ODTÜ’de 1977 yılında hayatını kaybeden öğrenciler anıldı
ODTÜ'de, 2 Aralık 1977’de öğrencilere yapılan saldırıda hayatını kaybedenler yıl dönümünde anıldı.
Fotoğraf: Evrensel
1977 yılında ODTÜ öğrencilerin başlattığı 9 aylık boykot sürecinde 2 Aralık tarihinde rektörlük önünde toplanan öğrencilere yapılan saldırının yıl dönümünde ODTÜ Mezunlar Derneğinin çağrısıyla anma düzenlendi.
Anma esnasında ODTÜ de mücadele ederken hayatını kaybetmiş insanlar için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Boykot süreçlerinde öğrencilerin oluşturduğu ÖTK'nin önemine vurgu yapıldı. Üniversitelere yönelik saldırılarının arttığı süreçte ÖTK'nin öğrencilerin mücadele alanı olduğuna dikkat çekildi.
Mezunlar derneği adına yapılan konuşmada 2 Aralık tarihiyle birlikte ODTÜ bileşenlerinin demokrasi mücadelesinin sembolü olduğuna dikkat çekildi ve ODTÜ bileşenlerinin birlikteliğinin önemine vurgu yapıldı.
Eğitim-Sen adına konuşan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Birten Çelik, "Bugün de ODTÜ'ye saldırılar devam ediyor. Onur yürüyüşüne yapılan saldırı ve ODTÜ'ye yapılmaya çalışılan KYK yurdu sürecindeki saldırılar ODTÜ öğrencileri, mezunları ve çalışanlarının birlikteliğiyle aşıldı" dedi.
"İKTİDARLAR GELİP GEÇİYOR ODTÜ BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUYOR"
Önceki dönem ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, "ODTÜ'de her zaman farklı fikirler bir arada bulundu. Bu yüzden bir taraftan örnek alınırken bir taraftan hedefe konulduk. Bu sebeplerden dolayı demokrasiyi, insan haklarını koruyan kişiler ve kurumlar bedeller ödedi.
İktidarlar gelip geçiyor. ODTÜ bir şekilde bütünlüğünü koruyor. Bundan sonra da ODTÜ'nün bu özelliğini koruyacak olan değerlerimize sahip çıkıp, sorumluluk almaktır" diye konuştu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı ve o dönemin öğrencisi Emin Koramaz, ODTÜ'de yükselen anti-emperyalist anti faşist mücadelenin bastırılmak istendiğini ancak öğrencisi, mezunu, çalışanıyla birlikte ODTÜ'nün bu saldırılara karşı koyduğunu belirtti. Koramaz, Türkiye'nin her tarafında emekçilerin bu mücadeleyle bir bütün olduğunu ve ODTÜ'deki en kanlı katliam girişimi olan 2 Aralık gününe tüm Türkiye'den insanların tepki gösterdiğini söyledi. Üniversitelerin hala baskıyla ve şiddetle yönetilmeye çalışıldığını ifade eden Koramaz, “Şimdi de tek adam rejimiyle Türkiye'nin her yerinde farklı yansımalarıyla görünüyor” dedi.
Öğretim Elemanları Derneği’nden Yakup Kepenek dönemin ÖED üyesi olarak o dönemi deneyimleyenlerden biri olarak konuştu. Dönemin tanıklarından Murat Çavuşoğlu ve 1977 'de rektör vekili olarak atanan Nuri Saryalı'nın kızı Nilgün Saryalı da tanıklıkları üzerinden söz aldı. Anma öğrencilerin konuşmalarıyla son buldu. (Ankara/EVRENSEL)