Mülkiye öğrencileri, SBF’ye silah doğrultan M.A.V’nin asistan olmasına tepki gösterdi
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri, fakülteye silah doğrulttuğu fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan M.A.V'nin fakülteye araştırma görevlisi olarak alınmasına tepkili.
M.A.V'nin 2017'de paylaştığı belirtilen fotoğraf.
Mülkiye öğrencileri, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine (SBF) silah doğrulttuğu fotoğrafını paylaşan M.A.V’nin SBF’ye araştırma görevlisi olarak alınmasına tepki gösterdi.
Siyasal Bilgiler Fakültesine ülkücü saldırıların arttığı dönemde, fakültenin önünde elinde tuttuğu silahı doğrultmuş şekilde fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan hukuk fakültesi öğrencisi M.A.V’nin SBF’ye araştırma görevlisi olarak alınmasına tepkiler sürüyor. Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye'nin geleneksel İnek Bayramı’nda okunacak fermanları hazırlamak için öğrenciler tarafından oluşturulan gruplar adına yapılan açıklamada, atamanın “yılın en utanç verici olayı” olduğu belirtildi.
Mülkiye Haber internet sitesinin haberine göre, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Maliye ve İktisat bölümlerinin Ferman ekipleri, yaptıkları ortak açıklamada bu olayın Mülkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğine dikkat çekti. “Türkiye’nin en köklü kurumlarından birinde eğitim almakta olan Mülkiye öğrencileri olarak, bu şahsın 'akademisyen' olarak kapılarımızdan girmesini, silah tutan ve bu silahı Mülkiye’ye doğrultan bir elin amfilerimizde kalem tutmasını kabul etmiyoruz” denilen açıklamada, anabilim dalının ve okul yönetiminin gereğini yaparak Mülkiye tarihinden bu utanç verici lekeyi ivedilikle silmeleri talep edildi.
M.A.V’DEN ‘MİZAH AMAÇLIYDI’ İDDİASI
Silahlı fotoğrafı ile tartışılan ve kasım ayında SBF’ye araştırma görevlisi olarak atanan M.A.V, fotoğrafı çektirmesi ve son günlerde gündeme gelmesiyle ilgili yeni açıklamalar yaptı. Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olan V., fakültenin mail grubuna ve talebimiz üzerine mulkiyehaber.net’e gönderdiği öğretim elemanlarına seslendiği açıklamada, elinde tuttuğu silahın oyuncak olduğunu savundu.
Hiçbir zaman ideolojik ya da siyasi bir oluşuma katılmışlığı olmadığını öne süren V, tartışılan fotoğrafı, “yaklaşan vize sınavlarının zorluğunu belirtmek ve birkaç aydır kullanmadığı Twitter'a yeniden dönmek için” paylaştığını iddia etti.
“Öncelikle ben değil Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, kendi okulum olan Ankara Hukukta bile hiç kimseyle sözlü münakaşaya dahi girmedim. Bugüne kadar da hiç kimseye en ufak bir şiddet eğilimim olmamıştır. Hayatımın hiçbir döneminde de elime silah almışlığım yoktur. Silah sesinden bile hâlen korkan birisi olarak, eline silah alıp bir kişiyi ya da kurumu herhangi bir şekilde tehdit etmem söz konusu olamaz. Kaldı ki, herhangi birisinin okula gerçek bir silah sokup, bunu bir de herkesin gözü önünde, gündüz vakti çıkartıp göstermesi akla ve mantığa sığacak gibi de değildir” diyen V. açıklamasını şöyle sürdürdü: “Siyasi olarak en ufak bir tweeti bile olmayan ve siyasi olaylardan da bihaber 20’li yaşlarının başında bir lisans öğrencisi olarak amacım sadece derslerin yanında bir kaçamak olarak sosyal medyada paylaşım yapıp beğeni almaktı. Bu fotoğrafın buralara kadar çekilmiş olmasından dolayı, buna sebep olduğum için çok ama çok özür dilerim. Bunun farklı şekillerde algılanabileceğini hakkımda soruşturma açıldıktan sonra ancak fark edebildim. O güne kadar hâlâ bu mizahın bu kadar farklı şekillerde algılanabileceğini hayal edemiyordum.”
MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ: BU ATMOSFER SONLANDIRILMALI
Mülkiyeliler Birliği de konuyla ilgili açıklama yaptı.
Farklı faküldeki öğrencilerin, mezunların bile Cebeci kampüsüne alınmadığı, özel güvenlik görevlilerinin öğrencilere saldırdığı ve akademisyenlerin ihraç edildiği atmosferin sonlandırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, öğrencilerin can güvenliğinden üniversite idaresinin sorumlu olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, “Gece yarıları kampüsle hiçbir alakası olmayan kişiler kampüse girip ülkü ocakları örgütü adına gösteriler yapabiliyor, hukuk fakültesinin çatısından örgütlerinin pankartını sallandırabiliyor. Peki kendini ülkücü olarak tanımlayan bu grubun ayrıcalığı nedir? Öğrencilerimizin bir sınıfa girip şiir okumaları engellenirken, fanzin çıkarmaları kınama cezası ile cezalandırılırken, duayen hocalarımızdan Alaeddin Şenel ile yaptıkları bilimsel toplantı kriminalize edilirken, ez cümle öğrencilerimize kültürel ve akademik olarak nefes aldırılmazken silahlı, saldırgan grup üyeleri hangi saikle korunmaktadır? İdare bu grup mensuplarını demokratik haklarını kullanmak isteyen öğrencileri bastırmak için mi kullanmaktadır?” diye soruldu.
Okulda silahla verdiği pozu mizah yapmakla açıklamaya çalışan Murat Anıl Varol’un asistan olmasının arka planının görünen yüzünde çok uzun zamandır süren bu atmosferin olduğu vurgulandı. Silahlı fotoğrafın birçok akademisyenin ihraç edildiği günlerde paylaşıldığı hatırlatıldı.
SALDIRGANLARA VERİLEN ÖDÜL GİBİ CEZALARA TEPKİ GÖSTERİLDİ
Ayrıca Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 4 yıl önce iki öğrenciye satır ve palalarla saldıran 4 saldırganın 3’üne, yargılandıkları davalarda ödül gibi cezalar verilmesine de Mülkiye öğrencileri tepki gösterdi. Mülkiye Haber sitesinde "Üniversitelere yeni asistan adayları belli oldu!" başlığıyla verilen haberde, saldırganlara “haksız tahrik” ile “iyi hal” indirimi uygulanmasına ve cezalarının ertelenmesine tepki gösterildi.
NE OLMUŞTU?
2017 yılı Ocak ayında hukuk fakültesi önünde bulunan ve adının M.A.V. olduğu bilinen bir Hukuk Fakültesi öğrencisi, silahını SBF’ye doğrulttuktan sonra çektirdiği fotoğrafını bir sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Aradan yaklaşık iki yıl geçtikten, 40’ya yakın bilim insanı Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden atıldıktan sonra M.A.V. İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak alınmıştı. (HABER MERKEZİ)