CHP'li Toprak: Kanal İstanbul için verilecek garantiler milletin sırtından ödenecek
CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, Kanal İstanbul projesinin kamu özel işbirliği ya da yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceğini ve bedelinin halka yükleneceğini belirtti.
Görsel: DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AKP kadrolarının yapılması konusunda ısrarcı oldukları ancak İstanbullulara tam olarak hangi konuda fayda sağlayacağı anlaşılamayan Kanal İstanbul projesiyle ilgili CHP Milletvekili Erdoğan Toprak çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Toprak, kanalın uluslararası hukuk açısından tartışmalı bir statüde olacağını ve üstlenici firmaya verilen garantilerin halkın cebinden ödeneceğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, partisinin merkez yönetim kuruluna sunduğu raporda Kanal İstanbul projesiyle ilgili değerlendirmelere de yer verdi. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre Toprak, Kanal İstanbul için benzer diğer projelerde olduğu gibi üstlenici ve işleticilere gemi trafiği ve gemi sayısı garantisi verildiğini belirtti. Kanal İstanbul’u yapacak firmalara dövize endeksli oalrak 25-30 yıllık gelir garantisi verileceğini ve bu garantinin boşa çıkacağını söyleyen Toprak, "Her yıl garanti edilen gelirler Hazine’den ve milletin sırtından ödenecek” dedi.
Erdoğan Toprak, mali tutarı 75 milyar TL ile 125 milyar TL ya da 22 milyar dolar ile 25 milyar dolar olarak hesaplanan projenin kamu özel işbirliği (KÖİ) ya da yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilmesinin planlandığı bilgisini paylaştı. Toprak, “Böyle bir proje, bir kişinin isteği, ısrarı ve inadıyla, aklına geldiği gibi uygulayabileceği herhangi bir altyapı, otoyol, köprü, baraj gibi bir proje değildir” değerlendirmesini yaptı.
"BEDELİ MİLLETİN SIRTINDAN ÖDENECEK"
İktidarın KÖİ ve YİD modeliyle inşa ettiği benzer diğer projelerde olduğu gibi üstlenici ve işleticilere garanti vereceğini belirten Erdoğan Toprak, uluslararası hukuk ve sözleşmenin sağladığı haklar varken ülkelerin gemilerini Kanal İstanbul’dan parayla geçişe zorlamanın mümkün olmadığını ifade etti. Toprak, "Kanal İstanbul’u yapacak olanlara verilecek dövize endeksli 25-30 yıllık gelir garantisi tutturulamayacağı gibi, her yıl garanti edilen gelirler Hazine’den ve milletin sırtından ödenecek. Ayrıca bu kanalın uluslararası hukuk açısından statüsü de tartışmalı olacaktır. Kanal İstanbul’un aynı zamanda uluslararası bir suyolu olarak uluslararası hukuka tabi olmaksızın işletilmesi halinde, Türkiye’nin Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler ve komşularıyla ihtilaflı bir hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Karadeniz’in uluslararası bir güç mücadelesi alanına dönüşmesinin yolu açılacaktır. Bölgede ve dünyada giderek yalnızlaşan, ambargo ve yaptırım tehditleri altında bulunan bir ülkeyi yönetenlerin, ülkenin başına yeni sorunlar açacak gereksiz bir işe kalkışması siyasi çılgınlıktır. Ülkemizin bu tür çılgınlıklara değil, ortak akla ve kaynaklarının akılcı şekilde kullanılmasına ihtiyacı vardır" dedi.