Elazığ’da işsizlik yüksek, vatandaş tepkili: İşsiz iş bulamıyor, çalışan geçinemiyor
Elazığ'da konuştuğumuz vatandaşlar yüksek işsizlik ve kriz içindeki ekonomi nedeniyle dertli.
Soldan sağa: Yılmaz Yıldızhan, Şahin Doğan, Yakup Oruç, Aleyna Haznedar | Fotoğraf: Evrensel
Berfin GÜLER
Ekin Temmuz SALTIK
Elazığ
Türkiye’de ekonomik kriz derinleşiyor, işsizlik sorunu yakıcı biçimde artıyor. Sanayileşmenin görece düşük olduğu kentlerden biri olan Elazığ’da istihdam olanakları az, işsizlik yüksek. İşsizlikte ülkenin ‘önde gelen’ illerinden biri olan Elazığ’da konuştuğumuz vatandaşlar umutsuz.
TÜİK’in açıkladığı, temmuz, ağustos, eylül ayı verilerine göre işsizlik oranı yüzde 14 seviyesinde. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,5 puanlık artış ile yüzde 16,7 olarak tahmin edildi.
ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZ
Postahane Meydanı’nda konuştuğumuz Yılmaz Yıldızhan isimli yurttaş 28 yaşında, işletme bölümü mezunu ve kamuya ataması yapılmamış. 2 yıldır işsiz. “Bundan 3-4 sene önce Mersin’de bir mağazada satış temsilciliği yaptım” diyen Yıldızhan, “Ailem burada olduğu için döndüm. Ailede bir babam çalışıyor. Benim KPSS ile atanmam zaten çok zor, atamalar hem çok yüksek puan ile yapılıyor hem de alım çok az. O yüzden özel sektörde bir iş düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
"GEÇİNEBİLMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUM"
Yakup Oruç da 28 yaşında, Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışıyor. Geçinebilmek için aynı zamanda ek iş de yaptığını belirten Oruç şöyle konuştu:
“2 çocuğum var, geçinebilmek için ek iş yapıyorum. Tabii böyle bir zamanda geçim çok zor. Asgari ücret kurtarmıyor. Kiradır, mutfak masraflarıdır, faturalardır derken gelen zaten gidiyor bir şey kalmıyor. Yaşam şartları çok zor, ekonomik krizin içindeyiz. Bir dışarı alışverişe çıkmak 500 TL’ye patlıyor. Pek bir şey de gelmiyor. Çocukları ancak 2 ayda bir dışarı çıkarabiliyorum, ek iş yapmasam geçinmemiz mümkün değil, geçinmek için gece gündüz çalışıyorum.”
İşsizliğin neden bu kadar fazla olduğunu sorduğumuz Oruç, “Birçok fabrikada, iş yerlerinde emekli olup çalışmak zorunda olanlar var. Yeterli bir emekli maaşı alamadıkları için çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden de yeni işçi alımları olmuyor. Emeklilere geçinebilecekleri bir maaş verilse iş alanları açılır bence. Ayrıca özel sektör de eskisi gibi değil, başvuran sayısı çok fazla. Bir sürü üniversite mezunu var. 4 yıl okuyorlar, emek veriyorlar atanamıyorlar mecburen onlar da özel sektörde şansını deniyorlar.”
"ZENGİN DAHA ZENGİN OLUYOR, FAKİR GİTGİDE FAKİRLEŞİYOR"
Ülkenin sürekli geriye gittiğini söyleyen Oruç, “Aslında bence Türkiye’de zenginlik ve imkan var. Ama ne yazık ki devlet büyükleri bu imkanları değerlendirmiyor. Çok karışık bir ülkeyiz sürekli bir ekonomik kriz içindeyiz, ileriye gidemiyoruz. Yapılan her şey zenginler için. Zengin daha zengin oluyor, fakir gitgide daha fakirleşiyor. Mazlum insanlara, çalışan emekçi insanlara karşı hak hukuk diye bir şey yok. Örneğin özel sektörde bir patron işçiye istediğini yapabiliyor ama bir işçi patronuyla ilgili herhangi bir mahkeme veya bir tazminat davası açamıyor, açsa da kazanamıyor. Yani tüm imkanlar patronlara verilmiş. Türkiye’de yaşam şartları zenginlere göre kolay biz emekçilere göre çok zor” dedi.
"SOKAKLARDA YAŞIYORUM"
Biraz ilerliyoruz. Şahin Doğan ile tanışıyoruz. Doğan 42 yaşında, 20 yıldır işsiz ve sokaklarda yaşıyor. Doğan, “Bir mesleğim olmadığı için iş bulamıyorum, sokaklarda yaşamak zorunda kalıyorum. İhtiyaçlarım için yurt dışındaki akrabalarım biraz para gönderiyorlar. O da ev tutmaya kiraya yetmez, sokaklar tehlikeli ama başka seçenek yok” dedi.
"GELECEK KAYGILARIM VAR"
Gelecek kaygısı yaşadığını belirten lise öğrencisi Aleyna Haznedar ise “Henüz lise öğrencisiyim fakat gelecek kaygım var. Birçok üniversite mezunu açıkta. Örneğin edebiyat öğretmenliği okuyanlar var, ataması yok. Üniversite kazanamamaktan korkuyorum, kazansam da bitirince iş bulamam diye korkuyorum” ifadelerini kullandı.