12 Aralık 2019 14:39

Yeşil Yol karşıtlarına açılan dava uzlaşma için savcılığa gönderildi

Yeşil Yol projesine karşı eylem yapanlara karşı açılan davanın bugünkü duruşmasında dosyanın uzlaşma için savcılığa gönderilmesine karar verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

aradeniz’de 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’nin Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasındaki bağlantı yolunun yapımına karşı çıkanlar hakkında, ‘İş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçlamasıyla açılan davanın duruşması Rize Pazar Adliyesinde görüldü.

Haklarında dava açılan 14 kişinin ve avukatın hazır bulunduğu dava öncesi Avukat İbrahim Demirci, davanın dört yıldır sürdüğünü ve her yıl ortalama 3 mahkeme görüldüğünü belirterek “Bu duruşmanın son olacağını öngörüyoruz” dedi.

Duruşmada konuşan Av. İbrahim Demirci 4 yıldır süren davadaki suçlama olan “çalışma hakkını engelleme” unsuru taşımadığını belirterek “Yol yapılan bölgeye giden yurttaşlar karşılarında gördükleri dozer sürücüsüne ‘burada ne işiniz var’ deyip geliş amaçlarını öğrenmek istemiş ve herhangi bir çalışma izinlerin olup olmadığını sormuşlar. Hiçbir darp, sözlü ve şiddet içeren bir eylemde bulunmamışlar. Ayrıca jandarmayı da kendileri arayıp çağırmışlardır. Mahkeme kayıtlarında suç unsuru her hangi bir delil bulunmamaktadır” dedi.

Anayasanın devlete verdiği doğayı koruma kollama yetkisini aynı zamanda yurttaşlara da verdiğini söyleyen Demirci, “Bu müdahale yasanın gerektiği eylem biçiminde olup asla ‘çalışma özgürlüğünü engelleme’ faaliyeti olmadığını görüyoruz. Yılardır süren yargılama insan haklarına da aykırıdır. Müvekkillerimin beraatını istiyorum” dedi.

Mahkeme, yeni çıkan “Yargı reformu” kapsamında dosyanın uzlaşma yönünden tekrar Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesi kararı verdi. Bir sonraki duruşma 21 Şubat’ta görülecek.

Karara üzerine Demirci “Ortada suç unsuru yok, yılardır süren bu davanın hukuken bitmesi gerekir ama yine de uzatılıyor, beraat kararının verilmesi gerekirdi” diye tepki gösterdi.

Mahkeme çıkışında konuştuğumuz Havva ana; “Çok zor durumdayız. Yaylamız için karar veremeyecekleri ne var? Biz ne yaptık mahkemeyi uzatıyorlar. Herkesin işi gücü var. Topraklarımıza sahip çıktık diye böyle etmek mi lazım? Ne kararı verecekler, kararı biz kendimiz vermişiz. Makine yakmadık, jandarmaya hakaret etmedik, hiç kimseye bir şey yapmadık bu rezillik nedir? 15 aylık torunum ile gelmişim buraya yarın ‘benim toprağım’ deyip sahip çıkması için” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yeşil Yol Projesi kapsamında Yukarı Kavron-Samistal yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yolundaki çalışmaya tepki gösteren köylüler mahkemenin yol bağlantısı ile ilgili daha önce verdiği durdurma kararını hatırlatarak, iş makinelerinin çalışmalarının durdurulmasını istemişti. Bunun üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri, yol çalışmasını engellemeye çalıştıkları gerekçesiyle köylüleri gözaltına aldı. Jandarma tarafından ifadeleri alınan ve ardından serbest bırakılan köylüler hakkında, ‘İş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçlamasıyla dava açılmıştı. (Rize/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bucalı kadınlar, kadın cinayetlerine karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Silopi'de 13 yaşındaki çocuk okula giderken öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa