Sabiha Gökçen'de uçak pistten çıktı: 3 kişi hayatını kaybetti, 180 kişi yaralandı
Sabiha Gökçen Havalimanında İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağı pistten çıktı. 3 kişi hayatını kaybederken 180 kişi yaralandı.
Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA
İstanbul Sabiha Gökçen'de İzmir-İstanbul seferini yapan ve içerisinde 177 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçak, saat 18.15 sularında pistten çıktı. Üç parçaya bölünen uçakta yangın çıktı. Olayda 3 kişi hayatını kaybederken, 3'ü ağır 180 kişi de yaralandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece saatlerinde yaptığı açıklamada Sabiha Gökçen'de pistten çıkan uçakta yaşamını yitirenlerin sayısının 3'e çıktığını açıkladı. Ayrıca 174'ü yolcu ve 6'sı mürettebat olmak üzere 180 kişinin yaralandığı belirtildi. Kaza sonrası Sabiha Gökçen Havalimanı yaklaşık 1 gün uçuşlara kapatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı. Olayla ilgili, iki pilot hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ayrıca kule ve meydan görevlilerinin ifadesine başvurulacak. Kaza, Bakan Turhan'ın dün yaptığı "Pist yorgun" açıklamasını akıllara getirdi.
14'Ü YOĞUN BAKIMDA 88 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada, 180 yolcudan 92'sinin taburcu edildiğini belirtti. Yerlikaya, Twitter hesabından yaralıların durumuna ilişkin yaptığı paylaşımda, "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasında yaralanan 180 yolcumuzdan saat 20.30 itibarıyla 92'si taburcu oldu. 14'ü yoğun bakımda olmak üzere 88 hastamızın tedavisi devam ediyor. Hepimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
NE OLDU?
İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC IZK kuyruk tescili Boeing B737 800 tipi, Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağı 17.05'te İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalktı. Saat 18.18'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı. İniş sırasında uçak, piste tutunamayarak kaydı. Yola savrulan uçak parçalandı. Olay yerine itfaiye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Uçakta çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.
YARALILARIN BAZILARI RİNG ARAÇLARI İLE TAŞINDI
Yaralananlardan bazılarının uçaklara yolcu taşımakta kullanılan ring araçları ile taşındığı görüldü. Bu durum tepkilere neden oldu.
February 5, 2020
February 5, 2020
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise "Hastaların otobüsle taşındığı iddiaları gerçek dışıdır" denildi. DHA'da yer alan bilgiye göre, İl Sağlık Müdürlüğünün açıklamasında şu ifadelere yere verildi:
“Sabiha Gökçen Havalimanında yaşanan olayda, uçağın pistten çıkmasından sonra 2 dakika içinde havaalanı sağlık görevlileri olay mahalline ulaşmıştır. 112 komuta merkezine ihbarı takiben 6 dakikada ambulanslarımız havaalanına intikal etmiştir. Yaralılarımız toplamda 105 ambulansla civardaki 21 hastaneye taşınmıştır. Kaza mahalline ilk ulaşan sağlık görevlileri, ilk müdahalenin ardından enkaz dışına çıkan kazazedelerin bir kısmını, sızan yakıt nedeniyle oluşabilecek yangın tehlikesine karşı apron araçlarıyla uçaktan uzaklaştırarak terminale nakletmiştir. 179 yaralımızın tamamı 112 Acil ekiplerimizce kısa süre içinde havaalanından hastanelerimize ulaştırılmıştır. Kurtarma esnasında bir gecikmeye mahal verilmemiştir. Kendi canlarını hiçe sayarak insanımıza hizmet eden çalışanlarımızı sosyal medyadaki ilk tahliye anı görüntüleri üzerinden karalamaya yönelik yapılan paylaşımlar üzücüdür.”
YARALI KURTULAN YOLCULAR ANLATTI: UÇAK YERE ÇOK SERT BİR ŞEKİLDE TEKER KOYDU
Uçaktan yaralı olarak kurtulan ve Pendik'teki özel bir hastanede tedavi altında yolculardan Alper Kulu ve Engin Demir, yaşadıklarını DHA muhabirleri Cengiz çoban ve İsa Almaçayır'a anlattı.
İş sebebiyle İstanbul-İzmir arası uçtuğunu belirten Alper Kulu, "En başından sonuna kadar bir anormallik vardı uçuşta. Çok sarsıntılı bir yolculuk geçirdik. Uçak çok zor bir şekilde yere teker koydu. Diğer seferlere göre çok hızlıydı. Tekerleği yere koyduktan sonra 'İstanbul'a hoş geldiniz' anonsları yapıldı. Uçak bir anda sağa sola yalpalamaya başladı. Sola doğru aşağıya bir iniş hissettim. 30-40 metrelik çukura düşmüşüz" dedi.
Kulu şöyle devam etti: Önümdeki koltuklar ters dönmüştü. Büyük bir panik, bağrışmalar yaşandı. Herkes yardım istiyordu. Kendi imkanlarımla uçaktan çıkarak kırık kolla 30-40 metre gittim. 'Uçak patlayabilir' anonsları duydum. İlk ambulansla hastaneye getirdiler. Sol kolum kırık, elmacık kemiğimde kırık var.
Uçaktan yaralı kurtulan diğer bir yolcu olan Engin Demir ise o anları şöyle anlattı:
"Uçak piste çok hızlı bir şekilde indi. Uçak düştükten sonra içeride sıkıştık. Bagaj kısmından ve yukarıdan üstümüze bir şeyler düştü. İçeriden çıkamadık. Kurtarma ekipleri geldi, bagaj kısmını açtılar. Daha sonra sürünerek kendi imkanlarımla çıktım. Uçağın orta bölümündeydim. Çok büyük panik vardı. Hiçbir şekilde acil durum anonsu yapılmadı. Hatta telefonlarınızı açabilirsiniz anonsunu hatırlıyorum."
KAZA YERİNE GİDEN POLİS ARACI KAZA YAPTI, 5 KİŞİ YARALANDI
Olayın ardından kaza yerine gitmeye çalışan Sabiha Gökçen Havalimanı Şube Müdürlüğü ekipleri kaza yaptı. Kazada 5 polisin yaralandığı öğrenildi.
TELSİZ KONUŞMALARI: SİZDEN ÖNCEKİ TRAFİĞİMİZ PAS GEÇTİ
Sabiha Gökçen'de iniş sırasında pistten çıkan uçağın pilotları ile hava trafik kontrol kulesi arasındaki telsiz konuşmaları ortaya çıktı. Konuşmalarda, kule görevlisinin, pilotlara 600 feet yükseklik altında kuyruk rüzgarı rapor edildiğini ve önceki uçağın inişi pas geçtiğini söylediği duyuluyor.
Konuşmalar şöyle:
Kule: Pist değişecek, muhtemel 2,4 pist olacak dinlemede kalın, şu an için 10 dakikalık operasyonu keseceğiz. Çünkü yaklaşmadaki rüzgarla yer rüzgarı arasında bir takım tutarsızlıklar var. Pas geçen trafiklerimiz fazla, malumat dinlemede kalın arayacağım.
Kule: 87R merhabalar, sizden önce inen trafiğimiz kuvvetli kuyruk rüzgarı (tail-wind) rapor etti.
Kule: Sizden önceki trafik pas geçti.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI, PİLOTLAR HAKKINDA GÖZALTI KARARI ÇIKARILDI
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı. Savcının, uçak kazasıyla ilgili açılan soruşturma kapsamında hastanede tedavi gören 2 pilot hakkında gözaltı kararı verdiği, talimat üzerine polisin, pilotları mevcutlu olarak getirmek üzerine hastanede beklediği belirtildi.
Ayrıca kaza soruşturmasını yürüyen savcının talimatıyla, kule ve meydan görevlilerinin de mevcutlu olarak ifadeleri alınmak üzere adliyeye getirilmelerini istediği kaydedildi.
SEFERLER YENİDEN BAŞLADI
Seferler saat 04.00'te pistin açılmasıyla başlarken, yoğunluk bir süre daha devam etti. Sabah saat 09.30 sularında ise havalimanında yolcu ve hava trafiği normale döndü. Havalimanına gelen yolcular güvenlik noktalarından geçerek bilet işlemleri için gişelere ilerledi. Check-in işlemlerini tamamlayan yolcular uçağa binmek için giden yolcu arındırılmış bölgeye ilerledi.
Kamuoyuna saygılarımızla sunarız. pic.twitter.com/d5B6Ia8sjy
— Sabiha Gökçen Airport (@SabihaGokcen) February 5, 2020
ULAŞTIRMA BAKANI "PİST YORGUN" DEMİŞTİ
Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, dün yaptığı açıklamada Sabiha Gökçen’de trafiğin arttığını ve pistin çok yorulduğunu söylemişti. Turhan, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Sabiha Gökçen’deki pist imalatımız devam ediyor. Bu yılın sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Sabiha Gökçen’in trafiği de arttı. İstanbul’un trafiği de giderek artıyor ancak Sabiha Gökçen’de 1 pistimiz var. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde, hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor. İstanbul Havalimanımıza frekans tahsisi istekleri olduğu gibi, buraya da uçuş talepleri var ancak biz bunu yeni pistin yapılmasına kadar şimdilik durduruyoruz. Çünkü eski pisti de bakıma alacağız. Onun için şu anda buraya yeni frekans vermeyi durdurduk."
7 OCAK'TA DA BİR UÇAK PİSTTEN ÇIKMIŞTI
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 7 Ocak’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah kentinden gelen yine Pegasus'a ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı inişte pist dışına çıkmıştı. (HABER MERKEZİ)