Ayşe Tuba Arslan'ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor: Katili ile uzlaşmaya zorlanmış
Ayşe Tuba Arslan’ın dosyalarının uzlaştırma bürosuna taşındığını belirten CHP Milletvekili Çakırözer, "Bir kadın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu saldırgan ile uzlaştırmaya zorlanır mı?" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Meltem AKYOL
İstanbul
Eskişehir’de sokak ortasında eski eşinin saldırısı ile katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor. Arslan’ın 23 başvurusuna rağmen korunamamasının nedenlerinden birinin de Eskişehir Savcılığının, Arslan ile saldırganı uzlaştırmaya zorlaması olduğu ortaya çıktı. Öyle ki Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları "uzlaştırma bürosuna" taşımış.
Eskişehir’de Ayşe Tuba Arslan’ın, eski eşi hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunmasına karşın göz göre göre ölüme gönderildiğinin Evrensel'in manşetiyle ortaya çıkmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), cinayetle ilgili inceleme başlattı. İhmali görülen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılacağı açıklanırken; Arslan’ı ölüme götüren olaylar zincirinin savcılık ve mahkeme halkasında ortaya çıktı. Buna göre, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaları "uzlaştırma bürosuna" taşıyarak 23 kez suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuğba Arslan’ı saldırgan ile uzlaştırmaya çalışıyor. Arslan ise tehdit ve hakaretlerin devam ettiğini kayıtlara geçirerek uzlaşmayı reddediyor.
Savcılık, hukuka aykırı olarak Arslan’ı suç duyurularında saldırganı ile uzlaşmaya zorlaması yeni saldırıların da kapısını açıyor.
SALDIRGAN HAKKINDAKİ TEK CEZA 3 BİN TL
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının cinayete ilişkin açıklamasında, Ayşe Tuba Arslan’ın savcılığa ve emniyete 23 kez başvuruda bulunduğu kabul ediliyor. UYAP kayıtları Arslan’ın hakarete uğradığı, tehdit edildiği, yaralandığı yönünde şikayetlerde bulunduğunu gösteriyor. Açıklama; saldırgan Yalçın Özalpay’ın hakkında 10 ayrı iddianame düzenlendiğini de doğruluyor. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun’un tedbir kararlarına aykırılık durumunu düzenleyen 13. maddesinin 3 günden 10 güne kadar “zorlayıcı hapis” cezasını öngörüyor ancak yapılan 23 suç duyurusuna açılan 10 davaya rağmen kanunun öngördüğü “zorlayıcı hapis” cezası verilmiyor. Saldırgan tek bir gün hapse girmiyor?
Hakkında onlarca suç duyurusu olan, mahkemelerin tedbir kararına uymayarak şiddet ve tehditlerine devam eden saldırgan hakkındaki tek ceza 3 bin TL para cezası.
ÇAKIRÖZER: SON ÇIĞLIK NEDEN BOĞULUYOR?
Konuyu daha önce Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında, Eskişehir 1. Aile Mahkemesinin 17 Eylül 2018 tarihinde Arslan için koruma tedbiri aldığı bilgisine yer verildiğini aktararak şunları söyledi:
"Açıklamaya göre, bu tedbir 1 ay, 2 ay ve 6 ay olmak üzere uzatılmış. Son uzatma kararı da 8 Ocak 2019 tarihinde verilmiş. Burada tedbir 6 ay daha uzatılmış. Savcılık 8 Temmuz’dan itibaren koruma talebi ve ihlal olmadığına dikkat çekiyor. Savcılık; Ayşe Tuba Arslan’ın 6 aylık uzatmanın bitmesine az bir süre kala, 5 Temmuz 2019’da, Eskişehir 2. Aile Mahkemesine yaptığı başvuruya açıklamasında yer vermiyor. Arslan orada ölüm tehditleri aldığını açıkça dile getiriyor. ‘Ölümüm gerçekleşince mi yardım edeceksiniz’ diye feryat ediyor. Bu başvuru koruma tedbiri devam ederken, uzatmanın bitmesine kısa bir süre varken yapılıyor. Ama anlıyoruz ki bu son başvuru üzerine herhangi bir işlem yapılmamış. Mahkeme ve savcılık Ayşe Tuba Arslan’ın son çığlığını görmemiş, duymamış. Hâlâ da yok sayılıyor. Bu son çığlık neden boğuluyor?"
NE OLMUŞTU?
Eskişehir’de, iki çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan; boşandığı eşi Yalçın Özalpay’ın saldırısı sonucu ağır yaralanmış, tedavi gördüğü hastanede 44 gün süren yaşam mücadelesini kaybetmişti. Arslan’ı ölüme götüren süreçte 23 kez suç duyurusunda bulunduğunu, Eskişehir 2. Aile Mahkemesine yaptığı son başvurusunda ise "Defalarca şikayet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım, uzaklaştırmam olduğu halde. Benim bu Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz? Ben çok mağdurum" dediği ölümünden sonra ortaya çıkmıştı.
CHP’li Çakırözer, Arslan’ın ölümüne ilişkin bilgileri Mecliste gündeme getirerek kadına karşı şiddetle mücadelede koruma sisteminin etkinliğinin araştırılması için araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önerge vermiş, bu önerge AKP ve MHP’nin oyları ile reddedildi.