16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi sona erdi
ODTÜ’de gerçekleştirilen 16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, ‘Toplumsal Cinsiyet, Şiddet ve Hukuk’ oturumu ile sona erdi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Sosyal Bilimler Derneği’nin düzenlediği 16. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, ‘Toplumsal Cinsiyet, Şiddet ve Hukuk’ oturumu ile sona erdi. Oturumda konuşan Feride Acar, kadına yönelik şiddet ve mücadele sunumunda “Uluslararası normlar, standartlar ve kurumlar elbette önemli ama siyasi irade ve kaynak idaresi ile bunlar etkinleştirilebilir” dedi. Özellikle CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi üzerinde duran Acar, iki sözleşmenin de kadın hakları ihlallerinin insan hakları ihlallerine tekabül ettiğini vurguladı. Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin özgün niteliğini kadına yönelik şiddet ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği arasındaki yapısal ilişkinin yasal olarak bağlayıcı bir sözleşme olması olarak açıkladı.
İkinci konuşmayı yapan Canan Arın, “Kadına yönelik şiddet çok ciddi politik bir meseledir” dedi. Cinayetlerin büyük bir çoğunluğunun kadının tanıdığı ve güvenmek istediği bir erkek tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Arın, “kutsal aile yuvası” denilen evlerde kadının şiddet gördüğünü ve öldürüldüğünü ifade etti.
KADINLAR AYNI İŞİ YAPMASINA RAĞMEN DAHA DÜŞÜK ÜCRET ALIYOR
Üçüncü konuşmayı yapan Umut Beşpınar, “Türkiye’de her yıl kadın cinayetleri artıyor” diyerek konuşmasına başladı. Erkek şiddetini görmezden gelen tutumun ve “kadın ve erkek eşit olamaz” propagandası yapan siyasi otoritenin kadına yönelik şiddeti beslediğini belirten Beşpınar, erken yaşta evlenen ve boşanan kadınların daha çok şiddete uğradıklarını kaydetti.
Son konuşmayı yapan Arzu Çerkezoğlu ise “Türkiye’de Kadın İşçi Gerçeği: Daha Fazla Ayrımcılık, Düşük Ücret, Güvencesiz İstihdam” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı işi yapan kadınların erkeklerden daha düşük ücret aldığını belirten Çerkezoğlu, kadın işçilerin büyük bir çoğunluğunun güvencesiz çalıştığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)