26 Aralık 2019 15:52

Sanıkların hâlâ "bulunamadığı" Sivas Katliamı davası 18 Mart 2020'ye ertelendi

Sivas Katliamı ana davasından dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi. Dava 18 Mart 2020'ye ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2 Temmuz 1993'te, Pir Sultan Abdal'ı anmak amacıyla etkinliğe giden 33 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan Sivas Katliamı davası, aradan geçen onca zamana rağmen, firari üç sanık açısından devam ediyor. Ana davadan dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, katliamda yakınlarını kaybeden ailelerden Ahmet-Yeter Sivri (Asuman-Yasemin Sivri'nin anne ve babası), Perize Doğan (Serkan Doğan'ın annesi), Sadık-Sultan Metin (Handan Metin'in anne babası), Mehmet Gündüz (Murat Gündüz'ün babası), Hüseyin Karababa (Gülsün Karababa'nın ağabeyi) ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Akyüz, DAD Başkanı Mustafa Karabudak, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt temsilcisi ve aileler katıldı.

Duruşmaya müdahil ve sanıkların “zorunlu müdafilik” kapsamında baro tarafından görevlendirilen avukatları katıldı. Sanıklardan Eren Ceylan adına görevlendirilen avukat Tuğçe Sayın, dava içeriğinin avukatlara bildirilmediği gerekçesiyle görevi kabul etmedi.

"İNSANLIK SUÇU" HATIRLATMASI

Müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, sanıkların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 247. maddesi uyarınca "kaçak" kabul edildiklerini, buna ilişkin işlemlerin yapıldığını ifade etti.

Firari sanıkların “zaman aşımı”ndan yararlanmak istediklerini belirten Sarıhan, “insanlığa karşı suç” olan Sivas Katliamı davasında zaman aşımı olamaması gerektiğini söyledi. Firari üç sanığın da Yargıtay'ın haklarında verilen hükmü bozmasından önceki yargılamada savunma yaptıklarını hatırlatan Sarıhan, bu savunmaları da içeren dosyanın esas hakkındaki görüşünü hazırlamak üzere savcıya verilmesini istedi.

Müdahil avukatlarından Coşkun Özgür Piroğlu da Madımak Oteli'nde ölenlerden birinin Hollanda vatandaşı Carina Cuanna Thuijs olduğuna dikkat çekti. Piroğlu, Almanya'da bulunan sanıkların iadesi talebiyle yazılacak yazılarda buna yer verilmesini, Hollanda Büyükelçiliğine de davanın bildirilmesini talep etti.

18 MART'A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin devamına, Sonkur hakkındaki iade talebinin beklenmesine ve daha önce Madımak Oteli'nde yakınlarını kaybettikleri gerekçesiyle müdahillik talebinde bulunanların durumlarının değerlendirilmesi için bu kişilerin vatandaşlık numaralarının avukatlarca bildirilmesinin beklenmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca, CMK'nin, Yargıtayın bozma kararının ardından davaya bakacak mahkemenin görevlerine ilişkin 307. maddesinde “Sanık hakkında verilecek ceza, bozmaya konu olan cezadan daha ağır ise (sanığın) her halde dinlenmesi gerekir” denilmesi gerekçesiyle müdahil avukatların, savcının esasa ilişkin görüşün alınmasına ilişkin talebini reddetti. Mahkeme heyeti davanın Hollanda Büyükelçiliğine bildirilmesi isteminin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesi kararıyla, davayı 18 Mart 2020 tarihine erteledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu yeni bir yıla daha sancılarla giriyor

SONRAKİ HABER

Merkezin merkezinde sendika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa