Deprem bölgesinde çadır donduruyor, ev korkutuyor
Elazığ'da iki farklı ekibin hasarlı binalarla ilgili farklı sonuçlar çıkardığı, kimine “oturabilirsiniz” dendiği, kimine ise “Sen bilirsin ister otur ister oturma” dendiği için tedirginlik hakim.
Elif DEMİRTAŞ
Berkay YEĞİN
Yıldıray COŞKUN
Elazığ
Merkez üssü Elazığ Sivrice olan depremle birlikle binaları hasarlı olan yurttaşlar evlerine giremezken, çadırda yaşayan aileler dondurucu soğuklara maruz kalıyor. Diğer yandan yapılan hasar tespit çalışmaları ise yurttaşları korkutuyor. Evlerini tekrar incelenmesi isteyen yurttaşlardan kimi iki farklı ekibin farklı sonuç çıkardığı için, kimine “oturabilirsiniz” dendiği evinde artçı sarsıntılarla çatlakların artmasından, kimine ise “Sen bilirsin ister otur ister oturma” dendiği için tedirginlik yaşıyor.
24 Ocak 2020 tarihinde Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 şiddetindeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, 1631 kişi ise yaralandı. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın (AFAD) en son 31 Ocak 2020 tarihinde açıkladığı hasarlı binalarının tespit verilerine göre; “Hasar tespit çalışmaları sonucunda, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta şu ana kadar incelenen 39.460 binadan 584’ünün yıkıldığı, 6.845’inin ağır hasar aldığı, 1.207’sinin orta ve 14.389’unun az hasarlı olduğu belirlenmiştir. Acil olarak yıkılacak 235 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 14.317 binanın ise hasarsız olduğu tespit edilmiştir” denildi. Ancak kendi evleri için verilen hasar tespitine güvenemeyen yurttaşlar, AFAD ve Çevre ve Şehircilik Elazığ İl Müdürlüğüne geliyor. Buraya gelen yurttaşlarla konuştuk.
İKİ FARKLI EKİP FARKLI SONUÇLAR ELDE ETTİ
İlk durağımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önü. Evine gelen iki farklı ekipten birinin “az hasarlı” diğerinin ise “orta hasarlı” dediğini söyleyen soyadını vermek istemeyen Emrullah, bunun üzerine tedirgin olduklarını belirterek, buraya geldiğini söyledi. Binasının tekrar incelenmesi için başvuruda bulunan Emrullah, “Şuan ki talebim evimin sağlıklı bir şekilde incelendikten sonra evime girmek. Ortada garip bir durum var. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. İlk gelen ekip ellerinde bir not defteri ile geldi. Onunla kolonlara bakıp az hasarlı olduğunu söylediler. Diğer ekip ise gelip fotoğraf çekti ve bunu üzerine orta hasarlı olduğunu tespit etti” dedi.
"OTURABİLİRSİNİZ" DEDİLER, ARTIÇILARLA ÇATLAKLAR ARTTI
Evinin tekrar incelenmesi için itiraz ettiğini söyleyen Ramazan Çakır, “Evimde çatlaklar var. İncelemek için geldiler ve göz kararı ile bakıp gittiler. Artçı depremlerden sonra da çatlaklarda büyüme oldu. O yüzden emin olamadım. Ailem de korkuyor bende tekrar itiraz etmek mecburiyetinde kaldım” dedi. Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Binanın son durumuna güvensem de güvenmesem de bu soğukta dışarıda daha fazla kalmayız. Mecburen tekrar eve gireceğiz tedirginliğimizden kaynaklı bir süredir zaten camilerde kalıyoruz.”
"KİRALIK EV ARIYORUZ, AMA KİRALAR PAHALI"
Evinin tekrar incelenmesini isteyen Adem Güngör ise, “İlk gelen ekip hasar tespiti yaptı daha sonra 1 gün geçtikten sonra aradılar evimizin az hasarlı olduğunu evde oturabileceğini söylediler. Tekrardan arayıp konuşmak istediğimde ise telefonlara cevap vermediler” dedi.
Güngör, “Yetkililer oturabilirsiniz diyor fakat bence ev kullanılmaz, evdeki eşyaları çıkarttık. Zaten eve giremiyoruz. Merdivende ve kirişte çatlak olduğundan kaynaklı huzursuzluk yaşıyoruz. Kiralık ev arıyorum fakat hem kiralık ev bulamıyoruz hem de bulduğum evlerin kiraları normalinden daha pahalı” diye ifade etti.
"SEN BİLİRSİN İSTER OTUR İSTER OTURMA" DEMİŞLER
Mustafapaşa Mahallesi’nde oturduğunu belirten Nesrin ise, uzun bir süre AKP’nin kadın kollarında yöneticilik yaptığını ifade ederek, şunları söyledi: “Mağduriyetim hakkında görüşmek için AKP’yi aradığımda 'Bizi rahatsız etme' tepkisi ile karşı karşıya kaldım. Onlardan tek talebim bana bir göz ev bulmaları eşyaları oraya taşımam. Ne eşim ne kardeşlerim hiç kimsem yok ortada kaldım. Yetkililere ulaşmak zor lütfen bana belediye başkanın milletvekillerinin numarasını verin de itiraz edeyim.”
Binasında herkesin evlerini boşalttığını ancak kendisinin halen hasarlı evini boşaltamadığını söyleyen Nesrin, hasar tespiti için gelenlerin net bir şey söylemediğini belirterek, “Tespit için gelen memur ‘Teyzeciğim sen bilirsin ister otur ister oturma’ dedi. Zaten çevremdeki bütün evlere nerdeyse yıkım kararı çıktı. Şuan ne yapacağımı bilmiyorum günlerdir kaldığım Osmaniye Cami’sininde de ‘hasar var’ deyip kapattılar ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yıllardır yaşadığım sokağın ve komşuların bu duruma gelmesine çok üzülüyorum” dedi.
DIŞARIDAN BİNANIN FOTOĞRAFINI ÇEKİP GİTMİŞLER
İkinci durağımız ise AFAD İl Müdürlüğü önü. Burada konuştuğumuz Kayhan Nacar, “Benim evime hasar tespitine gelen inşaat mühendisleri ağır hasar verdiler, ‘evde durmayın’ dediler. Biz de evi boşalttık. Sonra muhtarlığa asılan listede gördüm ki orta hasarlı vermişler. Bende buraya itiraz etmeye geldim. Kimse bir şey bilmiyor. Dilekçe doldurun diyorlar ama bir şey çıkar mı bilmiyorum” dedi. Depremle birlikte kiralarda yükselme olup olmadığını sorduğumuz Nacar, “Ev boşaltınca kiralara da baktım, çok yükselmiş. 1500-2000 TL arası kiralar şu an çok büyük artış var. Ben emekliyim, aldığım emekli maaşı ile bu kiraları karşılamam olanaksız. 2000 TL bile almıyorum. Devlet bize bir ev versin” dedi.
Kızılay Mahallesi’nde oturan Orhan Cicun da hasar tespitlerinin yetersizliğinden şikayetçi. Hasar tespitine gelen ekibin dışarıdan binanın fotoğrafını çekip gittiğini söyleyen Cicun, “Odalarda, duvarlarda çatlaklar var. Eski yapı olduğu için kolonlarda açılma var. Biz de itiraz etmek için geldik. Yaptıkları adaletsizlik. İşlerini doğru dürüst yapsınlar bizi mağdur ediyorlar. Şimdi biz kiracıyız, bugün ev tutamazsak yarın tutmak zorunda kalacağız" diye belirtti.
Ameliyatlı olduğu için çalışmadığını söyleyen Cicun, “Eşim de rahatsız; tansiyon, şeker, sara hastası. Aylık 500 TL maaş alıyor, bu para ile geçinmeye çalışıyoruz. Evimizin alt katı bodrum olduğu için korkuyoruz çökmesinden” dedi.
ELAZIĞ’DA 2490 KONTEYNER KURULUYOR
Merkez üssü Elazığ Sivrice olan depreme dair AFAD dün bir yazılı açıklama daha yaptı.
Bölgede, 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 şiddetindeki depremden sonra büyüklüğü 4,0’ın üzerinde 25, toplamda 2130 artçı depremin meydana geldiği belirtilerek, 45 kişinin enkazdan sağ çıkarıldığını, 41 kişinin ise hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Açıklamada, hastanelere başvuran 1.631 kişiden 1.602’si taburcu edilirken, 2’si yoğun bakım altında olan 29 kişinin ise tedavisinin devam etmekte olduğu kaydedildi.
Elazığ’da 4 konteyner kent kurulmasına karar verildiği dile getirilen açıklamada, “Toplam konteyner sayısı 2.490 olarak belirlenmiş olup; Elazığ merkez Holpenk’te 1.006, Mornik mahallesinde 750, Kesrik mahallesinde 480 ve Sivrice ilçesinde 254 konteyner kurulumuna başlanmıştır” denildi.
Yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, “AFAD ve Türk Kızılay lojistik depolarından bölgeye 30.453 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 46.084 yatak, 102.083 battaniye, 3.244 uyku seti, 11.730 ısıtıcı ve 111.858 hijyen malzemesi sevk edilmiştir” denildi.
Bugüne kadar 400 bin öğün sıcak yemek dağıtıldığı belirtilen açıklamada, “Yürütülen iyileştirme çalışmaları kapsamında TAMP Beslenme Çalışma Grubu koordinasyonunda Elazığ’da 311.513 öğün, Malatya’da 89.450 öğün olmak üzere toplam 400.963 öğün yemek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Türk Kızılay tarafından ayrıca bölgeye 7 ikram aracı, 1 çocuk dostu alan ve 4 mobil mutfak ile 3 sahra mutfak kiti sevk edilmiştir” denildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et