26 Aralık 2019 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 26 Aralık 2019 11:21

2020’de geçerli olacak asgari ücret bugün açıklanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısı başladı. Toplantı öncesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, önce işçi ve patron temsilcileriyle bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Doğrudan 7 milyona yakın işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde, yeni rakamı belirleme çalışmalarında sona gelindi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti bugünkü toplantıyla belirleyecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantıdan önce komisyonda işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile işçileri temsil eden Türk-İş heyetleriyle makamında bir araya geldi.

Devam eden görüşmede, yeni asgari ücret rakamının belirlenmesinin ardından Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda basınla paylaşılması bekleniyor.

Toplantıların ilki 2 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncüsünü 17 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda yapılmıştı.

TÜRK-İŞ 2 BİN 578’İN ALTINI KABUL ETMİYOR

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücret sürecini Hak-İş ve DİSK ile iletişim halinde yürüten Türk-İş'in, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeme ısrarı sürüyor.

PATRONLAR İÇİN DENGE FATURANIN KAMUYA KESİLMESİ

Asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilmesini, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de alınmamasını isteyen patron örgütü TİSK, asgari ücrette “denge” çağrısı yapıyor.

TİSK, geride kalan görüşmelerde kamuoyuna bir rakam telaffuz etmemekle birlikte, Türk-İş'in 2 bin 578 liralık rakamını yüksek bulduğunu açıklamıştı.

Bu süreçte hükümet de patronlar gibi köşeli açıklamalardan kaçındı. Daha önce asgari ücrete ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah tarafları memnun edecek bir adımı atarız” demekle yetinmişti.

TÜİK’İN RAKAMI 2 BİN 331 TL

Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu. TİSK'te yapılan üçüncü toplantıda, TÜİK temsilcisi bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyona sundu. Söz konusu tutar, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak açıklandı.

KOMİSYON 15 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Asgari ücret, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da sağanak sele neden oldu: Eğitime yine ara verildi

SONRAKİ HABER

Selçuk Mızraklı'nın cezaevi fotoğrafları "İnadına yaşamak" mesajıyla paylaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa