TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında önerisini açıkladı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısında TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını hafif iş kolu için 1940 TL, orta iş kolu için 2086 TL, ağır iş kolu için 2331 TL olarak açıkladı.
Fotoğraf: AA
Asgari Ücret Komisyonu üçüncü görüşmeleri, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Bu görüşmede TÜİK, hesapladığı rakamları açıklarken Türk-İş ise rakamların yaşanılan enflasyonun altında belirlendiğine dikkat çekerek işçilerin yaşam koşullarının değerlendirilmesini istedi. Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, hükümet temsilcileri ne tarafta olursa asgari ücretin o oranda belirleneceğini vurguladı. Öte yandan DİSK Ankara Bölge Temsilciliği görüşmeler sırasında asgari ücretin net 3 bin 200 TL talebiyle Ulus'ta basın açıklaması düzenledi.
TÜİK’in bir işçinin aylık gıda harcaması ile ilgili belirlediği rakamlar ise şu şekilde: Ağır statüdeki işlerde 2 bin 331, orta statüde 2 bin 86, hafif statüde de bin 940.
TÜİK, geçen yıl bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, “orta" işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" işlerde ise bin 841 lira 40 kuruş olarak hesaplamıştı.
TÜİK’e göre, bir işçinin geçim maliyeti geçen yıla oranla bu yıl yüzde 5,4 artı. Geçtiğimiz yıl asgari ücret net 2020 TL olarak belirlenmişti.
NAZMİ IRGAT: BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ALTINDA BİR RAKAM AÇIKLANDI
Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat, açıklanan TÜİK verileri ile yaşanılan gerçek enflasyonun arasında büyük farklar olduğunu ifade ederek, “Bugün de maalesef beklentilerimizin çok altında ve farklı iş kollarına göre bir rakam açıkladı. Hayat pahalılığını da dikkate aldığımızda 5,31 oranının çıkmasını anlamış değiliz” dedi.
Asgari ücrete her ne kadar geçim ücreti deseler de insanların örgütsüz olmalarından kaynaklı bu duruma düştüğünü belirten Irgat, “Milyonlarca insanı ilgilendirdiği için asgari ücretin insanca yaşanabilecek ücret seviyesinde tespit edilmesini istiyoruz. Bu noktada tabii hükümetin alacağı karar önemli. Biliyorsunuz, beşer kişiyiz. Hükümet nerde yer alırsa rakamlar da ona göre belirlenecek demektir” diye konuştu.
"2 BİN 578 TL'NİN ALTINDA BİR RAKAMI ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ"
Görüşmede açıklanan verileri, başından beri beraber hareket ettikleri konfederayonlarla değerlendirip ona göre rakam belirleyeceklerini söyleyen Irgat, “Akansel Bey, Anayasa'nın 55. maddesinde bahsediyor ama orada ‘Çalışanın yaşam şartları’ da deniyor. O bakımdan asgari ücretlilerin yaşam şartlarını öncelikle baz almak gerekir. 2 bin 578 TL’nin altında bir rakamı asla kabul etmeyeceğiz ama üzerine de diğer konfederasyonlarla ortaklaşa karar vereceğiz. Türkiye’nin ekonomik durumu yanında çalışanların geçim şartları çok önemli çünkü şu anda alım gücünün en fazla düştüğü noktadayız. Bu noktada asgari ücretin vergi dışı kalması ve vergi oranlarında da düşüş yapılmasını önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
TİSK İŞSİZLİK SOPASINI HER GÖRÜŞMEDE ÖNE ÇIKARIYOR
“Ekonomik gidişat ve asgari ücretin son beş yıldaki artışı" üzerine bir sunum yaptıklarını söyleyen TİSK Temsilcisi Akansel Koç, “Anayasamızın 55. maddesinde belirtilen ülkenin içinde bulunduğu ekonomi, rekabet koşulları, yatırım durumlarının mutlak surette hesaba alınarak asgari ücretin belirlenmesini ifade ettik” dedi.
Koç, önceki toplatılarda olduğu gibi “Önceliğimiz kayıtlı işletmelerin mutlak surette korunması” sözüyle bir yandan da işsizlik tehdidini işaret ederek asgari ücretin belirlenmesi konusunda niyetlerini belli etti.
“Gerçek anlamda vergisini, sigortasını ödeyen işletmeler aslolandır” diyen Koç, “Bizim önceliğimiz kayıt dışılığın önlenmesi ve kayıt dışılık ile mücadele. 2020 yılında asgari ücret desteğinin 200 TL olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Tüm ücretler üzerindeki vergi dilimlerinin gözden geçirilmesi ve kayıt dışı yüzde 39’un önlenmesi önemli” açıklamasında bulundu.
Koç, devletin işverenlere verdiği ilk desteğin asgari ücret oranınn yüzde 6’sı olduğunu söyleyerek bu oranın azalmasıyla birlikte önerdikleri 200 TL’nin ortaya çıktığını savundu.
"GELECEK HAFTA SON NOKTAYI KOYACAĞIZ"
Hükümet temsilcisi Nurcan Önder ise ikinci görüşmede yaptıkları toplantıda eksik kalan hususları tamamladıklarını ifade ederek gelecek haftadaki toplantıda son noktayı koyacaklarını ve rakam belirleyeceklerini söyledi. Önder, “İki tarafın da uyum içerisinde ilerlemesini temenni ediyorum” dedi.
Dördüncü görüşme tarihi önümüzdeki günlerde belirlenecek.
ÖNCEKİ TOPLANTILARDA NE OLMUŞTU?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci görüşmeleri Türk-İş’te yapıldı. Toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 2 Aralık Pazartesi günü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirdi.
İşveren temsilcileri daha ilk toplantıda, 1,5 milyon genç işsizliği ve kayıt dışılığı örnek vererek asgari ücretin “makul” seviyede artırılmasını istedi. Türk-İş ise, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının ortak talep olduğunu belirtti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücretin en fazla 2 bin 262 TL olmasını, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de patronlardan alınmamasını, yüzde 5 olan SGK İşveren Desteği'nin yüzde 6'ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını isteyeceği belirtiliyor.
Türk-İş'in ise 2 bin 578 liranın altında rakamı müzakere etmeyeceği açıklamasına karşın asgari ücrete ilişkin talep ve önerilerini açıklayan DİSK ise asgari ücretin net 3 bin 200 TL olması gerektiğini vurgulamıştı.
DİSK: ASGARİ ÜCRET NET 3 BİN 200 TL OLMALI
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye çekilerek net 3 bin 200 TL olması talebiyle Ankara’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Ulus Atatürk Heykeli önünde konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, asgari ücretin bütün ücretlerdeki artışı belirleyeceğini ifade ederek asgari ücretin ülkedeki milyonların meselesi olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin faturasının zamlar ve vergiler yoluyla işçi sınıfına ödetilmek istendiğini söyleyen Görgün, IMF’nin ücretleri gerçekleşen değil hedeflenen enflasyon oranında artırma önerisinin de hükümet tarafından uygulanmak istendiğini ifade etti.
Türkiye’nin Avrupa’daki en düşük asgari ücretli ülkelerden olduğunu hatırlatan Görgün, ekonomik kriz koşulları da düşünüldüğünde ücretiyle yaşayan milyonları korumanın yolunun, asgari ücreti insan onuruna yaraşan bir düzeye çekmek olduğunu söyledi. Görgün asgari ücretle ilgili taleplerini şöyle sıraladı:
- Asgari ücret hesabında uluslarası standartlara uyulmalı, sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.
- Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalı, bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, uyuşmazlık halinde grev hakkı olmalıdır.
- TÜİK’in “asgari yaşam maliyeti” hesabı, asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.
- Asgari ücret, AGİ hariç, net olarak hesaplanmalıdır.
- Asgari ücretten vergi alınmamalı, ücretlerin asgari ücret kadar kısmından gelir vergisi kesintisi yapılmamalıdır.
- Asgari ücret belirlenirken gerçekleşen enflasyon, geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret net 3 bin 200 TL olmalıdır. (Ankara/EVRENSEL)