20 Ocak 2020 06:41

"Kanal İstanbul'a finansman sağlamak için 16 bin hektarlık arsa üretip satılacak"

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, TOKİ'nin Kanal İstanbul'a finansman sağlamak için 16 bin 713 hektarlık arsa üretip satacağını belirtti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, "Kanal İstanbul sahası mülkiyet yapısı" başlıklı yazısında Kanal İstanbul projesine finansman sağlamak için hazine arazilerinin ve imar planına dahil edilmeyen bazı arazilerin arsalaştırılarak satılacağını belirtti. Toker, "TOKİ, kanal ve çevresindeki imar planı ve uygulaması yapılmayan 16.713 hektarlık alanda arsa üretimi yoluyla finansman sağlamayı hedefliyor" dedi.

Toker, Kanal İstanbul ve İstanbul Havalimanı'ndan önce Arnavutköy ve Başakşehir'de metrekare başına 10-15 lira olan arsa bedelinin 300 liraya yükseldiğinin altını çizdi. Çiğdem Toker, yazısında "Belli ki Erdoğan, Kanal İstanbul'u her anlamda işlevsel bir enstrüman olarak kullanmayı sürdürecek. Diğer yandan bu 'iş' için epeyi hazırlıklar, çalışmalar ve ödemeler de yapıldı" diyerel şu bilgileri verdi:

"Kanal İstanbul'un etüt projesini (21/b usulü ihaleyle) hazırlayan Yüksel Proje'nin (YP) çalışması hayli kapsamlı. Bilimsel nitelikli teknik analizlerin yanı sıra, kapsamı içinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarıyla görüşülerek hazırlanmış, kamu verilerine dayalı mülkiyet, ulaşım analizleri de yer alıyor. Bu analizlerin bir kısmı kamuoyuyla paylaşılmayan ancak resmiyeti bulunan sunumlarda da hazır edilmiş."

  • 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Nazım İmar Planı içindeki rezerv yapı alanı 35 bin 830 hektar
  • Bunun  16 bin 713 hektarı imar planı ve uygulaması yapılmayan alan
  • 19  bin 117 hektarlık alan plan ve uygulama alanı yapılan alanlar, yerleşim alanları ile Yeni Havalimanı alanı.
  • TOKİ, kanal ve çevresindeki imar planı ve uygulaması yapılmayan 16.713 hektarlık alanda arsa üretimi yoluyla finansman sağlamayı hedefliyor.
  • Bu alanda 3 bin 600 hektar kamu arazisi bulunmakta. Hazine, TOKİ, DSİ, İSKİ ve Arnavutköy Belediyesi'ne ait.  Mevcut kamu arazilerine ek olarak da özel mülkiyetlerden 1400 hektar civarında satın alma ve kamulaştırma yoluyla arazi sağlanarak 5 bin hektarlık arazinin proje finansmanının bir kısmında kullanılması öngörülüyor.

MERALAR NASIL YOK EDİLDİ?

Arsalaştırma sürecinde çok sayıda meranın da bu statüsünü kaybettiğini belirten Toker, "Rezerv proje alanında 440 adet mera, yaylak, kışlak vasfındaki taşınmaz varmış. Bunların 418 adedinin mera niteliği kaldırılmış. Maliye Hazinesi adına tescil edilen bu meraların yüzölmüçü ise 13,4 milyon metrekare . Fikir verir!" diye yazdı.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Birlikte yaşadığı kişi tarafından vurulduğu iddia edilen kadın yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

DİDF Hollanda'da yüzlerce kişinin katılımıyla Birlik ve Dayanışma festivali düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa