Eskişehir'de cam işçilerinden iradelerini yok sayan Kristal-İş yöneticilerine tepki
Eskişehir'deki cam fabrikalarında çalışan işçiler, Kristal-İş Eskişehir Şube yönetimini görevden alan ve yerine atama yapan genel merkez yöneticilerine tepki gösterdi.
Fotoğraf: DHA
Vedat YALVAÇ
İstanbul
Eskişehir’deki cam fabrikalarında çalışan işçiler, Kristal-İş Eskişehir Şube yönetimini görevden alan ve yerine atama yapan genel merkez yöneticilerine tepkisi sürüyor. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu adı altında şube binasına girerek, görevde alma sonrası şubede nöbet tutan işçileri dışarı çıkarmak isteyen genel merkez yöneticileri ile işçiler arasında arbede çıktı. İşçiler dışarı çıkmaya direndi. Genel merkez yönetiminin koltuğunu korumak için bu yönteme başvurduğunu dile getiren işçiler, "Atama değil, sandık istiyoruz. Kendi yöneticilerimizi kendimiz seçmek istiyoruz" dedi.
Kristal-İş Genel Merkez yöneticileri, olağanüstü şube kararı alan Eskişehir şube yönetimini görevden almasının ardından Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu Eskişehir Şube’de yapmak kararı aldı. İradelerinin yok sayıldığını söyleyerek şubede nöbet tutan şube üyesi işçiler ise bu kararı Genel Başkan Bilal Çetintaş’ın psikolojik üstünlük sağlamaya çabası olarak değerlendirdi. İşçiler bugün şubeye gelen genel merkez yöneticilerinin "şubeyi boşaltın" talebine tepki gösterdi. Tepki nedeniyle bir süre arbede yaşandı.
Yaşananları Evrensel'e anlatan bir işçi, "Genel Merkez Yönetim Kurulu saat 10.30’da Kristal-İş Sendikası Başkanlar Kurulunu Eskişehir Şubede yapmak istediğini bildirdi. Fakat şube yönetimine el çektirmeden beri üyesi olduğumuz sendikaya sahip çıkıyoruz. Vardiyaya gidinceye kadar, vardiyadan çıktıktan sonra şubesini terk etmiyoruz. Bugün de bina girişinde bir arbede yaşandı. Genel Yönetim Kurulu üyeleri içeri girmek istediler. Biz hoş geldiniz dedik. Ama biz de içerideydik, bizim çıkmamızı istediler, biz de çıkmadık. Çünkü biz bu sendikanın üyesiyiz. Tartışmalar oldu. Geri çekildiler. Şimdi bekliyoruz. Biz atama değil, sandık istiyoruz. Sadece ve sadece oy kullanmak ve yöneticilerimizi kendimiz belirlemek istiyoruz" diye konuştu.
"BURADA OLUŞAN DİRENCİ KIRMAK İSTİYOR"
"Genel başkan psikolojik bir üstünlük sağlamaya çalışıyor" diyen bir başka işçi de şöyle konuştu:
"Sendikanın genişletilmiş başkanlar kurulu yaklaşık 60 kişiden oluşuyor. Gelip sendikadaki bu direnci kırmak istiyor. Burayı boşaltıp, buradaki direnci kırmak için bunu yapıyor. Amaç buraya girip karar defterine alınmış olan seçim kararını aksi yönde bir karar almak. Bu da Eskişehir şubenin almış olduğu kararın tüzüğe, yasalara uygunluğunu gösteriyor. Bugün yapmak istedikleri gerçek şey; buraya girip şube karar defterine alınmış seçim kararının aksine başka bir karar alıp işi hukuka uydurmaya çalışıyorlar. İşçiler de şunu söylüyorlar. Madem Eskişehir Şubenin aldığı karar tüzüğe aykırı, gidin mahkemeye. Mahkemeden çıkan kararı biz de saygıyla karşılarız. Ama bu süre çerçevesinde bu seçimler devam etsin. Eğer mahkeme bu sandık, bu karar usulsüz derse içine atılacak oylar da geçersiz olacaktır zaten. Tabi onlar da biliyorlar ki durum hukuka uygun o yüzden bunu yapmıyorlar"
ESKİŞEHİR ŞUBE SEÇİMİ YAPILIRSA BAŞKANIN KOLTUĞU TEHLİKEYE GİRİYOR
Şube yönetimini yenileme isteğini şube seçiminin üst kurul delegelerini belirlediği için istemediğini ifade eden başka bir işçi, “Şube seçimleri üst kurul delegelerini belirliyor. Yani sadece şube yönetimini falan değil bir üst organ olan genel merkez yönetimini belirleyecek delegeleri de seçiyor. Eskişehir şubenin üç buçuk yıl önce yaptığı bir kongre var. Dolayısıyla üç buçuk yıl önce yapılan şube kongresinde delegelerde o şubeye bağlı üye sayılarına oranla belirleniyor. Üç buçuk yıl önce Eskişehir şubesinin üye sayısı 1200 civarındayken bugün 1900 civarında. Ciddi bir artış var. Yani şube kongresi yapılırsa bu bölgenin merkezi düzeyde temsiliyeti, üsk kurul delegesi rakamsal olarak da artacak. Üç buçuk yıl önce yapılan seçimlere göre 43 civarı bir üst kurul delegesi sayısı, seçim yapılırsa 65 civarına yükselecek. Dolayısıyla bu genel merkezin oluşumuna etki edebilecek rakamlar bunlar. 5 şubeden 200 delege ile toplanan genel kurulda Eskişehir’in sayısı Trakya Şubeyle hemen hemen eşitleniyor. Dolayısıyla genel bu durumda genel başkanın koltuğu bayağı tehlikeye giriyor. 2004 yılından beri genel başkanın karşısına hiç kimse aday çıkmıyor. İlk defa biri aday çıkacak. Eskişehir Şube Başkanı seçim kararı alırken eğer ben Eskişehir Şubesinde beni tekrar seçerlerse genel başkanlığa adayım açıklaması yaptı. Genel merkezin tutumunun altında yatan bu. Genel başkanın koltuğunu korumda derdi"