstanbul Boğazı'nın tarihsel dokusunun yanında, seyir, can, mal ve çevre emniyeti için planladığımız Kanal İstanbul Projesi dünya tarafından yakından takip ediliyor. Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız"
PROJE 45 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA
İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, Şahintepe Mahallesi’nden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek proje, Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak.
Uzunluğu 45 kilometre olacak proje güzergahında yer alan diğer kurum ve kuruluşlara ait mevcut altyapı kavramsal deplase çalışmaları, ilgili kurumlarla mutabık kalınarak hazırlandı. Proje bedeli 75 milyar lira olan Kanal İstanbul’un, kamu özel iş birliği modeliyle hayata geçirilmesi planlanıyor.
"YIKIM VE FELAKET SEBEBİ" UYARILARI
Kanal İstanbul, 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Çılgın Proje" olarak tanıtmasından bu yana kamuoyunun gündeminde.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yaşam alanı savunucularının tepki gösterdiği proje için hazırlanan ÇED raporunu 26 Ekim'de açıklamıştı.
Bu ÇED raporuyla ortaya çıkan sonuçların sadece İstanbul'u kapsamadığına işaret eden Mimar Mücella Yapıcı "Proje, bütün Marmara, Trakya ve Karadeniz bölgeleri için korkunç bir ekolojik kıyım. Ekolojik kıyımın ötesinde de çok ciddi bir sosyal ve ekonomik dönüşüm projesi" niteliği taşıdığını söylemişti.
TMMOB, 31 Mart seçimleri öncesi gündeme getirilen Kanal İstanbul'un yıkım ve felakete neden olacağını vurgulamıştı. TMMOB, projenin neden olabileceği hasarın bilançosunu açıklamış ve projeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtmişti. (HABER MERKEZİ)