Adana günlerdir sular altında: Eğitime bugün de ara verildi

Adana'da sağanak sonrası meydana gelen taşkınlar, halkın günlük yaşamını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Adana'nın Yüreğir, Seyhan ve Ceyhan ilçelerinde eğitime bugün de ara verildi.

26 Aralık 2019 06:59
Son Güncellenme Tarihi: 26 Aralık 2019 09:59
Paylaş

Adana'da hafta başından bu yana kenti etkisi altına alan, cadde ve sokakları göle çeviren sağanak yağış, sabah saatlerinde yeniden başladı. Kent merkezindeki bazı okullar tatil edildi, Ceyhan ilçesinde eğitime ara verildi. Bazı okulların bahçeleri ile sokaklar, caddeler, ev ve iş yerleri su altında kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sabah saatlerinde geldiği kentte incelemelerde bulundu. CHP Milletvekili Ayhan Barut da "Adana afet bölgesi ilan edilmeli, üretici zararları karşılanmalıdır" çağrısını yineledi.

Adana'da etkisini sürdüren sağanak birçok ilçede taşkınlara neden oldu, ev ve iş yerleri su altında kaldı.

CEYHAN'DA EĞİTİME ARA VERİLDİ

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, şiddetli sağanak nedeniyle eğitime bugün ara verildiği bildirildi.

Kaymakam Bayram Yılmaz, yazılı açıklamasında, olumsuz hava şartları nedeniyle ilçedeki okullarda bugün eğitim yapılmayacağını belirterek, "Öğrencilerimizin herhangi bir olumsuz durum yaşamaması için bugün eğitim öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir" ifadesini kullandı.

Adana'nın merkez Yüreğir ve Seyhan ilçelerindeki 14 okulda da olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün okullar tatil edilmişti.

MEZARLAR SULAR ALTINDA

Seyhan ilçesindeki Küçükoba Mezarlığı sular altında kaldı. Göle dönen mezarlıkta, birçok mezarın sadece taşları görünür hale geldi.

BAKAN KURUM: 1 YIKIK, 2 AĞIR HASARLI, 9 HAFİF HASARLI BİNA TESPİT ETTİK

Adana'da incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bu yağışların şehrimize de hem çiftçiye hem vatandaşın hayatını olumsuz etkilediğini gördük. Olay yaşanır yaşanmaz valilik bünyesinde bir kriz merkezi oluşturuldu. İlgili bakanlıklarımızın belediyelerimizin tüm birimleriyle bu merkezde vatandaşların yarasını sarmak için çalıştık. İlk hasar tespit çalışmalarında 1 yıkık, 2 ağır hasarlı, 9 hafif hasarlı bina tespit ettik. Tarım alanlarına baktığımızda Seyhan, Kozan, Çukurova, Feke, Ceyhan, İmamoğlu, Yumurtalık, Sarıçam, Yüreğir ve Karataş ilçelerinde toplamda 123 bin 151 dekar alanda inceleme yaptık. Fiilen sahada sular mevcut. Sular çekildiğinde çiftçilerimizin zarar ziyan tespitleri net bir şekilde yapılacaktır" dedi.

"YÜREĞİR'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BAŞLATACAĞIZ"

Bakan Kurum, şunları kaydetti: "Olay yaşanır yaşanmaz tüm bakanlıklarımız bu noktada seferber oldular. İlk etapta valimizin yapacağı tespitler neticesinde vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için bugün itibariyle mağdur olan vatandaşlarımıza belirli bir miktarda ön ödenek gönderilecek. Akabinde etaplar halinde hasar tespit durumuna göre vatandaşlarımızın yaraları hızlı bir şekilde sarılacak. Bugün Yüreğir, Seyhan, Sarıçam, Ceyhan ve Karataş ilçelerimizde belediye başkanlarımızla birlikte incelemelerde bulunduk. Başkanlarımızın taleplerini alıyoruz. Bazı yerlerde bizzat giderek sahada inceleme yaptık. Yüreğir 19 Mayıs, PTT Evleri, Sarıçam Deresi güzergahlarında inceleme yaptık ve gördük ki bir taraftan da şehirle ilgili altyapı eksiklerinin giderilmesi gerekiyor. Bir yandan da kentsel dönüşüm başlatmamız gerekiyor. Yüreğir'de 19 Mayıs, PTT Evleri, Sinanpaşa, Şehit Erkut Akbay'da kentsel dönüşüm projesi başlatacağız. Etaplar halinde de vatandalarımızın problemlerini halledeceğiz"

Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"11 ayrı yatırım için içme suyu, yağmur atık su arıtma tesisi gibi 650 milyon lira bedelli yatırımlarımız belediyelerle birlikte devam ediyor. 4 merkez ilçemizin yağmur suyu problemini halletmemiz gerekiyor, bunun kararını aldık. Aşırı yağışların etkileriyle birlikte bu problemi halletmek için bir projeyi hazırladılar belediyelerimiz. 70 milyon liralık bu yatırımı da önümüzdeki yıl başlatıp en kısa zamanda bu problemi çözmüş olacağız. Bu tabi yağmur suyu dışında da selden etkilenen Yüreğir, Ceyhan, Seyhan, Karataş, Sarıçam ilçelerimizde de bir koordinasyon toplantısı yapıp, selden çok etkilenen bu ilçelere hibe desteği sağlayacağız. Bu hafta için de hibe miktarlarımız belediyelerin hesaplarına yatacak"

