Türkiye Gazeteciler Sendikası: İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız
TGS Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yüzlerce gazetecinin sarı basın kartını hiçbir gerekçe sunmadan iptal etmesini ve tekrar kullanıma açmasını sordu.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yüzlerce gazetecinin sarı basın kartını hiçbir gerekçe sunmadan iptal etmesini ve tepkiler üzerine geri adım atarak kartları yeniden kullanıma açmasını sordu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda, “İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız.Tek düsturumuz olan ‘halkın haber alma hakkı’nı korumak istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın hak, hukuk tanımadığını ifade eden TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda, “İcazetli gazeteci olmadık, olmayacağız. İletişim Başkanlığı Anayasa'ya, yasalara uymayan bir karar vererek yüzlerce gazetecinin basın kartını hiçbir gerekçe sunmadan iptal etti. Ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atarak iptal ettiği Sarı Basın Kartlarını yeniden kullanıma açtı. Görünen o ki İletişim Başkanlığı yaptığı hatadan dönme yolunu seçti. Örgütlü mücadele bir kez daha kazandı”diye konuştu.
"O HALDE KARTLARIMIZ NEREDE?"
İletişim Başkanlığına bir yıldır hiçbir gerekçe gösterilmeden verilmeyen turkuaz kartlarını da bir an önce vermeye çağıran Mayda, “Gazeteciler cezalandırılmak isteniyor. Gazeteciler kartlarına 2015’e kadar kolay ulaşabiliyorken, 2015’te Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle kart almak zorlaştı. 2018’de Basın Kartı Yönetmeliği değiştirilerek, gazeteci meslek örgütü temsilcileri komisyondan çıkarıldı” diyerek sarı basın kartının Türkiye’de hep tartışma konusu olduğunu ifade etti.Tüm kartların yenilenmesi için yapılan başvurunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir değişiklik olmadığını belirten Mayda, “İncelemede olduğu, yenileneceği ifade edildi. Bu uzun sürenin ardından eski kartlarını hala kullanabilen gazetecilerin basın kartlarının ise 23 Ocak itibariyle iptal edildiğini öğrendik. Kartların neden iptal edildiğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı gibi gazetecilerin telefonlarına da yanıt verilmedi. İletişim Başkanlığı'nın bu sessizliği 26 Ocak akşamına kadar devam etti. Sisteme giren meslektaşlarımız Sarı Basın kartlarının yeniden kullanıma açıldığını gördü. Bir pazar akşamı kararından dönen İletişim Başkanlığı belli ki incelemelerini tamamlamış”diye konuştu.“İktidarın gazetecisiysen varsın yoksa yoksun” dayatmasını kabul etmedik etmediklerini söyleyen Mayda, “Tek düsturumuz olan ‘halkın haber alma hakkı’nı korumak istiyoruz. Bunun için de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını bir an önce bu konuya açıklık getirmeye, yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilerin kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Bir yıldır "inceleme" denilerek bekletilen meslektaşlarımızın kartlarının bir an önce verilmesini istiyoruz. İletişim Başkanlığı inatla “Basın kartları iptal edilmedi” açıklaması yapıyor. O halde kartlarımız nerede?” diye sordu.
“BÜROKRATLARDAN OLUŞTURULAN KOMİSYONLA GAZETECİLER TEMSİL EDİLEMEZ”
Basın kartı krizinin gazeteci meslek örgütlerinin basın kartı komisyonundan çıkarıldığından itibaren başladığını vurgulayan TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, “Sadece bürokratlardan oluşturulan komisyon ile gazeteciler temsil edilemez hale getirildi. Bu süreçle başlayan basın kartı krizi ile iki gün önce de 849 gazetecinin basın kartı iptal edildi. Bu durum gazetecilerin sadece bir kartla temsil edilemeyeceğini göstermiş bulunuyor” dedi. İletişim Başkanlığının hatasından dönmesinin sevindirici olduğunu ancak devam eden soruşturma sürecinin de yeni hak kayıpları getirdiğini ifade eden Akkaya, “Bir an önce arkadaşlarımızın kartlarının verilmesini talep ediyoruz” diyerek sendika ve diğer meslek örgütleri ile beraber gazetecileri temsil edecek yeni bir kart çalışması içerisinde olduklarını ilan etti.
“ÖZGÜR BASIN BİR GÜN HERKESE LAZIM OLACAK”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise İletişim Başkanlığı tarafından yapılan bu uygulamanın küçük bir hata değil sistemli bir uygulama olduğunu söyledi. Güleryüzlü, “AKP’nin iktidara geldiği yıldan itibaren basın ile ilgili ciddi sansürler ve gittikçe mesleğimizin içine sızan bir otosansür mekanizması yaşamaktayız. Son olarak kendi medyasını, memurunu, basın mensubunu yaratmak için gelinen aşamada basın kartları ile ilgili bir düzenleme gündeme geldi. Özgür basın bir gün herkese lazım olacaktır. Buradan kendilerinin istediği bir medya düzeni ne ülke ne de dünya gerçeğine uymaktadır. Hızla geri adım atmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)