27 Ekim 2012 11:31

Dünden bugüne basketbol oyunları

Ertuğrul Süngü

Atari döneminden günümüze kadarki geçiş sırasında farklı yapımlarla karşılaştık. NBA temalı oyunlardan tutun da sokak basketine kadar uzanan bir yelpazedeki oyunlar, NBA Live ‘06 ile birlikte görüntü olarak sıçrama yaşadı.

İSİM HAKLARI SORUNU

Basketbol oyunları temelde birçok spor oyununun yapmaya çalıştığı şeye odaklıydı: Gerçekçilik. Atari 2600 ile karşımıza çıkan basketbol oyunları, konsolun limitli yapısı yüzünden zarif ve üst düzeyde vücut kullanımı gerektiren sporu, olması gerekenden sert bir şekilde karşımıza çıkarmıştı. “Basketball” adlı ilk oyun, büyük ilgi toplamıştı zira ondan başka basket oyunu bulmak mümkün değildi. Özellikle bir dönem üretilmiş olan basket oyunlarında gerçekçiliği yakalamak zordu. Teknolojik yetersizlik vardı, firmaların, gerçek takımlardan telif almaya yetecek paraları yoktu.

LİSANS ANLAŞMALARI...

İlk adımı atan Electronic Arts oldu. “Dr. J vs. Larry Bird” isimli oyunda, iki efsaneden birini seçerek teke tek maç yapabiliyorduk. Limitli bir yapısı olduğundan mıdır bilinmez ama smaç basmak ve çevreyle etkileşime girebilmek oyun severlerin ilgisini çekmiş, EA de çok beklemeden Jordan vs. Bird isimli yeni oyununu hazırlamıştı. Yeni oyunda smaç yarışmasına da katılabiliyorduk. NES için üretildikten kısa süre sonra PC oyunculuğunu da değiştirmeye başlayan oyun, EA’in spor krallığının da sinyallerini veriyordu. Aynı dönemde firma tarafından üretilen “Madden football” serisi de çok sevilmişti.

İKİDEN FAZLA OYUNCU

Konami’nin Double Dribble” oyunu beşe beş maça imkan tanıyan oyunlara verilen en iyi örneklerden biridir. Oyuna ses ekleyen yapım, aynı zamanda da smaç basan oyuncu için ayrı bir ekran görüntüsü (Cutscene) sistemini de beraberinde getirmişti. Lisanslara ulaşmak zor olsa da her takım kendi forma renkleriyle çıkıyordu.
EA, ‘89’da “Lakers vs. Celtics and the NBA Playoffs.” isimli oyunu çıkarmıştı. Jordan, Bird, Magic gibi isimleri kontrol ediyor olmak yeni bir döneme işaret ediyordu. Temelde pas ve şut üzerine kurulu oyunda 10 NBA takımı vardı. NBA Playoffs, 1995’te 27 takımın içerisinde bulunduğu, birçok fiziksel işlemin gerçekleştirilebildiği bir oyuna dönüştü.

DEV RAKİP: NBA 2K

Her platformda başarı sağlayan NBA Live, SEGA’nın Dreamcast konsolunu üretinceye kadar kendi krallığına hükmediyordu. Her ne kadar Dreamcast’in ömrü kısa sürse de konsol için çıkartılmış olan NBA 2K serisi hem EA’in oyunlarından sıkılanlar için yeni bir kapı açmıştı, hem de getirdiği yeniliklerle büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştu.
Dreamcast’in eski donanım özellikleri nedeniyle piyasadan silinmesi yüzünden serinin üçüncü oyunu olan NBA2K2 Dreamcast’in yanında GameCube, PS2 ve Xbox için de üretilmişti. Büyük başarı sağlayan yapım Microsoft için engeldi ve çok geçmeden Xbox’a özel üretilen “NBA Inside Drive 2000”  sahneye çıktı. 2004’e kadar üretilen yapım, piyasada kaldığı süre boyunca en iyi basketbol oyunu olmayı sürdürdüyse de oyun 2005’te bir anda ortadan kayboldu.


GERÇEKÇİLİĞE DOĞRU ATILAN ADIMLAR

Basketbol oyunlarının günümüzdeki hallerini almaları NBA 2K6 ve NBA Live 06 ile başladı. Bir anda baştan yaratılan oyun yapısı, başta “Free-throw” sistemi ile  aranan gerçekçiliği yakalamayı başardı. Artık şutlar oyuncunun becerilerine göre hesaplanıyor, oyun içerisindeki ihtimaller bambaşka bir şekilde karşımıza çıkıyordu.
Bu hesaplama sisteminin atası  NBA 2K oyunlarında bulunan yükseklik ve açıyı ayarlamamızı sağlayan, iki topu aynı hizaya sokmaya çalıştığımız şut sistemi. Bu sistem başlarda  beğenilmemiş olsa da günümüzün olmazsa olmazı. Diğer taraftan EA, NBA Live 2003 ile kontrol sistemine farklı açıdan yaklaştı ve sağ analog ile yapılabilecek hareketleri oyuna ekledi. “Freestyle” olarak bilinen sistemle farklı fiziksel hareketler yapmamıza imkan tanındı.
Bunlara rağmen halen basket oyunlarının gerçeklikle alakası olmadığı düşünülüyor. Ama şurası gerçek ki, özellikle 2K Games’in NBA 2K12 ve yeni çıkan NBA 2K13 oyunları, basketbol oyunlarının ne kadar gerçekçi olabileceğini bize fazlasıyla ispatlıyor.

* www.chip.com.tr

Evrensel'i Takip Et