29 Kasım 2019 15:06

Dünya'nın pek çok yerinde iklim protestoları: Başka dünya yok

Almanya, İtalya ve Avusturya'da küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı eylemler düzenlendi. Danimarka'da hükümetin Baltık Doğalgaz Boru Hattı’nın ülkeden geçmesine onay vermesi protesto edildi.

Fotoğraf: Mesut Zeyrek/AA

Paylaş

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Almanya genelinde 516 , İtalya'nın başkenti Roma başta olmak üzere, Milano, Torino, Bologna, Napoli, Palermo gibi kentlerde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da "küresel iklim" eylemi yaptı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da doğa savunucuları, hükümetin Baltık Doğalgaz Boru Hattı’nın ülkeden geçmesine onay vermesini protesto etti.

Almanya genelinde; Hamburg, Berlin, Köln, Frankfurt, Münih, Mannheim, Stuttgart gibi büyük şehirlerin tümünde ve toplamda 516 ayrı noktada iklim eylemleri düzenlendi.

Başkent Berlin’de binlerce genç ve iklim aktivisti hükümetlerin iklim politikalarını protesto etti. "Fridays For Future" eylemleri kapsamında şehir merkezindeki tarihi Brandenburg Kapısı toplanan eylemciler, ellerindeki dövizlerle sloganlar eşliğinde protestolarını gerçekleştirdi.

Köln'de de yaklaşık 20 bin genç, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla eylem düzenledi.

Şehir merkezindeki Friesenplatz'da, "Gelecek için cuma" sloganıyla bir araya gelen gençler, "Geleceğimizi çalıyorsunuz", "Dünyayı kurtarın", "İklim hareketine destek verin" sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde Friesenplatz ve Rudolfplatz'daki ana caddeler trafiğe kapatıldı. Buradan yürüyüşe geçen gençler, şehir merkezindeki güzergahtan kilometrelerce yürüdü.

Stuttgart’ta üç ayrı noktada başlayan yürüyüşe yağmurlu havaya rağmen kitlesel katılım sağlandı. Gün boyu devam eden eyleme 15 bin kişinin katıldığı açıklandı.

Yürüyüş sonrası kitle Stuttgart Tren İstasyonunda bir araya geldi. Konuşmalarda ilkim değişikliği ve çevre kirliliğinin sorumlusunun kapitalizm olduğu vurgulandı.

İtalya'da da öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekmek için "Gelecek için Cumalar" adıyla kortej ve miting düzenledi.

Daha önce küresel çapta her yıl 15 Mart, 24 Mayıs ve 27 Eylül'de düzenlenen ve bugün dördüncüsü organize edilen etkinlikler kapsamında, İtalya'nın başkenti Roma başta olmak üzere, Milano, Torino, Bologna, Napoli, Palermo gibi kentlerde yürüyüş ve mitingler yapıldı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de gelecek hafta yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP25) öncesinde İtalya'daki öğrenciler, iklim aktivisti Greta Thunberg'in çağrısıyla meydanlara indi.

Roma'da yaklaşık 20 bin öğrencinin katılımıyla Repubblica meydanından başlayan yürüyüş, Popolo meydanında sona erdi. Öğrenciler, "İklim için cumayı bloke et", "Dünyanı koru", "İklimi mahvettiniz", "Plastiksiz bir dünya", "Başka dünya yok" yazılı dövizler taşıdı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da binlerce gösterici, iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevrenin korunması için daha etkin politikalar hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Ülkenin önde gelen enerji firmalarından ÖMV'nin önünde toplanan göstericiler, "Fosilden kurtul, geleceğe sahip çık", "Geleceğimizle oynama", "Ölmüş bir gezegende gelecek olmaz", "Siz anlaşana kadar eylemlerimiz sürecek” yazılı pankartlar taşıdı.

DANİMARKA’DA ÇEVRECİLERDEN İKLİM BAKANINA BORULU PROTESTO

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da doğa savunucuları Gammeltorv Meydanı’nda bir araya geldi. İklim ve Enerji Bakanlığı binasına giren gençler, İklim ve Enerji Bakanı Dan Jorgensen ile görüşmek ve beraberinde getirdikleri doğalgaz hatlarında kullanılan bir boru ve mektubu vermek istedi. Bakan görüşme yapmayı reddedince gençler, beraberlerinde getirdikleri megafondan başbakan ve bakana yazdıkları mektubu okudu. Daha sonra mektubu bakana teslim etme sözü veren bir bürokrata vererek eylemi sonlandırdı.

14 MİLYAR KRONA MAL OLACAK

Danimarka Hükümeti, ekim ayının sonunda, Polonya şirketi Gaz-System ve Danimarka şirketi Enerjinet’in birlikte gerçekleştirecekleri projeyi onaylamıştı. Norveç gazını İsveç ve Danimarka üzerinden Polonya’ya ulaştıracak 900 kilometre uzunluğundaki Baltık Doğalgaz Boru Hattı Danimarka’ya 14 milyar krona mal olacak ve maliyetin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Danimarka’da 12 yerleşim biriminden geçecek boru hattının inşasına önümüzdeki yılın ocak ayında başlanacak. Baltık Doğalgaz Boru Hattı’nın 2022 yılının ekim ayında tamamlanması hedefleniyor.

PROJE DOĞAYA YÖNELİK TEHDİT OLUŞTURUYOR

10 çevre örgütünün imzası bulunan ve bakanlığa bırakılan mektupta halkın ödediği vergilerle finanse edilecek boru hattının Avrupa’nın belirlediği iklim hedefleri ve Paris Sözleşmesi’yle çeliştiği ve doğaya yönelik bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Hükümete projeden çekilme çağrısı yapıldı.

Boru hattının sadece iklim için değil aynı zamanda bölgede yaşayan halk için bir felaket olacağı belirtilen mektupta halkın görüşü alınmadan projeye onay verilmesine tepki gösterildi.

PARİS SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI

Arbejdaren gazetesine açıklamalarda bulunan eylemci gençlerden Janus Rhode, Baltık Doğalgaz Boru Hattı’nın Danimarka’nın daha önce belirlediği iklim hedefleri ve Paris Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ve inşasının çevreci bir enerjiye dönüşü imkansızlaştıracağını söyledi.

Hükümetin hattın inşasına onay vermekle iklim hedefleri konusunda inandırıcılığını yitirdiğini belirten Rhode, “İklim krizi burada ve şimdi oluyor. Sonuçları daha şimdiden milyonlarca insanı etkiliyor ve hemen önlem almak gerekiyor. Bir şey olmamış gibi devam edemeyiz” dedi.

"SADECE DÜNYANIN DEĞİL, TÜRKİYE'NİN DE SORUNU"

İklim değişikliğini protesto amacıyla düzenlenen eylemlerden bir diğeri ise Antalya’da yapıldı. “Friday For Future” eylemlerinin 67 haftasında liseli gençler Muratpaşa Üç Kapılar önünde buluştu. Ellerinde “Doğa bize muhtaç değil ama biz doğaya muhtacız”, “Geri dönüşüm olur; geri dönüşü olmaz” yazılı dövizler taşıdı. Eyleme katılan bir genç, bu hareketi Antalya genelinde liselilere yaymak istediklerini vurgulayarak, “Bu sorun dünyanın sorunu olduğu gibi Türkiye’nin de sorunu” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

MHP'li Yaşar Karadağ'ı eleştiren gazeteci Metin Işık'a saldırı

SONRAKİ HABER

Londra Köprüsü'nde bıçakla saldırı: 2 kişi ve saldırgan öldü, 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa