04 Şubat 2020 11:12

Diyarbakır'dan "bekçilere silah yetkisi tasarısı geri çekilsin" çağrısı

Bekçilere silah kullanma yetkisini verecek tasarıya ilişkin Diyarbakır’da faaliyet gösteren hak örgütleri adına açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, tasarının geri çekilmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır Barosu, Hak İnisiyatifi, İHD, TTB ve TİHV Diyarbakır şubeleri, TBMM İçişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra kabul edilen ve Meclis Genel Kuruluna sunulan "Çarşı ve Mahalle Bekçileri Hakkında Kanun Teklifi"ne ilişkin açıklama yaptı. Diyarbakır Barosunda yapılan açıklamada konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, polisin gereksiz yere silah kullanımı sonucu onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, bekçilere silah kullanma yetkisi ile daha fazla kişinin "devlet kurşunu" ile ölümüne yol açacağını söyledi. Aydın, yasa tasarısının bu nedenle geri çekilmesini istedi.

POLİS KURŞUNUYLA ÖLENLER HATIRLATILDI

Kamuoyuna bir güvenlik hizmeti gibi sunulan düzenlemelerin işkenceye açık kapı haline geldiğinin altını çizen Aydın, “Makul şüphe gerekçesi ile durdurulan ve GBT sorgusu sırasında kolluğun fiziksel şiddetine maruz kalanların yanı sıra yine bu paralel kolluk rejimi mensuplarına silah kullanma yetkisi verilmiş olması; yeni yargısız infazlara, aşırı ve gereksiz güç kullanımı sonucu ölümlere açıkça davetiye çıkarmaktadır. Polisin gereksiz silah kullanması sonucu Medeni Yıldırım, Kemal Kurkut, Recep Hantaş, Özgür Arda, Ferit İli, Ethem Sarısülük ve daha onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini hatırda tutarak, bekçilere silah kullanma yetkisi verilmiş olmasının, yaşam hakkına yönelik daha fazla tehdit anlamına geleceğini ve daha fazla kişinin “devlet kurşunu” ile ölümüne yol açacağını kamuoyuna duyurmak isteriz” ifadelerini kullandı.

"YASA TASARISI GERİ ÇEKİLSİN"

Polis şiddetinin bu kadar yaygın olduğu bir dönemde, hiçbir eğitim almadan göreve başlatılan bu güçlerin daha fazla ölüm, mağduriyet ve hak ihlali üreteceğinden kuşkuları olmadığını belirten Aydın, “Devletin, yaşam hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklere karşı nasıl bir kayıtsızlık içinde olduğunu göstermektedir. Türkiye’de hükümet ve devlet bürokrasisi, son yıllarda özgürlük ve güvenlik denkleminde tercihini salt güvenlikten yana kullanmaktadır. Bu yasa ile özgürlük bir kez daha güvenlik için kurban edilmiştir. Bu nedenle bizler daha fazla ölüme yol açacak, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak ve kısıtlayacak bu yasa tasarısının tümden geri alınması çağrısında bulunuyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Enflasyonu en çok gıda, enerji ve dayanıklı mal fiyatları artırdı

SONRAKİ HABER

BM’den Yunanistan’a mülteci uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa