Putin ve Erdoğan'dan Libya'da koşulsuz ateşkes çağrısı
Erdoğan ve Putin'in ikinci görüşmesi sonrasında iki ülkenin Dışişleri Bakanları açıklama yaptı. 12 Ocak Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece başlayacak koşulsuz ateşkes çağrısı yapıldı.
Fotoğraf: Kayhan Özer/Cumhurbaşkanlığı/DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün ikinci kez gerçekleştirilen görüşme sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklama yaptı. Açıklamada iki liderin Libya'da taraflara 12 Ocak Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece başlayacak koşulsuz bir ateşkes çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan, Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattının açılışı dolayısıyla İstanbul'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Haliç Kongre Merkezi'nde baş başa yapılan basına kapalı görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Erdoğan ikili görüşmede Putin’e İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Doğu Akdeniz Denkleminde Stratejik Adım: Türkiye-Libya Mutabakatı” kitabını hediye etti.
İkili daha sonra ikinci görüşmesini gerçekleştirdi.
ATEŞKES ÇAĞRISI
İki liderin ateşkes çağrısı yaptığı haberi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklandı. Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısının açılışında ateşkes çağrısını dünyaya duyurdu.
Çavuşoğlu "Bugün Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 12 Ocak gecesi 00.00'da Libya'da ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunuyorlar" dedi.
Çavuşoğlu’ndan sonra söz alan Lavrov ise Putin ve Erdoğan’ın koşulsuz ateşkes istediğini söyledi.
Lavrov, “Türkiye ve Rusya Başkanları Basra Körfezi'nde tırmanan gerilimin barışçıl yollarla çözümünde mutabakata vardı. Türkiye ve Rusya başkanları Libya sorununun çözümü çabalarına tüm tarafların ve komşu ülkelerin katılımının önemini vurguladı” dedi.
ERDOĞAN-PUTİN AÇIKLAMASI
Erdoğan-Putin tarafından ortak açıklamada da "ABD ve İran arasındaki gerilimin artmasından ve Irak'taki olumsuz yansımalarından derin endişe duyuyoruz. Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına olan bağlılığımızı teyit ediyoruz. (ABD-İran) Tüm taraflara itidalli ve sağduyulu hareket etme ve diplomasiye öncelik verme çağrısında bulunuyoruz. Libya'nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılığımızı yineliyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)
TÜRKİYE-RUSYA ARASINDAKİ KRİZ YÜKSELİYOR
Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimin artması nedeniyle bugün gerçekleştirilen görüşme kritik olarak ifade ediliyordu. Suriye, Astana sürecinde garantör ülkelerden biri olan Türkiye’nin gözlem noktalarının bulunduğu İdlib’de ilerliyor. İdlib’de Rusya ve Türkiye’yi karşı karşıya getiren bu krize Libya da eklendi. Erdoğan, Libya’ya tezkere kapsamında asker göndermeye başlandığını duyurdu. Yani, Libya’da Türkiye Hafter güçlerinin karşısında savaşacak. Bu aynı zamanda Türkiye’nin Rusya’yı da karşısına alması demek.
İki lider son olarak ekim ayında Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmiş ve Barış Pınarı Harekatı’nın ardından bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmişti. Buluşmada imzalanan Soçi mutabakatı kapsamında Türk ve Rus askerleri, harekatla oluşturulan güvenli bölgede ortak kara devriyeleri gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Putin, Türkiye ziyareti öncesi ise dün Suriye'de Beşar Esad'la bir araya gelmişti.
Görüşmede masaya yatırılması beklenen önemli başlıklar şunlardı:
İDLİB KRİZİ
Rusya, Türkiye’yi Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması için imzaladığı Astana anlaşmasına uymamakla suçluyor. Türkiye ile Suriye İdlib’de sıklıkla karşı karşıya geliyor. Türkiye’nin gözlem noktaları kuşatılıyor; Rusya, bu durumda Suriye ve Türkiye arasında tampon oluyor. Soçi mutabakatına göre, M4-M5 karayolları Suriye rejiminin kullanımına açılacaktı, İdlib çeperinde 15-20 kilometrelik bir silahsızlandırılmış bölge oluşturulması gerekiyordu, cihatçıların silah bırakması için Türkiye arabuluculuk yapacaktı. Bu maddeler gerçekleşmedi.
DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ
Erdoğan ile Putin arasında yapılacak görüşmenin bir diğer gündem maddesi Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ve Libya’ya asker gönderme tezkeresi.
Görüşme öncesinde Rusya’nın Libya politikası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, askeri harekatın son seçenek olması gerektiğini bildirmiş ve şöyle demişti: “Rusya, Libya’daki kanlı politikaya son verilmesi, karşıt taraflar arasında doğrudan diyalog kurulması yanlısı. Krizin çözümü için uluslararası her türlü çabayı Rusya destekleyecektir. Bölge ülkelerinin yapması gereken de budur.”
LİBYA'YA ASKER GÖNDERME
Türkiye Doğu Akdeniz krizinde küresel enerji şirketleri, ABD ve Rusya gibi küresel güçleri, AB ve tek tek AB üyelerini karşısına aldı. Bu ‘yalnızlık’ hamlesine, Libya’da Trablus hükümetiyle yaptığı anlaşma da eklendi. Ancak Libya’ya asker gönderme tezkeresi ile başta Rusya olmak üzere birçok ülkenin karşısına geçti. Libya krizinin de Putin görüşmesine yansıması bekleniyor.
Görüşmede ayrıca, S-400’ler, Mersin Akkuyu’daki Nükleer Enerji Santrali de masada olacak. (HABER MERKEZİ)