AYHAN BARUT: ADANA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 23 Aralık'tan bu yana aşırı sağanak yağışın sular altında bıraktığı ekili ve dikili tarım arazilerinde incelemelerde bulundu. Yüksek girdi maliyetleri ve ürünlerin para etmemesi nedeniyle mağdur olan çiftçilerin aşırı yağışlar dolayısıyla yine büyük bir zarar gördüğünü vurgulayan Barut, "Üreticiye ve tarım alanlarına sahip çıkılmalıdır. Adana acilen afet bölgesi ilan edilmeli, üretici zararları karşılanmalıdır. Üreticiler yeni yıla kazançsız girmesin, bu çığlığımız duyulsun" dedi.

SULAR ALTINDA KALAN TARIM ALANLARINI İNCELEDİ

Son 56 yılın yağış rekorlarını kıran, bazı ilçelerde metrekareye 250 kilogramın üzerinde düşen yağışlar, kentte yaşamı olumsuz etkilerken ekili ve dikili tarım alanlarını da vurdu. Derelerin taştığı, ev ve işyerlerini suyun bastığı, trafiği durma noktasına getirirken kent yaşamını adeta felç eden aşırı yağış, özellikle narenciye fidanı ve narenciye dikili bahçelerle, buğday, soğan, marul ve patates ekili tarım alanlarını suya gömdü.

Ayhan Barut da sular altında kalan tarım alanlarında incelemesini sürdürdü. Özellikle Yumurtalık, Ceyhan, Sarıçam, Seyhan, Yüreğir ve Karataş İlçesi sınırlarında etkisi çok daha fazla hissedilen yağışların vurduğu ekili dikili tarım arazilerini gezip inceleyen Ayhan Barut, zararın boyutlarına yerinde tanıklık etti. Üreticiler ve zarar gören yurttaşlarla görüşen Ayhan Barut, afet karşısında Tarım ve Orman Bakanlığının seferber olmasını istedi.  

"BU YIL DURUM DAHA DA VAHİM"

Ayhan Barut, "Özellikle son 2 yıldır bölgemizde zaman zaman aşırı sıcak ve poyraz veya etkili yağışlar nedeniyle üreticiler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu yıl da narenciye bahçeleri, soğan, patates, marul ve buğday ekili tarlalar su altında kaldı. Geçen yıl da buna benzer bir afet yaşanmıştı. Bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istemiş, bakanlığı bölgemize çağırmıştık. Bakan bey gelmemişti. Şimdi durum geçen yıldan daha da vahim" diye konuştu.

Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin yeni bir yıla yeni bir umut dileğiyle ektiği ürünler, dikili tarım alanları sular altında kaldı. Zarar tespiti yapılıp üreticilerin mağduriyeti giderilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz 2 yıl ertelenmeli, Çukurova acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanı da bölgeye gelip zarar ziyanı gözleriyle görmeli, buna göre çözüm üretmelidir. Bu çağrımıza kulak verilmeli, bereketli topraklarda üreticilerin beklediği yardım eli uzatılmalıdır. 2020 yılının da üreticinin umutlarını kıracak, kazançsız ve boş geçirecek bir yıl olmamasını temenni ediyoruz. Devlet ve bakanlık olarak üreticiye, tarım alanlarına sahip çıkılmalıdır"

NE OLMUŞTU?

Adana'da pazartesi günü saat 21.00 sıralarında başlayan ve etkisini artırarak devam eden kuvvetli yağış, halka zor anlar yaşattı. Hafta başından bu yana aralıksız devam eden yağışlar nedeniyle birçok cadde ve sokak sular altında kaldı. Birçok ev ve işyeri ile bazı kamu bina ve hastanelerin bodrum katlarını da su bastı. Kuvvetli sağanak nedeniyle sel suları altında kalan İmamoğlu-Adana karayolunun Mustafalar mevkiinde çökme meydana geldi. Bir bina, kolonlarında oluşan çatlaktan dolayı boşaltıldı. Binadaki zararın, yanında bulunan inşaat temel kazısında yağış nedeniyle oluşan heyelandan kaynaklandığı ileri sürüldü. Aralıksız olarak devam eden yağış, tarım arazilerine de büyük ölçüde zarar verdi. Arazide mahsur kalan 4 kişi, askeri helikopterle kurtarıldı. Adana Valiliğinde kurum ve kuruluşların da yer aldığı kriz masası oluşturuldu.

İlçedeki tarım arazileri de su altında kaldı.

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel ve Birgün'den iktidarın ambargosuna karşı dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Beşar Esad'ın danışmanı: Rus şirketlerle Akdeniz'de sondaj çalışması başlattık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa