MESS yüzde 6 dayattı, uyuşmazlık üzerine ara bulucu süreci başladı
MESS sözleşmesinde patronlar sadece yüzde 6’lık zam teklifi yaptı. Uyuşmazlık tutanağının tutulmasıyla ara bulucu dönemi başlamış oldu.
Fotoğraf: Evrensel
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS sözleşmesinde patronlar ilk kez işçi sendikalarına zam teklifini sundu. Patronlar hükümetin enflasyon rakamlarına dayanarakyüzde 6 zam ve 3 yıllık sözleşme dayattı. Sendikalar uyuşmazlık tutanağı tutarken arabulucu dönemi başladı. Evrensel'e konuşan işçiler, hükümet, patronlar ve sendikal bürokrasinin işçiye karşı oyun oynadığını belirterek, sessizliği bozmamaları halinde sözleşmenin düşük zamla biteceğini söyledi.
Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre dün yapılan görüşmede Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), sözleşmenin 3 yıllık olması ısrarını sürdürdü. Türk Metal heyeti ise sözleşmenin 2 yıllık olması talebini yineledi.
Ücret konusunda da sessizliğini bozan MESS ilk 6 ay için, altı aylık enflasyon rakamı olan yüzde 6.05’i teklif etti. Diğer 6 aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. Sosyal haklarda ise MESS’in teklifi yüzde 15.01 oldu. Öte yandan Türk Metal gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesi talebini iletti. Yapılan görüşmelerde bu talepler karşılıklı olarak reddedilerek toplantıda uyuşmazlık tutanağı tutuldu.150 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme ara bulucu sürecine girdi.
TÜRK METAL: MEŞRU EYLEMLERİ ORTAYA KOYMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ
Uyuşmazlık konusunda açıklama yapan Türk Metal, “Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir” dedi. Türk Metal’in uzlaşmaz bir tavır ortaya koymadığı ifade edilen açıklamada “MESS, bugün yapılan oturumda da işçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir” ifadeleri yer aldı.
BİRLEŞİK METAL-İŞ: TEKLİFİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Birleşik Metal-İş Sendikası ise şu açıklamayı yaptı:
"MESS, ücret teklifi olarak birinci 6 aylık dönem için yüzde 6,05 oranında ücret zammı önerdi. Bu oran ortalama ücrette ikramiye dahil net 204 TL’dir. Diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. MESS, 3 yıllık TİS teklifini devam ettirdiğini belirtti.
Ücret zammı talebi ortalama ücrette seyyanen ikramiye dahil net 1.150,00 TL’dir. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 34’dür.
MESS, sosyal haklarda da yüzde 15,01 oranında artış teklif etti. Sendikamızın sosyal haklara ilişkin teklifi ise ortalamada yüzde 55.
MESS, sosyal haklarla ilgili herhangi bir ilave teklifi kabul etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kaldırılmasını önerdi.
MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir."
December 4, 2019
BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR
Evrensel’e konuşan Bosch işçisi “Resmen dalga geçiyorlar. Bence rakamı kararlaştırmışlar. Türk Metal, MESS ve Hükümet işçilere tiyatro sergiliyor. Korkarım ki bu işi yüksek hakeme atıp bitirecekler. Sendika topu MESS’e, MESS hükümete atacak. Erdoğan ve Bahçeli de “beka, mermi parası, bomba parası, füze parası” deyip enflasyonun resme enflasyonun bir ya da iki puan üstünde imzalayıp işi bitirecekler. Bizi de canımızdan bezdirecekler” dedi.
Bir başka Bosch işçisi ise şunları söyledi: “Bence herkes kısmında patrona saatte kaç para kazandırıyor hesabını yapsınlar. Kaç adet dizel enjektör üretiyorlar. Bir Türk mü dünyaya bedel, yoksa bir Alman kaç Türk ediyor mu işin aslı. Almanya’dan bir işçinin ücreti kaç Türk işçinin ücreti ediyor.”
Hükümetin “Dış güçler Türkiye üzerinde oyun oynuyor” diyerek Almanya ve diğer emperyalistlere karşı mücadele ediyor izlenimi yarattığına dikkat çeken işçi, “Gölcük’te Amerikan Ford Fabrikası, Bursa’da Fransız Renault, İtalyan Fiat, Fransız Peugeot-Karsan, Aksaray’da Alman Mercedes, Bursa’da Alman Bosch...Hepsi yabancı sermaye hepsi uluslararası emperyalist güç. Sömürgeciler kanımızı, emeğimizi, gençliğimizi emiyor. Asıl oyunu Türk Metal, MESS, Hükümet ve emperyalistler biz işçilere oynuyor. Ve biz seyretmeye devam ediyoruz... Seyretmeye devam edersek mutlu sonla bitmeyen oyunları izlemeye devam ederiz” diye konuştu.
DÜŞÜK ZAM PATLAMAYA NEDEN OLUR
İşlerin yoğun olduğunu söyleyen Renault işçisi de sözleşmenin bir önceki döneme göre daha az konuşulduğunu hatırlatarak “İşçiler bir yandan da düşük zammın patlamayı beraberinde getireceğini söylüyor. AKP’ye oy vermiş işçiler bile zamlar aldı başını gitti diyor. 400, 500 lira zam verseler bile anca üç beş ay götürür sonrasında patlar bu iş diyorlar” dedi. Çevresindeki işçilerde AKP’ye tepki gösterme eğiliminin arttığını söyleyen işçi devam etti: “Facebook sayfalarına bakıyorum önceden sürekli AKP, Cumhurbaşkanı’nın paylaşımlarını yaparlardı şimdi bu paylaşımlar azaldı. Paylaşımlar komik hikayelere, fıkralara, görsellere dönüştü.”
Ekonomik koşullardan ve vergi yükünden herkesin rahatsız olduğunu ama konuşamadığını söyleyen Coşkunöz işçisi ise şunları söyledi: “Sendika vergiyle ilgili imza kampanyası için bir günlük masa kurdu o kadar. Göstermelik yapıldığı o kadar belli ki.” Zorunlu BES, asgari ücret, vergi ve EYT nedeniyle hükümete tepkinin arttığını ifade eden işçi, “Serviste eskiden çok rahat konuşamazdık ama şimdi herkes ağzına geleni söylüyor AKP’ye, oy vermeyeceğini açıktan söyleyenlerde var” dedi.