Adalar Kaymakamlığı: Ruam hastalığı tespit edilen 81 at itlaf edildi
Büyükada'da kazılan iki çukurla ilgili tartışma sürerken Adalar Kaymakamlığı 81 atın itlaf edildiğini, Adalar’a hayvan girişinin yasaklandığını açıkladı.
Fotoğraf: DHA
Adalar Kaymakamlığından yapılan açıklamada, “Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir" denildi. Günler önce ormanlık alana iki çukur kazılmış, çukurların neden kazıldığı merak konusu olmuştu. Ruam tespit edilen 81 at o iki dev çukura gömüldü.
Büyükada'da kazılan iki çukurla ilgili tartışma sürerken Adalar Kaymakamlığından açıklama yapıldı. Açıklamada, "İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir" denildi.
"81 AT İTLAF EDİLMİŞTİR"
Kaymakamlığın açıklaması şöyle devam etti:
"At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur."
ADALAR BELEDİYE BAŞKANI GÜL: İNSANLARDA ŞU AN İÇİN HERHANGİ BİR HASTALIK TESPİTİ YOK
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Habertürk'e bağlanarak adalarda öldürülen atlar ve Ruam hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül'ün açıklamaları şöyle:
"Adalar, Üsküdar Beşiktaş gibi bir ilçe değil her şeyden farklı olarak bir at gerçeği var, kendine özgü bir yaşam biçimi var. Yaklaşık bir aydan fazladır bunun taramaları devam ettiriliyor kaymakamlığın öncülüğünde. Adaya at girişi yapılmıyor adadan da at çıkışı yapılmıyor bu atlar belirli noktalarda tutuluyor. 81 atta tespit edilmiş, diğer atlarda bu hastalık yok. Sürücüleri ve bu sektörde çalışanların da kan tahlilleri alındı ya da alınmaya çalışılıyor. İnsanlarda şu an için herhangi bir hastalık tespiti yok. İlçe Tarım ve Sağlık ile görüştüğüm zaman şu ana kadar hastalığın insana bulaştığına dair bulgu olmadığını öğrendim. Toprağa verilirken çevreye ve denize karışmaması konusunda da kireçle gömüldüğü zaman bir sorun olmuyor.
Atlar çukurlara gömüldü. Bu normal toprağa verme işlemi bunun saklayacak bir şey yok. Nasıl insanı toprağa veriyorsak aynı şekilde. Adanın realitesi bu.
Adalar'da atlar ulaşım aracımız konumunda fakat hem sektörün hem atların durumu bakımından son derece kaderine terk edilmiş, iyi denetlenmesi yapılmayan bir durumda. Bu konuda İBB ile ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayından itibaren ulaşımda faytonun durumunu değiştirecek yeni bir ulaşım sistemi üzerinde çalışıyoruz."
İMAMOĞLU'NDAN RUAM HASTALIĞI AÇIKLAMASI
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi"nde açıklamalarda bulundu.
İmamoğlu, Adalar'daki atlarda Ruam hastalığı bulunduğuna yönelik bir soru üzerine, "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz. Adalar'da yıllardır var olan kontrolsüzlüğü, tanımsızlığı ama ulaşım, ama başka konularda; bu sadece atların korunması değil, doğanın da korunması, birçok konu var. Adalar'ın bu anlamda ihmal edilmişliği... Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş, fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız. Yüzde 90'ını çözmüş bir şekilde Adalar halkına ve İstanbulluya güzel müjdeler vereceğiz. Ama söylediğiniz süreci de takip ediyoruz" dedi.
“NOSTALJİ OLACAK DİYE ATLAR SÜREKLİ TELEF EDİLİYOR”
Büyükada'da yaşayan Rana Söylemez, "Dün haberim oldu, fotoğrafları gördüm. Sonrasında arkadaşlarımız da gelip görmüşler. Bugün tekrar ne oluyor diye görmek için geldik. Çoktan atlar gömülmüş ve çukurlar kapanmış. Sonuçta hastalıklı atlar gömüldü. Toprağa karışıyor mu? Bu topraktan ne kadar bulaşıyor? Biz sonuçta burada yaşıyoruz. Ormandan ot toplayıp yediğimiz de oluyor. Risk altında mıyız, değil miyiz? Hiç kimsenin bir açıklama yaptığı yok. Faytonları artık istemiyoruz. Nostalji olacak diye atlar sürekli telef ediliyor. Hastalıklı atlar geliyor. Diğer sağlıklı atlara da bu hastalık bulaşıyor" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Büyükada'da ormanlık alanda bir kaç gün önce kazılan iki derin çukur, tartışmalara yol açmıştı. Çukurların hastalıktan ölen hayvanların gömülmesi için kazıldığından endişe ediliyordu. Bugün de adaya çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edilmişti. Çukurların bulunduğu bölgeye çıkılmaması için de önlem alınmıştı.
RUAM HASTALIĞI NEDİR?
Ruam; başta at, merkep, katır gibi tek tırnaklılar olmak üzere, insan, kedi ve hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülen zoonoz bir hastalıktır. Merkep ve katırlarda akut, atlarda ise akut ve kronik olarak seyreder.
Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı, ölümcül ve tehlikeli bir hastalıktır.
Hayvanlarda yer alan rahatsızlıkların insanlara bulaşmasında genel olarak, insanların hayvanların etlerini tüketmesi en önemli sebep olmaktadır. Bazı kültürlerde at eti tüketiliyor olsa da ülkemizde genel olarak tüketilmeyen bir hayvandır. Bu aşamada, kaçak olarak getirilen at etlerini farkında olmadan yiyen kişilerde ruam hastalığı meydana gelebilir. Bunun yanı sıra hayvanların tımar takımlarının ya da benzeri eşyalarının temizlenmeden insanlar ile direkt temas etmesi durumunda bulaşabilmektedir. Araştırmalar, bulaşık sularının içilmesi ile de bu rahatsızlığın ortaya çıktığını göstermektedir. (HABER MERKEZİ)