31 Ocak 2020 11:59

Sağlık örgütleri şiddete karşı 15 Mart'ta "Büyük Beyaz" mitingi gerçekleştirecek

Sağlık meslek örgütleri, sağlıkta şiddete karşı, “Büyük Beyaz Mitingi’nde Buluşuyoruz” şiarıyla 15 Mart’ta miting düzenliyor. TTB Merkez Konsey Başkanı Adıyaman, “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde sağlık alanıdaki sendika, dernek ve odalar düzenledikleri ortak basın toplantısı ile 15 Mart’ta Ankara’da yapılacak Büyük Beyaz Miting’de buluşacaklarını açıkladı. TTB Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, sağlık alanında yaşanan sorunların hiçbir zaman bu kadar bozulmadığına dikkat çekerek, “Buradaki karanlık ve ölümcül tablo yetkililer tarfından görülmekte ama bir türlü harekete geçilmemektedir. Cinayetleri takip etmek değil, hastalarımızı tedavi etmek, mesleğimizi yapmak istiyoruz” dedi. Adıyaman 15 Mart’ta Ankara’da yapılacak olan mitinge Türkiye’nin 81 ilinde katılım olacağını duyurarak çalışma şartları düzelene kadar mücadele edecekleri söyledi.

Sağlıkta şiddetin meşruluğunu, güvencesiz çalıştırma koşullarından, sağlık sistemindeki tutumdan ve  kutuplaştırıcı dilden aldığını söyleyen Adıyaman, emeklerinin karşılığını alarak çalışmak istediklerini söyledi. Her gün ortalama 40 sağlık çalışanının uğradığı şiddetin sona ermesini ve Meclis'te bekletilen "Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Tasarısı"nın yasalaşmasını talep eden Adıyaman, hekiminden eczacısına, veterinerinden laborantına kadar tüm Türkiye’den sağlık hizmet sunumunda yer alan çalışanların 15 Mart’ta Ankara’da buluşacağını söyledi.

"SAĞLIKTA ŞİDDETİN ENGELLENMESİ TALEBİ DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK"

Adıyaman, sağlıkta yaşanan şiddet sebebiyle mesleklerini yerine getiremediklerini ve dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık çalışanlarının öncelikli talebinin şiddetin engellenmesi olmadığını ifade etti. Adıyaman, “Sağlık çalışanlarının sağlık piyasasının şiddetine maruz bırakılabilecek dişlileri olarak gören, emeğini, mesleki kimliğini değersizleştiren bu anlayışı esastan reddediyoruz” diye seslendi. 

Sağlık alanında uygulanan bu tutum ve saldırganlığın sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Adıyaman, “Sağlık ortamındaki şiddet münferit olaylar, hoş görülebilir insani tepkiler olmaktan çıktı. Buradaki karanlık ve ölümcül tablo yetkililer tarafından görülmekte ama bir türlü harekete geçilmemektedir. Cinayetleri takip etmek değil, hastalarımızı tedavi etmek mesleğimizi yapmak istiyoruz. Başka hayatları kurtarırıken kendi canımızdan olmak istemiyoruz” diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE SAĞLIK ALANI HİÇ BU KADAR BOZULMADI"

İş güvencelerinin de yok edildiğine değinen Adıyaman, “Ülkemizin hiçbir döneminde sağlıkta iş barışı bu kadar bozulmadı, sağlık çalışanlarına ve çalışanların emeğine bu düzeyde sahip çıkmayan bir sağlık otoritesine rastlanmadı” dedi. Sağlıkta yaşanan şiddetin yapısal nedenlerden kaynaklandığını ve Türkiye’deki genel politik ve toplumsal atmosferden bağımsız olmadığını dile getiren Adıyaman, “Ekonomik, politik ve toplumsal alanda sorunlar derinleştikçe sağlık alanındaki sorunların da çığ gibi büyüyeceğini ve sağlıkta şiddetin artacağını herkesin görmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Uygun sağlık politikaları oluşturuluncaya kadar mücadeleyi yükseltmekte kararlı olduklarını belirten Adıyaman, 15 Mart Ankara Büyük Beyaz Miting’inde Türkiye’nin 81 ilinden gelen sağlıkçılarla sağlık ortamamından şiddetin arındırılmasını karşı tek ses olacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


"İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ"

SES Adana Şubesi, kentte geçtiğimiz yıl sağlık alanında yaşanan sorunları içeren raporunu açıklayarak 15 Mart’ta Ankara’da düzenlenecek “Büyük Beyaz Mitingi”ne katılım çağrısında bulundu. Sendika şubesinde düzenlenen toplantıda raporu SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel okudu.

"HEMŞİRE EKSİKLİĞİ VAR"

Adana'daki tüm kamu hastanelerinde doktor dışı sağlık personellerinin döner sermaye performans ücretinden faydalanmadığını belirten Yüksel, "Hastanelerde özellikle hemşire eksikliği çok fazladır. Onun içinde acillerde şiddet daha fazla yaşanmaktadır. Kadro eksikliği giderilmelidir. Hastaneler, kapasite olarak yeterli değildir. Ulaşım zorlukları vardır. Onun için Adana Güney Seyhan'da yapılması planlanan 150 yataklık Güney Seyhan Devlet Hastanesi ve 100 yataklı Karşıyaka Devlet Hastanesi acilen yapılmalıdır. Kapatılan Numune Hastanesi yeniden açılmalıdır. Şehir Hastanesi ulaşım, personel açısından ihtiyaca cevap vermemektedir" diye belirtti.

15 Mart’ta ülkenin dört bir yanından gelen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile Ankara’da düzenlenecek "Büyük Beyaz Miting" için katılım çağrısı yapan Yüksel, "17 Nisan’da da şiddetsiz bir sağlık ve sosyal hizmet ortamı için tüm sağlık ve sosyal hizmet kurumlarında iş bırakma gerçekleştireceğiz. Başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere toplumun tüm kesimlerini eylem ve etkinliklerimize destek vermeye sağlıklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

17 NİSAN’DA ALANLARDA OLACAKLAR

15 Mart’ta mitinge giden sağlık örgütleri, 17 Nisan’da da “Sağlıkta şiddete karşı görevdeyiz, iş bırakıyoruz” şiarıyla Türkiye’nin her yerinde alanlarda olacak.

Ortak basın metninde imzası bulunan sağlık meslek örgütleri şunlar: Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği, Devrimci Sağlık Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Ankara Veteriner Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Derneği. (MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mirabal Kardeşler kimdir?

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Gerici vakıflara kaynak aktarılmasını istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa