01 Aralık 2019 07:31

Fındıklı'da Evrensel'le dayanışma: Evrensel'in sizden başka hiç bir dayanağı yoktur

Rize'nin Fındıklı ilçesinde, Evrensel gazetesinin 25'inci yılı nedeniyle Ekonomi Editörümüz Bülent Falakaoğlu'nun katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.

Fotoğraf, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu'nun Twitter paylaşımından alınmıştır

Paylaş

Rize Fındıklı'da Evrensel'in 25'inci yılı dolayısıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Fındıklı'da Evrensel gazetesinin 25. yılı kapsamında Tuncer Ergüven Sosyal Tesislerinde Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu'nun katılımı ile söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Evrensel Gazetesi okurları, Gıda-İş ve Genel-İş Rize Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu katıldı.

"GERÇEĞE SÜREKLİ IŞIK TUTMAMIZ GEREK"

Bülent Falakaoğlu, söyleşide iki ana başlıkta konuştu. İlk olarak günlük gazetelerin öneminden bahseden Falakaoğlu, sermaye gruplarının mutlaka bir yayın organı olduğunu ve hiçbir yayın organının aslında kâr etmediğini belirterek “Peki bir iş insanı kâr etmediği bir yayın organını neden yayında tutuyor? Yayın organlarını kendi çıkar ilişkilerinde kullanıyorlar. Evrensel, BirGün, Cumhuriyet gibi gazeteler ise bütün engellemelere rağmen yayın hayatlarına devam ediyorlar. Baktığımızda sayıca çok büyük yere tekabül etmez bu gazeteler ama burada önemli olan sayısal veriler değildir. Bu gazeteleri hayatın her alanında lazım olacağı, değiştireceği, ışık tutacağı bilinciyle, bir şekilde gözümüz gibi korumamız gerekiyor. Bu 'küçük' diye görülen gazeteler, her gün bir şeyler işler, gözükmezler ama kavgayı her gün yaparlar. Günlük basın bu yüzden önemli. Karşı taraf bütün gücüne rağmen günlük gazeteden vazgeçmiyorsa bizim de günlük kavgadan asla vazgeçmememiz, gerçeğe sürekli ışık tutmamız gerekir” diye konuştu.

"CEZA VEREREK BİZİ YILDIRAMAZLAR"

25 yıllık bir Evrensel tarihinin 23 yıllık emektarlarından olduğunu vurgulayan Falakaoğlu, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: Biz gerçeği söylediğimiz için ceza alıyoruz. ‘Gerçeği söylediğimiz için başımıza bir şey gelecekse çok da dert değil’ diyoruz, o yüzden bizi ceza vererek yıldıramazlar. Bu iktidar, 'Bunları parasız bırakırsak, desteklerini kesersek soluksuz kalırlar ve boğulurlar’ taktiğini kullanıyor. Mesela Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ile ilgili haberimizde yola çıkan iktidar, mahkemede sonuç almayınca tekzip cezası verdi. Sonuçta 40 bin lira ceza verildi bize, gerekçe ise tekzip metninde sayın Albayrak’ın adının yazmamasıymış. Halbuki tekziplerde isim önemli değildir.

Evrensel'e uzun süredir resmi ilanların kesintili verilmesi yoluyla maddi bir baskı uygulanmaya çalışıldığını belirten Falakaoğlu, “Bu yapılan, ceza ile yıldıramadığı kurumun para ile soluğunu kesmektir. Gazetemizin 25’inci yılında sizden başka hiç bir dayanağımız yoktur. Evrensel'in arkasında para gücü, siyaset gücü yoktur. Tek güç var, gerçeği olduğu gibi yazmak. Böylelikle de gerçek dostları var, böyle ilerliyoruz” dedi.

"BU KRİZDEN ÖNCEKİLER GİBİ KOLAY ÇIKAMAYACAĞIZ"

Ülkede yaşanan ekonomik krize de değinen Falakaoğlu, “Ülkede yaşanan bir ekonomik kriz var. Bu krizden çıkabilir miyiz ya da hükümetin ‘krizden çıktık’ dediği yerde biz çıkabiliyor muyuz? Bu sefer bundan önceki krizler gibi öyle kolay kolay çıkamayacağız. 1994’te, 2001’de kriz yaşıyorduk,1 yıl kriz yaşadıktan sonra krizden çıkılır ve yüzde 6-7 oranında büyüme açıklanırdı. Krizden çıktıktan sonra elbette fatura yine emekçilere kesiliyordu, milyonlarca işçi işinden oluyordu. İktidar, '1994 ve 2001 krizinde yüzde 10-12 oranında küçülme olurken şimdi o kadar küçülmüyoruz, yüzde 2 küçüldük, yüzde 1 buçuk küçüldük' diyor. Ancak gel gör ki işsizlik yüzde 14,3. Büyük krizlerde bile işsizlik hiç yüzde 10’u aşmamıştı. Şu anda 3 gençten biri işsiz. Bu kriz daha öncekilerden farklı. Daha önceki krizlerde devlet kasası boşalırdı, IMF’den borç alınır, yaptırım uygulanırdı. Şimdi ise şirketler korkunç derecede borçlu, vatandaş korkunç borçlu. Devlet parayı şirketlere aktarıyor ancak şirket 100 lira alıyorsa seksenini borca yatırıyor, yatırım yapmıyor. Devlet de müdahale edemiyor çünkü elinde kamu kurumu kalmadı” diye konuştu.

Bülent Falakaoğlu, konuşmasının ardından gelen soruları yanıtladı.

BELEDİYE BAŞKANI ÇERVATOĞLU: EVRENSEL'E NİCE YAŞLAR DİLİYORUZ

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Twitter hesabından söyleşiye dair fotoğrafları paylaşarak "Özgür basının en önemli temsilcilerinden Evrensel Gazetesi’ne nice yaşlar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

(Fındıklı/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meksika'nın ABD sınırı yakınında çıkan çatışmada 14 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Finlandiya'da postacı grevi bakanı istifa ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa