21 Ocak 2020 07:51

İntern doktorların personel açığını kapatmak için çalıştırılmasına tepki 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan 6. sınıf (intern doktor) öğrencileri, kendilerinin personel açığını kapatmak üzere kullanılmasına tepki gösterdi. (Fotoğraf: Temsili)

ARŞİV | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kutluay ORDU
Mersin 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan 6. sınıf (intern doktor) öğrencileri, kendilerinin sekreter ve işçi açığını kapatmak için personel gibi kullanılmasına tepki gösterdi. 

Change.org üzerinden imza kampanyası başlatan intern doktorlar yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:  “Mersin üniversitesinde intörn doktorlar hekimlik mesleğinin inceliklerini öğrenmekten, hasta takibi yapmaktan, akademik çalışmalara katılmaktan aciz kalmakta bunun yerine üniversite hastanesinin personel , sekreter ve hemşire açığını kapatmak için pek çok bölümde insani olmayan koşullarda uzun çalışma saatleri boyunca kan alma, lavman yapma, sonda boşaltma, nst çekme, ekg çekme, polikliniklerde sekreterlerin görevlerini yapma, ilaç raporu çıkarma, kan sonuçlarını servislerde yatak başlarına dağıtıp kağıtlara işleme gibi işlerde görevlendirilmektedir.” 

İsmini vermek istemeyen bir tıp fakültesi öğrencisi, çözüme dair herhangi bir şey düşünmediğini belirterek; “Sistem tam anlamıyla rezalet. Çalışan açığını doldurduğumuz bir gerçek. Hocalar bize hiçbir değer vermiyor, genel cerrahi stajında yaşadım bunu yüzümüze bile bakmıyorlardı” dedi. Üniversite hastanesinde ek bina olarak açılacak olan Onkoloji hastanesinde eleman açığını kapatmak adına intern doktorların nöbet sayısının artırılacağına değinen öğrenci şunları ekledi: “Henüz dahiliye stajı almamış biri olarak, artacak nöbet sayılarına da açıkçası tüm grupça tepki koyulmasını da isterim muhtemelen bizim gruba denk gelecek.” 

6. sınıf öğrencisi kadın intern ise “Bizim yaptığımız tamamen kölelik. Hiçbir şey öğrenmiyoruz. Hazır bir şekilde mezun olmuyoruz. Atandıktan sonra deneme yanılma yoluyla bir şeyler öğreniyorsun ve bunun sonucu başkaları için kötü oluyor birilerinin canına mal olma riski bile var.” dedi. 

'ÇOK İYİ PANSUMAN YAPMAYI ÖĞRENDİK'

Yedi aydır intern olan öğrenci ise hastanede çalıştığı yedi ay içinde öğrendikleri ile ilgili şunları söyledi; “Ne öğrendik? Kan alma, kan gazı alma falan... Ama pansumanın kralını öğrendik. İnsanlar pansumancı olarak çağırıyorlar ya. Yedi ay tabi ki çok uzun bir süre o zaman içinde bu gereksiz şeyler olmasa TUS çalış, kitap oku bir sürü şey yaparsın. Kendine en azından bir vizyon katarsın ister mesleki ister sosyal. Yaptığımız işlerin çoğu da atanınca yapacağımız işler değil. Bir gün bir hoca oturup sana neyi, niye istersin, sonucunda ne görmeyi beklersin ya da hangi ilacı niye ilk tercih etmelisin diye anlatmış değil. Bence bunlar anlatılmalı pratiğe dökülmeliydi.”  

Henüz 3. Sınıfta olan başka bir öğrenci ise birçok tıp fakültesinde olduğu gibi Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde de internlüğün amacından olabildiğince saptırıldığını belirterek; “Hekimlik vazifelerine odaklanmak yerine başka personellere paylaştırılmış olan görevleri de yapmak zorunda kalıyorlar. İnternlüğün TUS’a çalışmak için kritik bir sene olması da durumun sıkıntısını daha arttırıyor. Bunun sebebi maddi yetersizik veya başka bir şey mi bilmiyorum ama en azından üniversitenin bu durumu ciddiye aldığını gösteren bir açıklama yapmasını bekliyorum” dedi. Öğrenci son olarak sorunun personel sayılarında artmaya gidip hem emekçi için iş sahası açılması hem de internler için daha amacına uygun bir eğitim ortamının oluşturulmasıyla çözüleceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Hırvatistan: Milanovic her şey olabilir ama solcu değil

SONRAKİ HABER

Avukat Özlem Yılmaz: “Evlilik” adı altında tecavüzün üstü örtülemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa