29 Kasım 2019 20:30

Van’da 1105 gündür süren eylem yasağına yapılan itirazlar reddediliyor

Van'da 21 Kasım 2016’da başlayan eylem ve etkinlik yasağına yapılan itirazlar reddediliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van'da 21 Kasım 2016’da uygulanmaya başlanıp, 1105 gündür süren eylem ve etkinlik yasağına başta Van Barosu olmak üzere bugüne dek yapılan tüm bireysel itirazlar bir bir reddediliyor. Şimdiye değin yasağın kaldırılması talebiyle 9 başvuruda bulunan baronun tüm başvuruları çeşitli gerekçelerle reddedildi. Yasağın kaldırılması talebiyle bireysel başvuruda bulunan Avukat Mahmut Kaçan’ın başvurusu da sonuçsuz kaldı.

TEMEL HAKLARDAN YARARLANILAMIYOR

Av. Kaçan, Van Nöbetçi İdare Mahkemesine “Yürütmeyi durdurma” talebiyle yaptığı başvuruda, yasaklamalarla birlikte kendisinin de temel haklarından yararlanamadığını belirterek ifade özgürlüğü ve toplantı hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

GEÇMİŞTEKİ EYLEMLER GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Kaçan’ın başvurusu üzerine mahkeme Valilikten savunma talebinde bulundu. Valilik, “Karşıt görüşlü gruplarla ilgili davacı tarafından beyan edilen hususlar oldukça eksik kalmakta ve toplum sağlığını ve huzurunu göz ardı eden, tekçi ve bir noktada sadist bir yaklaşımdır. İlimiz uç siyasi grupların ve düşünce anlamında iki ayrı kutup noktasında olan insanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge olup toplumsal olaylar mantığı ile olaylara yaklaşıldığı takdirde konuyla ilgili Van Valiliği olarak yapılan eylem/etkinliklerde her ne kadar tedbirler üst seviyede alınsa da meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda, karşı görüşlü grupların birbirlerine vereceği zarar, işlenmesi olası suçlar özetle toplumun uğrayacağı zarar göz ardı edilemez niteliktedir” denildi.

Valiliğin, savunmasının devamında 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemlerinde Diyarbakır’da hayatını kaybeden Yasin Börü ve 2015 yılında Ege Üniversitesinde Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun öldürülmesi olaylarını yasaklama gerekçesi olarak sunması dikkati çekti.

YAPILMAMIŞ TOPLANTILAR ŞİDDET AMAÇLI GÖSTERİLİYOR

Nöbetçi İdare Mahkemesi, Valilik savunması ardından Kaçan’ın yaptığı başvuruyu reddetti. Kaçan, karara karşı Van 2. İdare Mahkemesine itiraz başvurusunda bulundu.

Kaçan, yaptığı itirazda şu hususlara dikkati çekti:

“Valilik itirazında yapılan işlemlerin sözde gerekçesini belirtmiş ve bu hususlarda açıklama yapmıştır. Ancak söz konusu açıklamalarda işlemin hukuki gerekçesini belirtmek yerine geçmişte yapılmış bir takım şiddet hareketleri anlatılmış ve henüz Van ilinde yapılmamış toplantıları sanki barışçıl olmayan şiddet amaçlı toplantılarmış gibi nitelemiş ve açıklama yapılmıştır. Bu husus başlı başına işlemin hukuka uygunluğunun bulunmadığını göstermektedir.” (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sonuç verecek adımlar

SONRAKİ HABER

Karartılan geleceğimizin göstergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa