Midilli'de mültecilerle dayanışma sürüyor
Midilli'de Moria Kampında kalan mülteci kadınlar yürüyüş düzenledi, yürüyüşe adada yaşayanlar da destek verdi.
Midilli'de düzenlenen mültecilerle daynışma etkinliğinin çağrı afişi
Gül Ertunan KARAASLAN
Midilli
Midilli'de Moria Kampında kalan mülteci kadınlar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş ada sakinlerinden büyük destek gördü. Yürüyüş sonrasında açık oturum, akşam da mültecilerin de yer aldığı bir etkinlik düzenlendi.
Yaşadıkları insanlık dışı koşullara ve adada geliştirilmeye çalışılan ırkçı, şoven ve mülteci karşıtı dalgaya karşı kampta bulunan kadınlar yürüyüş düzenledi. Moria Kampı'nda saat 11.00’de 150-200 kadınla başlayan yürüyüş daha sonra 600 kişiye ulaştı.
“Biz tutsak değil göçmeniz” sloganları atan ve bir süreliğine anayolu trafiğe kapatan eylemciler belediye binasına, oradan da “Adamızı geri istiyoruz” pankartının asılı olduğu tiyatroya geldiler.
AÇIK OTURUM DÜZENLENDİ
Yürüyüşün ardından açık oturum düzenlendi. Açık oturum; devletten hiçbir maddi destek almayan, Kostas Korozzis (Yunan), Joaquin (Şilili) ve Lesbos Solidarity (Lesbos Dayanışma) tarafından yürütülen bağımsız bir merkez olan Mozaik’de gerçekleşti.
Konuşmacılar Mozaik’de; Göçmenler ve ada halkına yönelik olarak, Dil dersleri (Yunanca, İngilizce), Yoga, Çocuk Korosu, Şiir ve hikaye anlatımları gibi etkinliklerin düzenlendiğini anlattı.
Pipka, Kadın ve Çocuk Merkezinde, “Mikros Dounias” ( Küçük Dünya) çocuklara yönelik bir çalışma yürütüldüğünü belirttiler.
Konuşmacılardan Ourania Tzoraki, Midilli Ege Üniversitesinde “Deniz ve Çevre Bilimlerinde sürgünde olan öğrenci ve akademisyenlere destek programı olan “Sciera”dan bahsetti.
Afgan Kadın Hakları savunucusu ve aynı zamanda Moria Kampının seçilmiş temsilcisi Mariam Jani Khushk; Moria Kampındaki demokratik örgütlenmeyi, kamptaki Afrikalı ve Afgan kadınların birlikte yemek yapmalarını, tanışıp kaynaştıklarını anlattı.
Seçilmiş Kamp temsilcisi Kongolu Diego Kasong da; Yunanlı idarecilerle nasıl geçinilir konusuna değinirken, kampta Afganlı gençlerin temsilci olarak kabul etmelerini anlattı.
“BİRLİKTE YAŞAMAK” GECESİ
Fransız Kültür Merkezi tarafından bütün dünyada aynı gün düzenlenen “Nyhta ton Ideon” (Fikirlerin Gecesi) adlı etkinlik Yunanistan’da “Birlikte Yaşamak” temasıyla, Atina, Selanik, İraklion ve Midilli’de düzenlendi.
Saat 18.30’da, Midilli Belediye Tiyatrosunda düzenlenen etkinliğe ada halkı büyük ilgi gösterdi. 500 kişilik salonda bir çok kişi etkinliği ayakta izledi. Katılanların yaklaşık yüzde 70’ini Yunanistanlılar oluştururken; geri kalanları Afganistanlı, Afrikalı ve Suriyeli göçmenler oluşturdu.
Moria kampının yer aldığı kasabadan gelen çocukların da yer aldığı 50 kişilik Canntalalou Çocuk Korosu, “Aegean Polyphonia” şarkısının yanında bir de Farsça şarkı seslendirdi.
Koroda yer alan Kongolu bir çocuğun kendi dilinde söylediği şarkı Yunanlı seyircilerden ve Afganlı, Afrikalı kadınlardan büyük alkış aldı.