30 Ekim 2012 07:21

Başbakanı haksız çıkartan rakamlar

Bugünlerde açıklanmış olan bir veri, “en az üç çocuk” diyen Başbakan övgüsüne dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kadın başına çocuk sayısı açıkladı. Ekonomi sayfalarında manşetler atıldı: “Başbakanı haklı çıkaran rakamlar”   TÜİK araştırma

Başbakanı haksız çıkartan rakamlar
Paylaş
Bülent Falakaoğlu

BAŞKA RAKAMLARA BAKINCA

Başka rakamlara bakınca bu soruların cevaplarını bulmak da mümkün... Başbakanın üç çocuk isteğinin haksızlığını da... Dünyanın 15 büyük ekonomisinden biri olmakla övünen Türkiye, kişi başına milli gelir sıralamasında nerelerde acaba? IMF’nin ekim ayı tahminlerine göre… 2012 yılı kişi başına milli geliri 10 bin 457 dolar olan Türkiye, 64’üncü sırada yer alıyor. Ekonomik kriz yaşayan İtalya, İsrail 32 bin dolar civarında kişi başına milli gelire sahip. Barbados, Estonya, Ekvator Ginesi, Antigua, Barbuda, Libya, Litvanya, Kazakistan, Gabon, Malezya hepsi Türkiye’nin üzerinde. Batmakta olan Yunanistan bile, zenginlikte Türkiye’nin 2.18 katı. Her ne kadar, milli gelirin 2-3 bin dolar olduğu yıllarda, “10 bin doları bulalım hiçbir sorunumuz kalmayacak” denilse de milli gelirin 10 bin doları aşmasına karşın sorunlar devam ediyor. Türkiye’nin kişi başına geliri yüksek olmadığı gibi gelirin bölüşümünde de çok kötü durumda. Dünya gelir adaletsizliği sıralamasında başa oynuyor. Gelir adaletsizliğinin bir sonucu olarak bu ülkenin 17 milyon yoksulu var. Gel de çocuk sayısını artır! Bebek ölümlerinin yaygınlığı, sağlık ve eğitim konularında alt sıralarda yer alma gibi istatistiklere bakıldığında Başbakanı haksız çıkaran çokça veri bulmak mümkün! (İstanbul/EVRENSEL)


SAĞLIKLI BESLENEBİLİYOR MUYUZ?

Uzmanlara göre, sağlıklı ve üretken olmanın temelinde, bedenen, zihnen, ruhen ve sosyal yönden gelişmiş sağlıklı vücut yapısı gerekir. Bunun için de ilk koşul yeterli ve dengeli beslenmektir. Peki, sağlıklı beslenebiliyor muyuz? Sorunun cevabı iki hafta önce yapılan ‘Süt Çalıştayı’nda verildi. İzmir Veteriner Hekimler Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin birlikte düzenlediği çalıştayın sonuç bildirgesinde şu ifade yer alıyor: “Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenme özellikle büyüme çağındaki çocukların, gençlerin, yetişkin bireylerin, gebe ve emziren kadınların, yaşlıların, ağır işlerde çalışan işçilerin çok önemli sorunudur.” Bu sorun nedeniyle hastalığa yakalananlarda hastalıkların ağır seyrettiğine dikkat çekilen bildirgede ülkemizde sağlıklı bir beslenmeden söz etmenin mümkün olmadığı vurgulanıyor. Yetersiz beslenmenin nedenleri de şöyle sıralanıyor: Toplumda ki insanlara yetecek kadar gıda bulunmaması... Bulunan gıdaların temini için maddi olanakların sağlanamaması... Besleme ama doğur! Olacak İş mi?

ÖNCEKİ HABER

Urfalı selzedelere sadece 4 çadır!

SONRAKİ HABER

Kavlak: Ücret adaletsizliği giderilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa