Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü
TÜİK, 2019’a ait üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Verilere göre Türkiye ekonomisi bu dönemde yüzde 0,9 büyüdü.
Fotoğraf: Pixabay
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüdü. Beklenti yüzde 1 büyümeydi. Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 3. çeyrekte, çeyreklik bazda yüzde 0,4 arttı.
Devletin harcamaları yıllık yüzde 7, hane halkı harcamaları yüzde 1,5 yükseldi. Yatırımlar yıllık yüzde 12,6 azaldı. Sanayi sektörü yüzde 1,6, tarım sektörü yüzde 3,8 büyüdü. İnşaat sektörü yüzde 7,8 daraldı. Hizmetler sektörü yüzde 0,6 büyüdü.
SON 1 YILDA KİŞİ BAŞINA 817 DOLAR FAKİRLEŞİLDİ
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 11,5 artarak 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL oldu.
Ekonomi Uzmanı Gazeteci Emin Çapa, büyüme rakamları hakkında, “Büyüme çığlıkları atanların size asla söylemedikleri gerçek. 2019 yılının ilk 9 ayında Türkiye ekonomisi 54,7 milyar dolar küçüldü. Son 1 yılda kişi başına her birimiz 817 dolar fakirleştik. Kişi başı gelir 8 bin 815 dolara indi. Aslında herkes eşit küçülmedi, zengin az, fakir çok küçüldü” ifadelerini kullandı.
Veriler, 3. çeyrekte ekonominin girdiği resesyondan çıktığını gösteriyor. Ayrıntılar ise işsizlik, enflasyon gibi çözülmeyi bekleyen sorunların hâlâ dağ gibi durduğunu gösteriyor.
Tüketimde daralma son bulsa da yatırımlarda daralma 5 çeyrektir devam ediyor. Açıklanan 3 çeyrekteki yüzde 12,6 daralma rakamı ile ilk 9 ayda yapılan yatırım harcamaları 2009 fiyatları ile 318 milyar TL oldu.
Bu kadar düşük düzey 5 yıl önce 2014 yılında görülmüştü.
UMUTLU BAKMAK ZOR
Yatırım harcamaları makine-teçhizat yatırımları ile inşaat yatırımlarını içeriyor. Her ikisinde de büyük oranda daralma yaşanmakta.
Tüketimdeki toparlanmaya rağmen gerilemeye devam eden bir yatırım gerçeği şirketlerin yatırım yerine borç ödemeyi tercih ettiğini gösteriyor.
Bu yüzde 14’ü aşan işsizliğin daha da artacağına işarettir. Özellikle makine-teçhizat yatırımlarındaki zayıf seyir, ekonomide sanayinin payının azalmasına istihdamın çakılmasına yol açıyor.
Öte yandan ihracat zayıflıyor bu da ekonominin istihdam yaratma kapasitesini düşürüyor.
Geleceğe umutlu bakmak da imkansızlaşıyor.
BUNCA GAZA RAĞMEN
Hükümet büyük bütçe açığı vererek, Merkez Bankası gelirine el koyarak yaptığı harcamaların ve de kamu bankalarına düşük kredi kullandırarak yaratılan konut, otomobil ve beyaz eşya sektörlerdeki canlanmanın etkisi sınırlı.
Ticari krediler kıpırdamıyor, ihracatın katkısı düşüyor.
Bunca gaza rağmen sonuç bu!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yılın üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını Twitter hesabında, “Öncü göstergeler büyüme ivmesinin artacağına işaret ediyor” diye yorumlasa da gerçeğin farkında. “Sanayi katma değeri artırılmalı, yatırımlar tarafındaki toparlanma hızlandırmalı, üretim ve istihdam odaklı sektörler güçlendirilmeli.”
DEV SANAYİ ŞİRKETİ AKGERMANLAR KONKORDATO İLAN ETTİ!
İzmir’in sanayi sektörünün önde gelen firmalarından Akgermanlar dört şirketi için mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, dört şirket ile Akgerman ailesinden üç kişiye geçici mühlet verdi.
İzmir’in en eski sanayici aileleri arasında yer alan Akgerman ailesi sanayiciliğe Bedri Akgerman’ın, Çimentaş Çimento Fabrikasını kurmasıyla atıldı. Çimentaş, Akgerman ailesi tarafından 2001’de İtalyan, Cementir Holdinge 227 milyon dolara satıldı. 2019 başından itibaren ekonomik sıkıntılar yaşadığı öğrenilen Akgerman Grubunun konkordato ile sonuçlanan süreci başlamış oldu. Konkordato davasının duruşması 2020 şubatında olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)