03 Aralık 2019 00:17
Son Güncellenme Tarihi: 03 Aralık 2019 04:39

Antep’te tekstil işçilerinden insanca yaşanacak asgari ücret için kampanya

Antep’te DİSK Tekstil’e üye işçiler, “Bugün elimizi kaldırıp, itiraz etmemiz gereken gündür” diyerek insanca yaşanacak asgari ücret kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep temsilciliğine üye işçiler, yaptıkları toplantıyla, “İnsanca yaşanacak asgari ücret” başlıklı bir kampanya başlatarak, asgari ücretin en az 3 bin TL olmasını istedi. 22 Aralık’a kadar sürecek kampanya boyunca imza toplayacaklarını, çeşitli toplantılar örgütleyeceklerini, bildiri ve broşür dağıtımları gerçekleştireceklerini ve imza standı açacaklarını belirten işçiler, “Bugün elimizi kaldırıp, itiraz etmemiz gereken gündür” dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunun, 2020 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine dönük toplantılarının başlamasıyla, DİSK Tekstil Gaziantep Temsilciği, 4 temel taleple Gaziantep işçileri içinde bir kampanya başlatma kararı aldı.

SUNULAN TEKLİF DÜŞÜK

İşçiler yaptıkları toplantıda, Türk İş’in komisyona sunduğu 2 bin 578 liralık asgari ücret teklifini çok düşük bulduklarını, bu teklife göre pazarlıklar sonucunda asgari ücretin 2 bin 200-2 bin 300 TL arasında kararlaştırılacağını beklediklerini söyledi.

ASGARİ ÜCRET EN 3000 TL OLMALI

Temel tüketim maddelerine gelen zamlarla, 2019’da aldıkları zammın fazlasıyla eridiğini belirten işçiler, 2020 zammı için “hedeflenen enflasyon” üzerinden hesaplanması tartışmalarının da işçilerin zararına olacağını, asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini dile getirdiler.

ÜCRETTEN VERGİ KESİLMESİN

Patronların vergi borçlarını silen hükümetin, işçilere gelince söke söke aldığını aktaran işçiler, asgari ücretten vergi kesilmemesi ve asgari ücretin üzerindeki işçi ücretleri için de vergi diliminin yüzde 10’la sınırlanması gerektiğine de vurgu yaptı.

İŞSİZLİK FONU’NDAN TÜM İŞÇİLER YARARLANMALI

Aralarında kursiyer adı altında çalışanların da bulunduğu toplantıda, patronların daha fazla kâr etmesi için, İŞKUR’un kursiyer işçi uygulamasının işsizlik fonundan patronlara para aktarmanın aracı olarak kullanıldığı, kursiyer işçilere ödenen ücretin zaten işçilerin cebinden çıktığı tartışıldı.

İşsiz kalan işçilerin önemi bir kısmı İşsizlik Fonu’ndan yararlanamazken, İşsizlik Fonu’ndan teşvik ve kursiyer işçi adı altında patronlara kaynak aktarılmasının kesilmesini isteyen işçiler, İşsizlik Fonu’ndan işsizlerin yararlanma koşullarının genişletilmesi, işsiz kalan bütün işçilerin yararlanabileceği şekilde düzenlenmesi talebini dile getirdiler.

HÜKÜMET KENDİLİĞİNDEN ADIM ATMAZ

Bu talepler için hükümetin kendiliğinden adım atmayacağını söyleyen bir işçi, Meclisteki milletvekillerinin yarısından çoğunun işveren olduğunu, seçimlere giren adayların OSB’lerde fabrikalarının bulunduğunu, böyle bir yönetimden işçilerin yararına bir şey beklenmeyeceğini vurguladı. Yaklaşık 30 yıldır tekstil sektöründe çalışan bir başka işçi, şimdiye kadar yapılan bütün ücret artışlarının, işçilerin mücadelesinin sonucu kazanıldığını, Gaziantep OSB’deki çoğu fabrikada asgari ücretten fazla maaş alınıyorsa bunun yapılan grevlerin, eylemlerin bir sonucu olduğunu vurguladıktan sonra, “Normalde haksızlık karşısında elimizi kaldırmaya çekiniriz ama bugün elimizi kaldırıp, itiraz etmemiz gereken gündür” dedi.

"BİRLEŞİP MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, hükümetin izlediği ekonomi politikalarından kimin yanında olduğunun anlaşıldığını belirtirken, “Vergilerin dörtte üçü işçiden, emekçiden alınırken, zamlar ve vergilerle krizin yükü işçi ve emekçilere yüklenirken, patronların yüzlerce milyar liralık vergi borcu siliniyor. Hazırlanan 2020 bütçesine göre patronlardan alınacak 195 milyar lira vergiden vazgeçen hükümet ‘EYT’lilere gelince ülke batar diye açıklama yapıyor. Rakamlarla oynayarak enflasyonu düşük gösteriyor, asgari ücreti de buna göre hesaplıyorlar. İşsizlik fonunda, işçilerden kesilerek biriken parayı patronlara aktarıyorlar. O yüzden, asgari ücreti tespit etmek için bir tarafında hükmet adına çalışma bakanının oturduğu üçlü komisyondan işçilerin ihtiyaçlarını ve taleplerini gözeten bir kararın çıkması mümkün değildir. Türk-İş başkanının işçileri gerektiği gibi temsil ettiğini kabul etsek dahi, daha baştan masaya ikiye karşı bir olarak oturmuş oluyoruz” diye konuştu. 

Asgari ücret tespit komisyonuna Türk-İş’in sunduğu rakamı da eleştiren Türkmen, “Neye göre bu teklif yapıldı? Bu ücretle geçinmek zorunda olan milyonlarca işçiden kaçına sordunuz, geçinebilmek için asgari ücret ne kadar olmalıdır diye? Bu teklifi hangi işçi kabul eder? Zaten 2’ye 1 kaldığımız bu masada Türk-İş’in bu tutumunu da düşününce, masadan işçilerin lehine bir sonuç çıkması mümkün değildir. Tepeden bir şey beklemeyeceğiz. İnsanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret ve insanca bir yaşam için bizim birleşip mücadele etmekten başka çaremiz yok” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

20 bin Braunschweigli AfD’ye karşı sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Demirtaş’ın sağlık durumuna dikkat çektikleri için gözaltına alındılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa