CHP'den tazminatlarını alamayan madenciler için kanun teklifi
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kıdem tazminatlarını alamayan maden işçileri için hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu.
![CHP'den tazminatlarını alamayan madenciler için kanun teklifi](https://www.evrensel.net/upload/dosya/151372.jpg)
Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER
![İşten atılan madencilerin tazminatına güvence, İş Yasasına girdi](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/16298.jpg)
İşten atılan madencilerin tazminatına güvence, İş Yasasına girdi
![Maden işçileri kıdem tazminatı için eylemde](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/.jpg)
Maden işçileri kıdem tazminatı için eylemde
![Kıdem tazminatı fona devredilirse ne olur?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/135754.jpg)
Kıdem tazminatı fona devredilirse ne olur?
![Soma'da maden işçileri tazminat hakkını istiyor](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/142120.jpg)
Soma'da maden işçileri tazminat hakkını istiyor
![Tazminatları ödenmeyen Soma madencileri Ankara'ya yürümeye hazırlanıyor](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/142120.jpg)
Tazminatları ödenmeyen Soma madencileri Ankara'ya yürümeye hazırlanıyor
![Kıdem tazminatı gasbına sendikalar karşı: Hükümet fon konusunda sabıkalı](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/141741.jpg)
Kıdem tazminatı gasbına sendikalar karşı: Hükümet fon konusunda sabıkalı
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi sunarak 'İş Kanunu'nda' değişiklik istedi.
Teklif, Maden Kanunu kapsamında rödovans sözleşmesi çerçevesinde yer altı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait işletmelerin, kıdem tazminatı yükümlülüklerini ayırmaları ilgili kamu kurumunun bu yükümlülüklerin ayrılıp ayrılmadığını denetlemesini içeriyor. Şirket tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda rödovans sözleşmesinin sonlandırılması ve işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ile diğer alacaklarının ödenmesinde ilgili kamu kurumunun sorumlu olması öngörülüyor.
Özel, 13 Mayıs 2014 tarihindeki kazada Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Soma’daki kazanın ardından 2 bin 700 madenci işsiz kalmış, bu madencilere aradan geçen süreye rağmen kıdem ve ihbar tazminatları dahil alacakları verilmemiştir. Teklifle rödovans sözleşmesi çerçevesinde yer altı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait işletmeler kıdem tazminatı yükümlülüklerini hesaplamakla ve ilgili kamu kurumu da bunu denetlemekle görevlendirilmiştir. Söz konusu yükümlülük karşılıklarının ayrılmaması durumunda rödovans sözleşmesi re’sen sonlanacak olup, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi durumunda ilgili kamu kurumlarının asıl işveren sayılması ve alacakları nedeniyle madencilerin mağdur edilmemesi amaçlanmaktadır” dedi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
EVRENSEL'İNMANŞETİ
![İşçiye, düşman hukuku](https://www.evrensel.net/upload/dosya/284857.jpg)
İşçiye, düşman hukuku
Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.
Evrensel'i Takip Et