12 Aralık 2019 17:48

RSF: Ikbal gazeteciliği bırakmayı reddettiği için öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Pakistan’da bir gazete girişimcisi erkeğin “gazeteciliği bırakmayı reddettiği” gerekçesiyle eski eşini öldürdüğünü ve “tedbir amaçlı tahliye” edildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), gazetecilerin sadece yüzde 5’inin kadın olduğu Pakistan’da bir gazete girişimcisinin “gazeteciliği bırakmayı reddettiği” gerekçesiyle eski eşi Urooj Ikbal’i öldürdüğünü ve “tedbir amaçlı tahliye” edildiğini açıkladı.

27 yaşındaki Urooj Ikbal; Pakistan'ın Pencap kentinde 24 Kasım’da, eyalet başkenti Lahore’daki evine girerken; Anticrime gazetesinin sahibi ve eski eşi DilawerAli tarafından başından vurularak öldürüldü. Ali’nin tutuklanmasına rağmen kefaletle serbest bırakılmasına Urooj Ikbal'in kardeşi Yasir Ikbal karşı çıktı. Yasir Ikbal, RSF'ye verdiği demeçte Dilawer Ali’nin Urooj Ikbal’den gazeteciliği bırakmasını istediğini söyledi.

RSF’nin Asya-Pasifik Başkanı Daniel Bastard, “Pencap polisi ve adli makamlarını bu suçun cezasız kalmamasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırıyoruz” dedi. Bastard “Bu kadın cinayeti, Pakistan’da hüküm süren ataerkilliğin, sürekli baskılarına rağmen çalışmak için büyük bir cesaret gösteren kadın gazetecilerin durumunun bir örneği” dedi.

ŞİRAZİ: HER ADIMDA, HER AN TACİZ EDİLİYORUZ

Pakistan’ın ilk kadın savaş muhabiri olan ve önce Lübnan’da, daha sonra Pakistan-Afganistan sınırındaki haberleri nedeniyle 2014 yılında Peter Mackler Cesur ve Etik Gazetecilik Ödülü'nü alan Asma Şirazi; RSF'ye, "Kadın gazeteciler korku ortamında çalışıyor, her adımda ve her an taciz ediliyoruz" dedi. Şirazi “Evli olmadığımda ailem gazetecilik yaptığım için çok endişeliydi. Tehdit altında olduğumda beni korumak yerine gazeteciliği bırakmamı istediler” diye konuştu.

RSF’nin Pakistan’daki ortak kuruluşu olan Freedom Network’ün 2018’de yayınlanan raporuna göre, Pakistan’daki kadın gazetecilerin sayısı yüzde 5’ten az. Düşük ücret, psikolojik ve cinsel taciz, kadınların sorunları arasında. Kadın gazetecilerin ayrıca ailelerinden "çalışmamaları" yönünde baskı görüyor.

Pakistan, RSF’nin 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülkenin 142’inde sırada. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

"Halkın oyuna karşılık kapımız dipçikle darbelendi"

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Yöneticisi Molla Ali Barsan, mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa