Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi istifasını Meclis'e sunacağını açıkladı
Hükümet protestolarının uzun süredir devam ettiği Irak'ta Başbakanı Adil Abdulmehdi istifasını Meclis'e sunacağını açıkladı. Son günlerde eylemlerde polis halka karşı gerçek mermi kullanılıyordu.
Fotoğraf: AA
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi istifa kararı aldığını duyurdu. Yolsuzluk, fakirlik ve işsizliğe karşı gösterilerin 1 Ekim’den beri devam ettiği Irak’ta ölenlerin sayısı her geçen gün artarken, Başbakan Abdulmehdi istifasını duyurdu. Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, Şiillerin lideri Ayetullah Ali es-Sistani’nin çağrısı üzerine istifasına dair resmi yazıyı Irak Meclisi’ne göndereceğini duyurdu.
Irak'ın güneyindeki Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Necef kentinde düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda, polis saldırısı sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 350 kişi yaralandı. Zikar'da da protestolara katılanların öldürülmesi üzerine Vali Adil Duheyli istifa ettiğini açıkladı.
Adli Tıp Merkezi'nden bir yetkilinin, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, yaşamını yitirenler gerçek mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Polis müdahalesinin ardından yaşananlara tanık olanlar da sivil kıyafetli kişilerin halka ateş açtığını söyledi.
IRAKLI MİLLETVEKİLİ ÖLÜMLER ÜZERİNE İSTİFA ETTİ
Necef Milletvekili Talal Bilal de kentte hükümeti protesto edenlerin polislerce öldürülmesine tepki göstererek istifa ettiğini açıkladı.
Bilal, sosyal medya hesabında yayınladığı görüntülü mesajda, “Irak'taki gösterilerde, gençler, kadınlar ve çocuklar vatan dışında bir şey talep etmedi. Hükümet ise tüm taleplerini erteledi. Bazı kentlerde göstericiler şehit oldu. Irak halkının yanında yer alıyorum ve milletvekilliğinden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.
NECEF'E "ASKERİ KOMUTAN" ATANDI
Öte yandan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Necef'te "güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle General Ali el-Haşimi'yi "askeri komutan" olarak atamıştı.
ZİKAR VALİSİ İSTİFA ETTİ
Zikar vilayetinde, protestolara katılanların öldürülmesi üzerine Vali Adil Duheyli istifa ettiğini açıkladı. İstifası sonrası yerel bir televizyon kanalına konuşan Duheyli, "Kent halkını koruyamayan bir vali görevinden istifa etmeli. Göstericilere yönelik şiddet kullanılması talimatı bizim tarafımızdan verilmedi" dedi.
Zikar'da Başbakan Adil Abdulmehdi'nin talimatı üzerine kurulan kriz masasında yer alan General Cemiş eş-Şammari'nin protestolara katılanlara karşı şiddet kullanılması talimatı verdiği iddia edilmişti. Bunun üzerine Abdulmehdi, Şammari'yi görevden almıştı.
EYLEMLERDE ÖLENLERLE İLGİLİ SORUŞTURMA
Irak Yüksek Yargı Meclisi, Zikar vilayetinde hükümet karşıtı onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin incelenmesi için soruşturma açıldığını duyurdu.
Yargı Meclisi Sözcüsü Hakim Abdulsettar Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, “Meclis, 3 milletvekili ve Zikar Temyiz Mahkemesi Başkanı'ndan oluşan bir heyet kurarak son iki günde Zikar'da öldürülen göstericilerle ilgili soruşturma yapacak” ifadelerini kullandı.
Zikar'da güçlerinin halka saldırısında 32 kişi hayatını kaybetmiş, 230 kişi yaralanmıştı.
SİSTANİ’DEN SEÇİM ÇAĞRISI
Bu arada Şiilerin en büyük Dini Mercii Ali Sistani, ülkede devam eden gösteriler konusunda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirterek, Meclise “Şeffaf ve özgür seçim” çağrısında bulundu.
Kerbela’daki temsilcisi Ahmet es-Safi, Sistani’nin gösterilerle ilgili “siyasi mesajı”nı cuma hutbesi sonrası okudu. Mesajda, “Ülkenin içinden geçtiği bu zor durum ve son iki ay içinde yaşananlar karşısında hükümet yetkilileri çözüm sunmaktan aciz kaldı ve sorumluluklarını yerine getirmedi. Meclis, bu konuyla ilgili (genel seçimler) seçenekleri gözden geçirmeli ve daha şeffaf, özgür bir seçim için ihtiyaç duyulan seçim yasasının çıkarılması konusunda hızlı davranmalı”denildi.
AA’nın haberine göre, Necef merkezli Şii Dini Merci Sistani’nin mesajı, “Meclisten hükümete yönelik güvenoyunun çekilmesi ve ülkenin erken seçime hazırlanmasını istediği” şeklinde yorumlandı.
NE OLMUŞTU?
Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan protestolarda şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.
Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden protestolar sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.
Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan halk, polise protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor. (DIŞ HABERLER)